среда, 04 августа, 2021

НАТО агенда Ђерђа Матковића

Током своје дипломатске каријере у САД Матковић је радио на зближавању Србије и НАТО пакта да би се након формирања нове владе нашао у улози главног саветника Александра Вучића за спољну политику. Његова биографија није објављена на интернет страници Владе Србије. А ево и због чега није. Матковић је више година био први саветник Амбасаде Србије у САД и човек од поверења у америчкој администрацији нарочито у оном делу који се бавио „преуређењем“ Балкана.

 

covek bez lica...

 

Вест да би Ђерђ Матковић, саветник за спољну политику првог потпредседника републичке владе Александра Вучића, могао да буде нови амбасадор Србије у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) објављена је у српским медијим без подизања велике прашине. Како је саопштено Матковић је искусан и проверен дипломата који је био на служби у САД, Канади, Зимбабвеу, а последњих годину дана саветује Вучића када је реч о спољној политици. Захтев за агреман је послат и ускоро би требало да стигне одговор. (1)

Оно што није речено је да Ђерђ Матковић већ годинама предано ради на уласку Србије у НАТО пакт и да УАЕ богата и тоталитарна петролејска монархија на коју се Александар Вучић све више ослања, представљају важну полугу у геополитичким стратегијама Вашингтона и Пентагона. Када се два и два саберу, пада у воду прича о војној неутралности Србије.

Из кабинета вицепремијера у мају је саопштено да он у односу на друге чланове владе има најмањи, али одабрани тим саветника. Посао саветнице за медије обавља Сузана Васиљевић, а у области спољне политике саветује га Ђерђ Матковић, који има звање амбасадора и чија биографија није објављена на интернет страници Владе Србије. А ево и због чега није. Матковић је више година био први саветник Амбасаде Србије у САД и човек од поверења у америчкој администрацији нарочито у оном делу који се бавио „преуређењем“ Балкана. Он је још 2009. године подржао концепт по којем се мора испитати слање помоћи српском народу на КиМ јер део тих фондова одлази у руке српских патриота који се противе евроатлантским интеграцијама. Ђерђ Матковић је тада у разговору са извршним директором Албанско – америчког савета Авни Мустафајем указао на потребу предузимања одлучних мера против појединаца и компанија које су се бавиле недозвољеним активностима. Вођен идејама свог саветника за спољну политику Александра Вучић је организовао анкетни одбор који испитује трошење буџетских средстава на КиМ на чијем челу је члан СНС генерал Момир Стојановић. (2) Прави циљ овог одбора није испитивање злоупотреба у трошењу буџетских средстава већ притисак на Србе у Јужној српској покрајини како би се потчинили законима Хашима Тачија. Борба против корупције и криминала је важан медијски адут вицепремијера, иако је селективна. Водећи наркодилери у Србији који хероином из Авганистана (под контролом НАТО пакта) у сарадњи са шиптарским терористима снабдевају тржиште Европе нису ни окрзнути у акцијама полиције, док су наркотици на улицама српских градова међу најјефтијим на Старом континенту.

Ђерђ Матковић је за време боравка у САД имао прилику и да држи предавања америчким студентима. Почетком 2011. године он је академцима објаснио који су приоритети српске спољне политике. Циљ Србије је да до 2016. године уђе у ЕУ, али би тај рок могао да се продужи до 2018. године … По Матковићу, чланство Србије у НАТО пакту је дугорочни циљ. Будући да је Србија мала држава придруживање Северноатлантском савезу би осигурало њену будућност и безбедност. (3) Током своје дипломатске каријере у САД Матковић је радио на зближавању Србије и НАТО пакта да би се након формирања нове владе нашао у улози главног саветника Александра Вучића за спољну политику.

Александар Вучић је у међувремену стекао још једног важног „пријатеља“, питомца британске војске – шеика, престолонаследника Мухамеда бин Заједа ел Нахјана из Уједињених арапских емирата.

vucic-seik-tanjug...

 

Долазак „пребогатог“ шеика у Србију медији су најавили као прворазредни догађај. (4) Вучић је са своје стране објаснио да ће се на овај начин опоравити српска економија и отворити нова радна места. Ипак, брзо се показало да републичка влада плодну војвођанску земљу на којој по хектару може да се (применом одговарајуће технологије) заради преко 10 хиљада евра, продаје шеицима из УАЕ за 350 евра по хектару. Републичка влада је чак хотел на Копаонику купила за 2,1 милион евра а затим продала предузећу из УАЕ за 1,5 милиона евра. (5) Медијска кампања којом се промовишу тоталитарни УАЕ и данас траје у Србији. Мало је средстава јавног информисања који смеју да објаве информације о кршењу људских права у Емиратима. У овој петролејској монархији у којој владају богати и бесни шеици телесна кажњавања су редовна појава, док се силоване жене кажњавају затворском казном а нападачи ослобађају кривице! (6) На својој кожи овакву „правду“ богатог шеика искусиле су бројне жене. (7) У затворима шеика Заједа ел Нахјана трунули су и Срби и то дуже од четири године без икаквих права, под лажним оптужбама, преживљавајући свакодневну тортуру. Суђења се обављају по убрзаном поступку, на арапском без присуства преводиоца и адвоката. (8 )

УАЕ су као што је познато признали независност КиМ, а од 30 милиона евра помоћи Хашиму Тачију која је стигла из арапског света током 2012. године, УАЕдали су 25 милиона евра. (9) Да сумирамо, борци за демократију у Србији на путу ка ЕУ, испуњавајући највише стандарде Брисела, доводе у државу шеика чија је власт признала КиМ, која жртве шаље у затвор и примењује телесно кажњавање! Међутим за Брисел и Вашингтон сарадња Србије са УАЕ није лоша, напротив она је потребна. Због чега?

Како је јавио Њујорк тајмс, у војном граду Зајед организован је камп за обуку тајних армија које ће штитити америчке интересе на Блиском Истоку и Северу Африке. Иза овог подухвата стоје Ерик Принц оснивач злогласног Блеквотера и шеик Зајед ел Нахјан. Блеквотер је починио ужасне злочине у Ираку, а његов оснивач тврди да је ова организација продужена рука ЦИА. „Рад Блеквотера са ЦИА је почео када је компанија пружала стручњаке, инструкторе и полигоне са којима је ЦИА мањкала“, изјавио је Ерик Принц и додао „У годинама које су следиле, компанија је постала продужетак ЦИА јер је с времена на време била замољена да изврши опасне мисије које Агенција није могла или није хтела да спроведе .“ (10) Шеик Мухамед бин Зајед је завршио познату британску војну академију „Сендхурст“ на којој се обучавају и шиптарски терористи (11). Према Њујорк тајмсу циљ ових тајних армија је гушење протеста становништа у прозападним петролејским монархијама. Поред тога њихове акције су планиране у Египту, Тунису и Либији како би се у тим земљама обезбедила подршка САД и водећим земљама ЕУ. Тајне армије које већ увелико делују, имају задатак да у Либији штите нафтоводе под контролом Вашингтона и Брисела и учине ту државу слабом и подељеном ради лакше контроле. (12) Да ли имају сличне планове за Србију?

Веза Александра Вучића, Ђерђа Матковића и шеика Мухамеда бин Заједа очигледно се не звршава куповином ЈАТ-а, хотела на Копаонику и плодне земље у Војводини. Под диригентском палицом САД и НАТО њихове заједничке активности ће се по угледу на оне које извршавају УАЕ на Блиском Истоку и Северу Африке пренети на Балкан.

 

( Борис Алексић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари