четвртак, 05 августа, 2021

Србији прети глад

Земља плодних ораница, уз све невоље, сада страхује да ли ће имати довољно хране, а стручњаци препоручују да, како знамо и умемо, спас тражимо у прошлогодишњим залихама. Да невоља буде већа, произвођачи најављују и пре почетка јесени знатно веће цене брашна, уља, шећера, млека, али и меса.

Суша је ове године жестоко погодила Србију, преполовила приносе на њивама и нанела штету од око 2,1 милијарде долара. Ову поразну чињеницу је обелоданио Војислав Станковић, пољопривредни стручњак Привредне коморе Србије.

Род кукуруза преполовљен

На лагеру Србија тренутно има око 100.000 тона шећера, 60.000 тона уља, 300.000 тона пшенице. Да ли ће то бити довољно остаје да се види, али је жалосно да житељи земље која се некад поносила добрим родом и препуним амбарима троше последње резерве да би преживели.

У Војводини, највећој српској житници, пољопривредници стање оцењују као катастрофално, а Бојан Пајтић, председник војвођанске владе најављује могућност проглашења суше као елементарне непогоде. Највише је страдао кукуруз, а метеоролози поручују да екстремна суша и топлотни таласи и даље прете Србији. Може се очекивати значајније смањење приноса економски најзначајнијих култура – кукуруза, соје, шећерне репе, и то за најмање 30 до 50 одсто, као у време суше 2000. године.

Штете у пољопривреди 2000. године износиле су 700 милиона долара, а 2003. године скоро милијарду. Пољопривредни стручњак Захарије Трнавчевић тврди да је пет суша у последњих десет година Србији однело читавих десет милијарди долара.

Имамо Дунав и Саву, али џаба кад их не користимо. Сва вода оде у Црно море, уместо да наводњавамо наше њиве и оранице. Имали бисмо две сетве у току године, а у повртларским културама чак три рода годишње – сматра Трнавчевић.
Храна је свуда у свету већ одавно стратешки производ, а цене ће само расти. Нажалост, то у Србији нико не схвата, па се зато ни не улаже у пољопривреду.

Пољопривреда у буџету Србије учествује са само 2,5 одсто што је недопустиво. Уколико држава задржи овако негативан став према пољопривреди, онда не треба да очекује девизе од извоза пољопривредних производа – наводи наш саговорник.
Трнавчевић тврди да никада ниједан Институт у Србији није добио захтев да истражи колико је новца Србија изгубила од суше, јер надлежни нису спремни да се суоче са висином губитака.

– Јадно је то што нам преостаје да као најпримитивнија племена гледамо у небо и зависимо од добре летње кише – каже Трнавчевић.

Професор Миладин Шеварлић каже да је потребно да се изгради примарна каналска мрежа и очисте постојећи канали и секундарна која би водила до великих газдинстава. А за породична газдинства решење би били мини-системи за наводњавање са бунарима.

Пољопривредни експерт Милан Простран тврди да је проблем у томе што 20 година нико није улагао у наводњавање:

Постојећи системи за наводњавање су пропадали током деведесетих, када је земља враћана сељацима, а они нису били заинтересовани за наводњавање, а затим и током транзиције због великог броја неуспешних приватизација у пољопривреди.

Чишћење канала за наводњавање

Уз то, од 2000. године статистика је престала да води евиденцију о овим системима, тако да данас нико не зна колико тачно има површина које се наводњавају. На зачељу смо у Европи, јер нисмо ни пратили најаве промена климе, а улазимо у зону медитеранске климе са честим сушама – каже Простран.

Он наводи да су по наводњавању испред Србије чак и земље попут Македоније, Грчке и Турске, док је Албанија по томе увек била испред нас.

 

(Н.С.Прерадовић, Вести)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  понедељак, 23 јула 2012 22:34

  Долазим до закључка да понашањем, радом и чињеницама како нам говоре политичари треба само да се сетимо каква је привреда, односно пољопривреда и сточарство, свињарство било пре 100 година. Било је тако да су данашње чињенице поражавајуће…
  У последњих 20-сетак година од како је дошла, или од када је увежена демократија уништили смо, тј уништена нам је цела земља.
  Канали за наводњавање који су некада прављени, пре 30-сетак и више година су порушени, затрпани, уништени…
  Пре 60-сетак година оци данашњих демократа је уништио сточарство, а њихови синови данас продају, раскућавају, сатиру и уништавају све што се може продати, раскућити, сатрти и уништити.
  Гледати у небо, нада ти се и надати, то могу само …

  Веома је катастрофално када нам политичари воде ресоре за који нису школовани. А најтеже је када такви и намају свог образа…
  И када се види све то, у Србији је и Бог стао у одбрану сељака. Боље је да буде суша, и да има само за себе, него много да произведе и велики губитак да ствара…
  Па ако већ и не добија за свој рад пара, нек се онда и мање умара…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари