среда, 04 августа, 2021

Томислав Николић положио ЗАКЛЕТВУ

После интонирања химне „Боже правде“, Николић је потписао Уставом Србије предвиђену заклетву, а председавајући седницом новог сазива скупштине – најстарији посланик Захарије Трнавчевић – честитао му је у име колега ступање на дужност.

Томислав Николић полаже ЗАКЛЕТВУ

Седница је, иначе, како и доликује поводу, протекла свечано. Почела је нешто после 14 сати , а новоизабране посланике и новог председника на улазу у Дом Народне скупштине дочекала је почасна јединица Војске Србије. Наравно, испред скупштине су Николића поздравиле и присталице Српске напредне странке.

Николић је пред посланицима прочитао исти текст заклетве као и његов претходник Борис Тадић: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.

Николић је у парламент стигао око 14 часова, у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука, а испред скупштине су га поздравиле и присталице Српске напредне странке. У свом првом председничком обраћању посланицима и нацији, Томислав Николић је нагласио да жели „Србију уједињену у бољем животу, ослобођену страха од сутрашњице и равноправну чланицу ЕУ, која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом“.  Пошто се захвалио грађанима који су му казали поверење на изборима, а посланицима поручио да ће у њему имати савезника уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот, нови шеф државе је указао:

„„Србија је земља коју разара општа криза, а доказ за то је свакодневни живот грађана“.

У наставку говора је оценио: да су неодговорно спроведена приватизација са многим елементима пљачке народне имовине, корупција, мито и киринминал сваке врсте произвели неповерење грађана у институције.

Као озбиљне проблеме, означио је и: запостављање и напуштање села и притисак на градове, стављање медија под контролу политичких странака и прогон грађана који буду означени као политички противници.

За реформу правосуђа је рекао да је изведена под контролом партијских интереса.

„Желим другачију Србију. Желим Србију коначно уједињену у борби за бољи живот. Србију ослобођену страха од сутрашњице, кућу која има двоја врата, на истоку и западу. Желим Србију која ће да буде равноправни члан ЕУ и која се никада неће одрећи свог интегритета и суверенитета и свог Косова и Метохије” поручио је нови председник Србије. Често сам био жртва неправде и нећу да престанем са борбом док Србија не постане правна и права демократска држава”, сажео је Николић свој „председнички вјерују“ и поручио новом сазиву Народне скупштине: „Желим и вама и мени срећу у раду“.

Мандатар до понедељка, нема времена за чекање

Сам Томислав Николић је саопштио да ће Србија до понедељка имати мандатара за састав владе јер је, како тврди, свима јасно да нема времана за чекање.   „Надам се да су преговори које Демократска странка и коалиција око социјалиста воде од 8. маја уродили плодом и да ћемо ускоро имати мандатара, а ако не – онда ћу морати да „гурам“ да се преговори о формирању владе убрзају“, рекао је Николић новинарима у Скупштини Србије, одмах по полагању заклетве. Говорећи о могућој кохабитацији, Николић је нагласио да уколико би до ње дошло морају да постоје идеје и да она не представља вид приватних односа. „Потпуно сам отворен за сарадњу иако она не може да буде потпуна, али може да функционише. Нека критикује он (премијер) мене ако сам нешто лоше урадио, а ја ћу да критикујем њега уколико је он нешто лоше урадио“, рекао је Николић и додао да може много да помогне Србији да иде напред.

Према његовом мишљењу, гора је била кохабитација која је постојала када је Борис Тадић био председник, а Војислав Коштуница премијер.

Најавио да ће понудити „консензус за решавање проблема КиМ“

РАЗГОВОРИ са Приштином могу одмах да буду настављени – извјавио је после инаугурације председник Србије Томислав Николић. При том је открио – да ће од понедељка понудити консензус за решавање проблема Косова и Метохије.

Николић је новинарима после полагања заклетве рекао да ће 14. јуна, пошто се врати из Брисела, где ће разговарати, какао је навео, са онима који „тамо највише значе“, пренети грађанима Србије садржину тих разговора.

„Оно што будем сазнао у Бриселу поделићу одмах са грађанима Србије“, рекао је Николић.

 

(Факти- Serbian Point)


 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари