уторак, 03 августа, 2021

Запаљен прелаз Јариње!

Косовска Митровица — Неколико десетина младића запалили у 19х прелаз Јариње. Тадић позвао на прекид насиља. Амерички војници КФОР са оклопним возилима блокирали пут ка Митровици.Чули су се и пуцњи, а локацију надлећу хеликоптери Кфора. Новинарске екипе се евакуисале.

Младићи српске националности, њих око 50, су дошли из правца Косовске Митровице, затражили да се окупљени удаље од пункта, а потом су почели да руше и пале објекат на прелазу.

Демолирање прелаза Јариње

20:36 Еулекс је појачао полицијске патроле на северу Косова како би обезбедио додатну сигурност поводом новонастале ситуације и у сталном је контакту са мисијом Кфора, саопштено је из мисије Европске уније на Косову.

Портпарол Мисије ЕУ на Косову Николас Хотон рекао је да је „ситуација озбиљна али да тренутно нема извештаја о повређенима.“

„Покушавамо да утврдимо чињенице на терену. Еулекс снажно осуђује насиље и апелује на мир“, изјавио је Хотон.

20:35 Шеф тима Београда за дијалог са Приштином Борислав Стефановић и министар Горан Богдановић дошли на Јариње.

Како јавља Тањугов извештач, КПС је затворио све прилазе пункту, а на узвишењу поред тог административног прелаза стационирала се група „до зуба“ наоружаних америчких припадника Кфора.

20:31 Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да је кључ за смиривање ситуације на северу у рукама Кфора који треба да заузме главне позиције и не дозволи специјалним јединицама КПС-а да дођу у тај део покрајине.

Ивановић је у изјави за агенцију Бета оценио да је инцидент била „очекивана ствар јер Срби нису народ који ће дозволити да их неко понижава и омаловажава“.

20.16 Нападнута телевизијска екипа Тањуга између Лепосавића и Јариња. Непознати човек је сниматеља ударио камером којом му је разбио и исекао главу, монтажер је испребијан а новинар је прошао без повреда, јавља Блиц.

Пољска јединица Кфора повукла се са пункта Јариње.

Грађани Лепосавића масовно су аутомобилима пошли ка том административном пункту.

20.13 Око 20 сати амерички војници из састава Кфора блокирали су пут ка Косовској Митровици, јавља репортер Бете.

Амерички војници из састава Кфора блокирали су оклопним возилима пут од Јариња према Косовској Митровици, у близини места Лешак, и они никога не пропуштају.

20.01 Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић осудио је вечерас паљење административног прелаза Јариње и позвао Србе на северу Косова да не дозволе да екстремне групе изазову сукобе.

„Екстремистичке групе учиниле су нешто најгоре, чему се нисмо надали. Ово што се десило је за сваку осуду. Не можемо оваквим начином решавати проблеме“, рекао је Богдановић и позвао Србе на северу Косова да остану „присебни и да не дозволе да екстремне групе навијача ураде злодела због којих ће читав народ испаштати“.

19.50 На Тргу Републике у Београду ипак није дошло до најављеног окупљања екстремистичког покрета СНП 1389, јавља „Блиц“. Полиција легитимише и проверава сва сумњива лица. За сада нема инцидената. Инциденти на Јарињу се повезују са српским ултрадесничарским групацијама.

19.45 На друштвеној мрежи Твитер се објављују информације о пуцњави у Лепосавићу.

19.40 Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима у дијалогу Београда са Приштином Борислав Стефановић кренули су са Брњака према Јарињу, јавља РТС.

19.33 Председник Србије Борис Тадић позвао да се насиље на Јарињу одмах прекине и успостави мир. „Хулигани који изазивају насиље нису они који бране и ни грађане нити државу Србију“, поручио је председник Србије.

Тадић је Србе са Косова позвао на уздржаност.

19.15 Маскирани младићи разбијају стакла на објектима и бацају Молотовљеве коктеле и бакље. Демолирање се одвија и уз помоћ булдожера.

19.05 Младићи са капуљачама на главама бацили су Молотовљеве коктле на кућице на пункту Јариње, а након тога су се чули и пуцњи и експлозија. Молотовљев коктел је бачен и на базу Кфора, одакле се чула експлозија, а након тога су се чули и пуцњи из рафалног оружја. Из тог подручја вије се густи дим.
19.01 Хеликоптери надлећу шире подручје административног прелаза, а по висини на којој лете новинари оцењују да су Еулексови. Више стотина људи је на том прелазу.

Вести б92

 

******************

Форум    Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари