субота, 25 септембра, 2021

Трибина: Сећање на Кошаре

Удружење студената Правног факултета „Номоканон“ је  организовало трибину са темом СЕЋАЊЕ НА КОШАРЕ, у којој су учествовали: Лозанка Радоичић – мајка страдалог борца са Кошара и председница Удружења „Вера, Нада, Љубав“, генерал Божидар Делић – командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије и Владимир Штрбац – адвокат из Пожаревца, једини који се прихватио заступања мајке војника погинулог на Кошарама.!

 

Tribina Nomokanon 1...

 

Студенти,  из Удружења  Номоканон, су овом трибином прекинули срамну тишину о херојима Кошара и први пут се говорило ЈАВНО о Кошарама.

Процес против терориста прекинула је држава која је својом одлуком укинула суд у Кососвској Митровици, па ће процес бити настављен у тзв. држави КОСОВО! Какво ће то бити суђење јасно је, ако се зна да су у групи терориста који су из заседе напали војнике данас двојица у КПС-у.

 

Tribina Nomokanon 2...

 

 

Генерал Божидар Делић:  „Битка за Кошаре је отпочела 9. априла 1999. године у јутарњим часовима када су у синхронизованом нападу и уз подршку албанске војске: 131, 132. бригада ОВК и специјална бригада „Делта“ из оперативне зоне `Дукађин`, чији је командант био зликовац Рамуш Харадинај, напале на караулу `Кошаре` с циљем да је униште и омогуће слободан пролаз осталих прикупљених терористичких снага које су се налазиле у Албанији после протеривања из СРЈ у месецу марту 1999. године.

 

 

General Delic...

Караулу `Кошаре` бранили су војници – припадници 53. граничног батаљона Приштинског корпуса. Они су херојски стали пред вишеструко надмоћнијег непријатеља и по цену жртвовања бранили су своје положаје. У помоћ им је први кренуо командант 53. граничног батаљона мајор Шљиванчанин, који је наишао на терористичку заседу, где је рањен, а возач му је погинуо. Одмах потом пристигла је помоћ војне полиције, а касније су се у борбу укључили и делови 125. моторизоване бригаде из гарнизона Пећ.
Иако је ситуација у рејону Кошара стабилизована после неколико дана, дејства на овом простору су се одвијала до самог повлачења наших снага са простора Косова и Метохије. Колико су дејства била жестока говори и чињеница да су 131 и 132. бригада ОВК потпуно разбијене, те да је у Албанији од преосталог и новоприкупљеног људства поново уследило формирање ове две бригаде. У борбама је погинуо и командант специјалне бригаде `Делта` Агим Рамадани, тако да је и она поново реорганизована и после тога се звала `специјална бригада Aгим Рамадани`… “ 

 

 

ИЗБОРИ на Косову и Метохији  СУ НОВЕ КОШАРЕ – ИЗДАЈА ХЕРОЈА КОШАРА!

 

 

 

(Уредила:  Г.Гајић. , фотографије )

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  петак, 11 октобра 2013 22:54

  СВЕГА СЕ СЕЋАМО, али шта нам и то вреди, када се брзо ЗАБОРАВЉАМО…
  ЗАБОРАВИЛИ СМО СВУ НЕПРАВДУ КОЈА ЈЕ БИЛА ОД 1940. ДО ДАНАС…
  НЕСЕЋАМО СЕ ШТА ЈЕ ЈУЧЕ БИЛО, АЛИ ИПАК ЗНАМО ШТА ЈЕ БИЛО ПРЕ 1700 ГОДИНА…
  Славили су некок незнам му ни име… а како су наставили за 10-20 година славиће и ове који су се појавили од 1940-5.
  а како су се они звали, вероватно ће нам и то ускоро рећи…
  Само и ти су били под БЛАГОСЛОВОМ…
  Али и нас је било, а ми смо били по логорима смрти…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари