четвртак, 16 септембра, 2021

Има ли запрашивања изнад Србије

У Скупштини Србије убрзо ће бити отворено и питање хемијског запрашивања из авиона чије су последице по здравље људи још непознате.

 

 

После генетски модификоване хране, и ова тема биће отворена у скупштини, сазнају Новости у Одбору за заштиту животне средине.

Реч је о активностима необележених авиона у стратосфери широм планете, па и изнад Балкана, које се називају геоинжењеринг, а које САД и мултинационалне компаније оправдавају борбом против глобалног загревања.

Према речима Џона Холдрена, саветника председника Обаме, преко беле паучине атмосфере распршује се алуминијум-диоксид, баријумове соли и друга једињења, и тако контролишу временске прилике на одређеном подручју.

„Еколошки покрети у региону увелико причају о овом феномену, а Грци су, чак, питали своју владу да ли се таква запрашивања врше и над њиховом земљом и колико су штетна,“ каже Милица Војић Марковић, председник Одбора за екологију.

Одговор су и добили, а у њему увијену потврду да се запрашивања врше, али да нема података да ли су штетна. Сличне одговоре и домаћи посланици тражиће од наше владе.

По речима посланика Ивана Карића из Зелених Србије (на листи ДС), и домаћи еколози су приметили беличасте трагове на небу, који не нестају тако брзо као кад пролети млазњак.

„Детаљније информације имаћемо следеће недеље, после конгреса Европске зелене партије, у Стокхолму, и сусрета са Пернилом Хагберг, вођом Странке зелених, која је прва покренула ту причу,“ каже Карић.

Иначе, хемијске трагове авиона, тзв. „кемтрејлс“, карактеришу специфичне беле густе пруге које сатима остају на небу. Новосадски еколози тврде да су уочени, рецимо, изнад административне границе са КиМ, али не само тамо. Иза авиона, који лете обично у групама од три до пет, остају вртлози и статични трагови, који се у року од неколико сати шире и претварају у сиво-белу копрену која блокира пролаз сунчевих зрака, после чега се примећује ”уљаста” измаглица. Ово касније пада на земљу као бела паучина.

У хемијским траговима пронађени су алуминијум и баријум оксид, манган, гвожђе, стронцијум, бактерије, гљивице, пестициди, микоплазма, као и облици вештачког живота (нановлакна).

У нашем Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине објашњавају феномен сасвим другачије:

„Контролори летења морају да имају апсолутни увид свих летилица које се налазе изнад територије Србије и мала је вероватноћа да нека летилица уђе на територију, а да је не открије контрола летења. Што се тиче трагова из авиона, они су последица кондензоване водене паре, а дужина трајања траке зависи од околне атмосфере. Не може се говорити о запрашивању.“

Што се тиче глобалног загревања, у Министарству сматрају да га није могуће спречити никаквим контрамерама као што је запрашивање. Једини принцип је смањење емисије гасова стаклене баште. Агенција за заштиту животне средине, иначе, врши мониторинг квалитета ваздуха преко 40 аутоматских мерних станица, које дају податке о хемијским и прашкастим материјама. За сада нису уочили концентрације хемијских елемената, закључују у Министарству.

 

(Вести)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари