петак, 24 септембра, 2021

Ко хоће да упропасти српску пољопривреду и здравље целе нације

По свему судећи, српски парламент ипак нема намеру да се супротстави притиску западних компанија и њихових држава да се легализује и дозволи продор ГМО хране на домаће тржиште. А то ће онда значити истинску катастрофу за српску пољопривреду, и што је још трагичније, за здравље читаве нације. Али и поред све гласнијих вапаја грађана, чини се да засад нема никог да то одлучно спречи.

 

The inscription No GMO is seen

 

 

Пре два дана, у најмање 500 градова широм света је организован Марш против компаније Монсанто, на коме су грађани рекли своје одлучно „НЕ“ генетски модификованим организмима у исхрани, који по тврдњама научника изазивају цели низ болести, као на пример – оштећење органа, урођене мане, стерилност, смртност одојчади, алергије и туморе.

И у Београду је одржан скуп против употребе ГМО у производњи хране, али то није наишло на велику пажњу јавности и медија. Штавише, по незваничним информацијама, у Србији је већ припремљен нови закон који ће заправо толерисати генетски модификоване организме, па се поставља питање – ко жели да упропасти српску пољопривреду и здравље целе нације?

Како је недавно изјавио председник Друштва аграрних економиста др Миладин Шеварлић, такав закон је већ спреман за усвајање у Скупштини и само се чека погодан тренутак, а то ће онда значити праву катастрофу за грађане који би изгубили здравље, али и пропаст за домаћу пољопривреду, која би, ако се дозволи увоз таквог семена – претрпела штету од преко пола милијарде евра. Таква колосална штета за српску пољопривреду би настала због разлике у цени између јефтинијих, али штетних ГМО производа и домаће здраве хране, а такође би дошло и до гашења српске семенске индустрије која је најпрофитабилнији део домаћег агробизниса.

Управо због свега наведеног, потрошачи широм света су прошлог викенда протестовали против америчке компаније Монсанто која је највећи светски произвођач генетски модификованих организама. Међутим, да та борба за здраву храну неће бити нимало лака, говори податак да су главни заштитник и промотер Монсанта Сједињене Америчке Државе, а њихов председник Барак Обама је почетком ове године чак потписао такозвани «Закон о заштити Монсанта», којим се укида право доношења пресуда о забрани узгоја ГМО семена. Такође, и Европска унија се у суштини налази на истим позицијама, јер треба имати у виду одлуку Европске банке за обнову и развој да са 40 милиона долара покрије трошкове ризика уласка америчког ГМО семена на тржиште Србије и других балканских земаља.

И поред свих научних доказа о изузетној штетности генетски модификованих организама, и бурних протеста грађана који су свесни те опасности, чини се да то не узбуђује народне посланике у Скупштини Србије, који су недавно одбили да уврсте у дневни ред предлог да се донесе декларација о мораторијуму на увоз, прераду, промет и пласман генетски модификованих производа у Србији за наредних 10 година.

 

GMO

 

Изгледа да тренутно нема никога ко би озбиљно схватио речи које су се могле чути од неких учесника протеста који је у суботу одржан у Београду, а које гласе – «увоз генетски модификованог семена представља економску пропаст за сваку земљу, јер на тај начин она губи суверенитет над семеном. Хоћемо да наша земља контролише своје њиве и храну, и не желимо дозволити тиху окупацију».

Међутим, по свему судећи, српски парламент ипак нема намеру да се супротстави притиску западних компанија и њихових држава да се легализује и дозволи продор ГМО хране на домаће тржиште. А то ће онда значити истинску катастрофу за српску пољопривреду, и што је још трагичније, за здравље читаве нације. Али и поред све гласнијих вапаја грађана, чини се да засад нема никог да то одлучно спречи.

 

( Вести )

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  четвртак, 07 новембра 2013 19:43

    2000. године на једном састанку политички преставници ДС у Немачкој су донели ОДЛУКУ. Одлуку у којој је стајало да ће Србија бити само транзитна земља за продају производа. А производња иде за ТУРСКУ и МАЛУ АЗИЈУ… То се данас и дешава… Међутим, много имама не само нешколованих, већ и необразоаних лица који су сели у фотељу… Али вероватно да још нису схватли реалност у којој се налазе… Није довољно данас бити само послушан и покорљив, и штедети. Шдедети се може ако се зарађује и ради, односно ако се нешто доприноси. Међутим ови данас штеде и уништавају и ОНО што ни време није могло уништити…
    Надам се да ће убрзо доћи време када ће се тражити квалитет, професионалност и стручност, односно заање и спосбност. А не само покорност и послушност, то што нас је довело у амбис из којег нема краја а невиди се ни излаз ако се не тргнемо…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари