петак, 24 септембра, 2021

Магла око нас…

Није у питању незнање, већ похлепа и пљачка диригована споља, да би се, после оружане окупације Косова, у Србији извршио економски геноцид. Испоставило се да је 99% приватизације накарадно и подложно озбиљној ревизији и истрази надлежних органа озбиљне државе. Ланац је јак, карике чврсто скопчане, па ако нека и попусти, одмах се завари уз помоћ новца

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Сама сврха увођења неолибералног капитализма је пљачка, корупција, израбљивање и вртоглаво богаћење ограниченог броја људи услед разорног друштвеног раслојавања. Он је у ствари завршна фаза криминализованог система.
У Србији је његова клица посејана 5. октобра и увелико се прима и шири као коров до дан данас. Безброј афера, полуистражених и неистражених, у којима се назире учешће људи из власти, не само да нису расветљене него се вешто заташкавају и свака карика у ланцу се чврсто држи оне народне Врана врани очи не вади. Ланац је јак, карике чврсто скопчане, па ако нека и попусти, одмах се завари уз помоћ новца. Он мени, ја теби, ти њему и круг се затвара. Вртлог центрифуге траје и нико не испада.

Онога тренутка када смо прихватили транзицију као услов приближавања ЕУ, која је, поред осталог захтевала приватизацију државних и друштвених предузећа, лично сам осећао неку језу видевши коме је тај посао поверен. Није у питању незнање, већ похлепа и пљачка диригована споља, да би се, после оружане окупације Косова, у Србији извршио економски геноцид.
Испоставило се да је 99% приватизације накарадно и подложно озбиљној ревизији и истрази надлежних органа озбиљне државе. Оно што у најмању руку вређа здрав разум свих радника у Србији, јесте и цинизам европских комесара који шаљу сигнал својим скутоношама да преиспитају само 24. приватизације. Као они су видели да је било мућке па ће актуелној власти ставити до знања да неко мора одговарати. Управо сада када су преко својих банака исисали крв из тих предузећа. Смејем се, а плакао бих.

Где су били душебрижници из Европе када су гладни радници лежали на пругама, падали у несвест и одсецали себи прсте, тражећи исплату бедног минималца и право да се лече?
Нико се од њих није брецнуо у сну.
Џаба нам агенције за борбу против корупције на чијем челу је витез Алек, ревизорски извештаји и повереник од јавног значаја. Очигледно је да у Србији нема јавности ни доступности информацијама. Медији представљају магновење и бунило, као услед високе температуре. Магла свуда, магла око нас. О одговорности и оставкама да и не говоримо.

Србија нема институције које ће да управљају државом и кажњавају безакоње. Системски закон за објаву рата корупцији се најављује већ две деценије, али се не спроводи јер је вирус нашао плодно тле управо у политичким партијама и епидемија је већ захватила цео друштвени систем.
Управо због тога народ тоне у безнађе, депресију и малодушност. Зато се и она чувена парола ЕУ нема алтернативу бесконачна понавља са додатком да ћемо поцркати од глади ако се окренемо на другу страну, не би ли се народ психолошки сломио и помирио са набујалим сиромаштвом.

 

(Дејан Ранковић)

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  понедељак, 30 децембра 2013 23:55

    Нисмо ни свесни шта се са нама, односно са Србијом чини. Данас, односно сутра нам стварају савремен буржујско-робовласнички систем. Онај систем којег су паметне земље давно одбациле, али сада тај систем намећу Србији. Разлог тога је јефтина радна снага, јефтина и поклоњена имовина која има огромну капиталну вредност. Али нема никакву тржишну вредност, јер је обезвређена. Систем је тако вешто и мудро начињен, направљен да само тонеш све више и више.
    Која је топревара, да један директор има плату по неколико десетина хиљада ЕУР. а радници за свој труд и рад добију по 100-200 ЕУР. Или ови буржујско-робовласнички пензионери што имају пензије по 170.000 РСД. а обичан радник има испод 10.000 РСД. Шта је он више урадио од радника који је свој живот дао и здравље за ову земљу… Док је само потрошака корпа преко 50.000 РСД. Значи да је радник, и пензионер човек седмог реда у Србији. Бедник, просјак и слепац…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари