четвртак, 16 септембра, 2021

Њима жито (агро-тајкунима) – нама слама (пољопривредним произвођачима)

Иако се приближава крај жетве, још се не зна цена овогодишњег рода пшенице. О цени се договарају 5-6 велетрговаца (агро-тајкуна), кршећи све антимонополске законе ове земље.

Наиме по већ давно опробаном рецепту путем новосадске продуктне берзе се реализује фингирани промет, тако што произвођач А понуди извесну количину жита и по већ ранијем договору је прода купцу Б по 16 динара, произвођач Ц, купцу Д по 16,5 динара … И тако дођу до такозване берзанске цене по 16,5 динара, а да притом више нико не спомиње светску берзанску цену која је 254 долара на берзи у Чикагу, или (24 динара по кг).

 

KOMBAJN

 

И сад исто по опробаном рецепту крећу спин експерти са ружењем квалитета пшенице, те мала хектолитарска тежина, те недовољан проценат протеина… па испадне да је и џабе дамо, ЈАДНИ КУПЦИ не би знали шта са њом.

А сад као произвођач да појасним:

Произвођачка цена пшенице је 20 динара по кг без ПДВ-а, при просечном роду од 5 тона, што значи да би произвођач био на нули, а откупна цена мора бити 20 динара + ПДВ,  да би остварио минималну  зараду 23 динара, односно по светској тржишној цени.

Па да рачунамо, ако се пшеница откупи по 17 динара, уместо по тржишној цени од 23 динара, разлика је 6 динара по кг, па пута 5000 кг по хектару је 30.000 динара,  значи  монополисти оштете произвођача за 30.000 динара по сваком хектару.

Да израчунамо укупну зараду картела монополиста , ако је јесенас засејано око 500.000 хектара по просечном роду од 5 тона, то износи 2.500.000 тона (и под претпоставком да се 2.000.000 тона изнесе на тржиште, а сигурно и више)  то износи 12 милијарди динара или 105 милиона евра. Лепа свотица.

Министарство пољопривреде о горе наведеним проблемима се не оглашава.

Држава тешком муком кубурећи са дефицитом буџета у циљу повећања производње исплаћује субвенције по 12.000 динара по хектару, а жмури на оба ока када 5-6 велетрговаца уништава производњу, пљачкајући сваког произвођача пшенице за по 30.000 динара по хектару.

 

Овим путем апелујем на све државне органе, а посебно на Покрајинско и Републичко министарство пољопривреде да овај проблем хитно узму у разматрање, а пољопривреднике да сачекају са продајом још 15ак дана (иако свестан да вам је као и мени овај први динар неопходан) до постизања прихватљиве цене.

 

Пољопривредни произвођач,

Председник удружења примарних пољопривредних произвођача „Бразда“

Душан ЈокићСтари Лец, Банат

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари