субота, 25 септембра, 2021

Српске фирме се селе из Србије

Друмски међународни транспорт је тежак, али уносан посао.Највећи проблем је наћи добре возаче. Многе суседне земље их немају. А шта ми радимо? Испоручујемо најбоље кадрове и најбоље фирме богатој Европи.

 

 

***

 

 

Читава једна фирма из Пожеге пресељена је недавно у Рогашку Слатину у Словенију. Све је премештено и средства за рад и радници и руководство. У Србији је остала само веб адреса на којој се кад укуцате појави обавештење „ускоро нови сајт компаније, хвала на разумевању“. Реч је о предузећу за међународни друмски транспорт.


Ова сеоба урађена је у тишини, за њу мало ко зна.
Никога не интересује то што се одселило сто и кусур камиона и исто толико возача.

Једна друга, можда и већа из исте бранше, измештена је нешто раније из Срема у Салцбург, у Аустрију. Процене су да је у скорије време више од хиљаду камиона и приближно исто толико возача напустило Србију.

 

У нашој земљи регистровано је више од 10.000 модерних „друмских крстарица“ за међународни транспорт. Држава, само по основу акциза, годишње има 5.000 хиљада евра прихода по камиону.Када се одсели 1.000 камиона држава по том основу губи пет милиона евра.А где су порези и доприноси на плате радника, а где је сервисирање тих машина, регистрације… Огроман је то одлив новца и људи, а сеобе има и у другим делатностима.

Замислите да се десило обрнуто, да је из Словеније комплетна фирма пресељена у Србију. Сјатио би се државни врх да то представи као свој велики успех, славодобитно би стиснута песница ишла пут неба. Сликању не би било краја. Држава би се похвалила да је као помоћ издвојила десетак, двадесет хиљада евра по запосленом за словеначку фирму која је препознала „одличан привредни амбијент у Србији“.

Друмски међународни транспорт је тежак, али уносан посао.Највећи проблем је наћи добре возаче. У суседној Мађарској су организовали обуку за 20.000 возача камиона и решили тај проблем. У Хрватској, на пример, тренутно недостаје 1.000 возача камиона. А шта ми радимо? Испоручујемо најбоље кадрове и најбоље фирме богатој Европи.


Зашто камионџије селе фирме из Србије?
Због лоших услова пословања, због државе која им више одмаже него што помаже. Искоришћеност „српских“ камиона због администрирања је значајно мања од искоришћености „европског“ камиона. Велики проблем су међународне (ЦЕМТ) дозволе. Њихова расподела готово по правилу сваке године доводи до штрајка камионџија, а држава не чини напор да се њихов број увећа и транспарентно расподељује.

О овој појави, овом проблему се у Србији не говори, зато што се овде уопште не говори о проблемима.Није пожељно кварити слику „историјског успеха“, а могла би три, четири министарства да се запитају шта се то догађа и како то зауставити.

Читава прича може и овако да се посматра. Неки од тих возача временом ће преместити и породице у Словенију, њихова деца биће Словенци српског порекла, унуци… Прошла година била је најкатстрофалнија у последњих 112 година у погледу броја умрлих и рођених у Србији. Како рече надлежна министарка умрло је око 100, а родило се мање од 65 хиљада. А та 2016. биће свакако боља од 2017. и наредних година…Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари