субота, 25 септембра, 2021

Улагаче одбија пословна клима

Анализа привредних кретања говори о лошој пословној клими у Србији. Кључ обимнијег привлачења инвеститора је у већој конкурентности наше земље.

 

 

ПОСЛОВНА клима у Србији и даље је неповољна, према светским критеријумима рангирани смо јако ниско, почев од правосуђа па до антимонополског законодавства. У таквим условима пословања привући стране инвеститоре и оживети привреду готово је немогућа мисија. Са неефикасним јавним сектором у готово свим областима и законодавством које служи као параван, не можемо да добијемо ни прелазну оцену.

Најбољу илустрацију пословне климе у Србији дају подаци Светског економског форума, који обухвата анализу 142 земље света. По независности правосуђа заузимамо 128. место. А, ако се има у виду да се по заштити интелектуалне својине Србија позиционирала на 107. месту, по заштити права мањинских акционара на чак 140. месту од укупно 142 земље, онда је недвосмислено јасно зашто српска привреда стоји у месту.

Србија неће изаћи из економске кризе све док су интереси политичке елите на врху пирамиде интереса, док не реформише јавни сектор и не подигне конкурентски положај – каже Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања, додајући да је то главна „брана“ приливу страних инвестиција.

– А, да су општи интереси стављени на дно пирамиде упућује и позиција Србије на 100. месту са становишта ненаменског трошења средстава јавног сектора, што указује на висок ниво мита и корупције.

У Србији је изузетно низак ниво тржишне конкуренције, заузимамо неславно 136. место, што указује на монополизовано и картелизовано тржиште. При томе се се антимонополско законодавство скоро и не примењује, више је као параван, па у извештају Светског економског форума смо на чак 137. позицији.

СУБВЕНЦИЈЕ И ИНВЕСТИТОРИ

КАДА се има у виду оваква позиционираност земље, питање је како привући стране компаније да свој бизнис развијају у Србији. Засада се инвеститори привлаче издашним субвенцијама од случаја до случаја, али када оне пресуше, а постојећи амбијент пословања остане непромењен, ко гарантује да се постојећи инвеститори неће преселити на неко сигурније тржиште.

 

(Д.М.)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Zeka Popovic   |  четвртак, 10 маја 2012 11:44

  Треба бити свестан па напокон схватити да економија ове земље више не постоји.
  Све што је ваљало је уништено покрадено, развучено…
  Да није пољопривреде и села, који су такође на мети уништитеља ове Србије, ми буквално ништа не би производили.
  Не би могли за ништа да кажемо да је наше и да се овде производи.
  Све ове фирме, ФИЈАТ, ЈУРА, ГОРЕЊЕ, ПАНАСОНИК… и још неке само користе нашу јефтину радну снагу и погодности које им ја Динкић делио као да је Србија његова дедовина.
  Нека кажу колико су дали Фијату из буџета, колико је Фијат уложио и ко је већински власник фабрике у Крагујевцу.
  Нека кажу колико држави Србији остаје профита од једног аутомобила произведеног у Крагујевцу.
  ИМТ би требао да ове године произведе 3000 трактора укључујући и тракторе из Раковице а некад су правили више од 35000 трактора и добар део извозили.
  Прошле године ИМТ је произвео 800 трактора.
  Лепо је причати о економији и производњи само је треба и имати !

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари