петак, 24 септембра, 2021

Због оваквог расипања смо сиромашни

Професор Економског факултета Милојко Арсић подсетио нас је на сурову реалност:уочи светске кризе 2008. имали смо просечну плату 400 евра,а деценију касније тек 420.За десет година просечна плата у Србији порасла је 20 евра.Тужно.

 

 

 

 

 

***

 

 

Професор Економског факултета Милојко Арсић подсетио нас је на сурову реалност: уочи светске кризе 2008. имали смо просечну плату 400 евра, а деценију касније тек 420. Дакле, за десет година просечна плата у Србији порасла је 20 евра. Тужно.

 

Професор Економског факултета Милојко Арсић


Готово да смо најсиромашнији у Европи.
Пре неколико дана Унија синдиката просветних радника је дала преглед просечних зарада у бившим југо републикама у септембру: Словенија 1.082 евра, Хрватска 843(?), Ц. Гора 512, БиХ 448,  Србија 405, док за  Македонију нису навели податке. Џаба нас власт убеђује да нас чека златно доба кад бројке најбоље говоре ко смо и где смо. Сиротиња.

А зашто смо такви? Има много тога на шта не можемо да утичемо. Међутим, крупан је комад који зависи једино од нас. Када би се направио попис баченог, отетог и украденог новца за последњих деценију, две, списак би био дугачак од Суботице до Врања. И тежак неколико милијарди евра.

 

 

Но, не треба ићи толико уназад довољно је погледати шта смо учинили у последњих неколико месеци.

Сликовит је пример – Град Београд је отписао дуг, односно поклонио `Галеници` 640 хиљада евра. Власник Галенике је бразилски милијардер „тежак“ 2,2 милијарде евра. За те паре могли смо купити десетак, петнаест станова за социјално угрожене. Али нама је милијардер пречи.

Погледајте колико новца бацамо на лоше изведене радове. Завршену деоницу ауто-пута Уб – Лајковац радимо такорећи испочетка. Слично је и у Грделичкој клисури, поново подижемо заштитни зид који је плаћен и изграђен али га је клизиште однело. У оба случаја ради се о немару, нестручности и непоштовању закона. То ће нас коштати додатних двадесетак милиона евра. И још да будемо срећни ако не буде више.

Шта тек рећи за продају `ПКБ`. Комбинат са 17 хиљада хектара ораница продали смо за 105 милиона евра. Ако се од те цене одбију отпремнине које ће држава платити радницима цена је још мања. А да смо одвојили и продали само 100 хектара грађевинског земљишта које се налази уз мост Земун – Борча у државну касу би ушла значајна сума новца, а `ПКБ` би остао, такорећи, неокрњен.

На ове промашаје додајте најпроблематичнију трговину у овој години. Куповину малог приватног оператера `Коперникус` од стране `Телеком`-а за читавих 195 милиона евра. Много је оних који процењују да је `Коперникус` плаћен два, три и више пута од реалне вредности. Сумња се да је на овај начин из државне фирме извучено између 100 и 150 милиона евра.

А тек нас чека највеће бацање пара, о томе смо на овом месту већ писали. Држава је намерила да градњу ауто-пута од Прељине до Појата повери америчком `Бехтел`-у за 800 милиона евра. Кинези су раније нудили да ту деоницу изграде за мање од 600 милиона. У најави бићемо краћи за још један `Коперникус`.

Саберите ове бројке, па на то додајте још 200 милиона евра колико ће држава додатно издвојити за војску и наоружање у 2019. години. И, добићете део одговора на питање зашто смо сиромашни. А замислите да је сав тај новац усмерен у подстицање производње, била би Србија земља за респект.

 

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Србин из Србије   |  четвртак, 02 маја 2019 15:10

    Немојте тако, није лопов, него само порекло имовине. Контрола и испитивање где је и како зарадио наведени износ. И ДАЛ ЈЕ НА ТАЈ ИЗНОС УПЛАЋЕН ДРЖАВИ ПОРЕЗ КАДА ЈЕ ОСТВАРЕН… ДОВОЉНО ЈЕ ТО…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари