недеља, 01 августа, 2021

Др Арчибалд Рајс: Чујте Срби

 

rajs...

 

 

„Отворено сам вам рекао шта сам видео код вас и шта је опасно по будућност ваше земље. Нисам све рекао, само сам вам указао на оно најштетније. Верујте ми да ме је то често заболело и да сам ту опасност можда више осетио него ви. Зашто? Напросто зато, што можда с више идеализма него ви волим вашу земљу, од које не очекујем ништа, и јер сам јој жртвовао све оно што човек може да жртвује. А знате добро, што се човек више жртвује за некога или нешто, то му је приврженији. С правом или не, мислим да сам и ја заслужан, макар и у најмањој могућој мери што је ваша нација успела да досегне и оствари сан предака: да се ослободи окупације. У пресудним тренуцима сам јемчио за вас. Не бих желео да ми неко каже да сам то чинио за нацију која то не заслужује.

Да ми се не би могло замерити због свега, пожурите да поновно стекнете своје истинске врлине и одстраните с вашег тела ружне младеже на које сам вам указао на овим страницама, које ћете читати тек после моје смрти. Ви то можете да учините. Тело вам је здраво, само га прља површинска кожна болест. Трљајте, снажно трљајте своје тело и скините ту ружну прљавштину која га нагрђује и погани.

Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у том ђубрету које се, на њој наталожило нарочито после рата. Нација која је, попут ваше, одолела вековном ропству, која се повукла преко Албаније и која је, изгнана из своје земље, (али не и поражена), успела да се врати на своја огњишта као победник, не допушта да је подјарми шака себичних и подмитљивих политичара, гнусних шићарџија, презира достојних забушаната и злочинских профитера и зеленаша.

Упркос свему ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити, јер без њега ћете можда поново доживети време робовања које ни у чему неће заостајати за оним претрпљеним које су ваши стари победили жртвовањем и јунаштвом. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

Београд, 1. јуна 1928. год. Р. А. Рајс

 

 

Наставак текста се налази ОВДЕПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  gago m   |  недеља, 21 августа 2016 13:09

    Тек кад ова књига др.А.Рајса буде обавезна лектира у српским школама,можемо се надати бољем животу!

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари