среда, 04 августа, 2021

НАТО бомбардовање – Да се никад не заборави !

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (кодно име Операција Савезничка сила (енгл. Operation Allied Force) или у САД Операција Племенити наковањ (енгл. Operation Noble Anvil), у Србији познато као Милосрдни анђео или НАТО агресија, била је завршна фаза Рата на Косову и Метохији, које је трајало је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. То је било друго важније војно уплитање НАТО-а након бомбардовања Републике Српске у операцији Намерна сила 1995. и највећи војни сукоб на простору Србије и Црне Горе од времена Другог светског рата.

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише споразум из Рамбујеа.

НАТО је 24. марта 1999. године око 20 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених. Током рата са Косова је избегло неколико стотина хиљада Албанаца. Напади су суспендовани 10. јуна, након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена Резолуција 1244 по којој СР Југославија (Србија) задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом Унмика и Кфора. Са војском и полицијом у Србију је избегло више од 200.000 косметских Срба и других неалбанаца.

Косовски Албанци су 17. фебруара 2008. једнострано прогласило независност Косова од Србије, што Србија не признаје.

Током агресије оборена су два НАТО авиона (F-117 и F-16), 9 беспилотних летелица, 45 крстарећих ракета и 4 велика пројектила.

Документарни филм Рикарда Иакона, новинара РАИ-а 


 

 

Слике бомбардовања Србије и Црне Горе:

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

4 коментара

 1. Comments  Снежана   |  понедељак, 14 маја 2012 16:39

  Да, али на жалост Срби слабо памте! Била сам на Ушћу када је била организовано подсећање на НАТО бомбардовање!
  Било је свега 100-150 људи! Жалосно, али истинито! Треба увек подсећати на фашисте, колико су нам зла нанели и још увек наносе! Па, ко неће да слуша, не мора!
  Када нашем народу споменете ЈАСЕНОВАЦ, они кажу, јаој немој о томе, не могу да слушам!
  Ето то је наш народ!
  Само нека је њему „добро“!
  Поздрав за професора Деретића! Правог Србина!

 2. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  среда, 27 јуна 2012 16:07

  Бомбардовање Београда (1944)

  Београд су без најаве бомбардовале англо-америчке ваздушне снаге 16. и 17. априла 1944. године, што се поклопило са првим и другим даном православног Ускрса те године. Главна јединица у овој акцији била је америчка 15. ваздухопловна јединица, са базом Уфођи на југу Италије. Учествовало је 600 бомбардера, који су са 3.000-5.000 метара испуштали „тепих бомбе“. Противавионска одбрана није постојала.
  Бомбардовање је настављено већим интензитетом 17. априла, када је погођен концентрациони логор Сајмиште. У логору је погинуло 60 логораша, Срба и Јевреја, а око 150 је рањено.
  Више погинулих је било током 16. априла. Становништво Београда је у то време веровало да је бомбардовање увод у војну инвазију савезника.
  Београд је од стране савезника поново бомбардован 21. априла, 24. априла, 18. маја, 6. јуна, 8. јула, и 3. септембра 1944.

  НАТО три месеца бомбардује Југославију, укључујући и Цивилне циљеве у Србији али и у центру Београда
  Од среде 24. марта 1999. године у 20 часова нашу земљу која није била у рату, тог часа напали су агресорски авиони НАТО-а и извели су први напад на СР Југославију, и од тог часа наша земља је била у одбрамбеном рату. Никада не веруј непријатељу, који глуми пријатеља… А’ исти пријатељи те бомбардују, са осиромашеним уранијумом и плутонијумом, убијају и уништавају.

  78 ДАНА И НОЋИ ЗЛОЧИНАЧКА АГРЕСИЈЕ НА СРБИЈУ 1999/03/24 – 1999/09/06

  Срби…
  Бомбардовање Србије 1999 – никада не заборави!
  Питам се, а питам и и Вас све:
  “Зар за уништење једне државе,
  Уништавање једног народа,
  нико не сноси кривицу и
  нико нема одговорност?“

  Ми, то се зна, не желимо да се страхоте забораве или опросте, него се молимо Богу, да и они осете муњу правде…

 3. Comments  Душан   |  субота, 01 децембра 2012 22:05

  А наша власт по сваку цену у Европску Унију?!

 4. Comments  Svetlana   |  четвртак, 28 марта 2019 15:24

  Sada u godini kada je dvadesetogodisnjica kobnog dogadjaja stvari se nisu bitno promenile. Jos uvek niko ne odgovara za ono sto je ucinjeno sto naravno nije dobro.

  Kada ce bogati i mocni Srbi (citaj Srbi na visokim pozicijama) poceti da misle na svoju otadzbinu i svoj narod i da pocnu da koriste svoje veze i pozicije u korisne svrhe. Uopsteno kada ce bilo koji Srbin na dragoj nam planeti da se angazuje po bilo kom pitanju koja moze da pomogne Srbiji kao drzavi i narodu u njoj ali i onome van nje.

  Onog trenutka kad svaki od 10 miliona Srba radi nesto korisno za svoju otadzbinu i svoj narod onda mozemo da govorimo o nekom napretku. I upravo ta neangazovanost Srba to jest njihova potkupljivost i vecita zedj za parama je i najveci problem koji imamo. Da toga nema ne bi postojali Vucic, Brnabici i njima slicni da ispijaju krv namucenom narodu.

  Dijaspora mora da preuzme u tome glavnu ulogu i upravo ti bogati i pozicionirani Srbi. Ne mozemo da ostavimo nas narod na cedilu. Moraju stvari da se menjaju. To je moralna obaveza svakog Srbina. Ja je u svkaom slucaju sledim.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари