недеља, 01 августа, 2021

Ватром против Талије

 

 

 

 

 

Позориште „Бора Станковић“ саградио је трговац Јанча Јовановић 1892. године, а само четири године касније, прву позоришну представу Врањанци су одиграли 30. јануара 1896. године. Био је то Његошев „Горски вијенац“ у режији Радоја Домановића, ондашњег професора Гимназије у Врању.
Уследио је период који је обележила иницијатива омладине и градске интелигенције која ће између два светска рата припремати и показивати бројне позоришне комаде.

Врањанци су 5. октобра 1942. године формирали „Позориште грађанске касине“, када у Врању почиње организовани позоришни живот.

Окружно народно позориште у Врању основано је 27.априла 1946. године и успешно је радило до 31. аугуста 1954. године. Потом је уследио период успешног деловања аматерског позоришта, са сталним репертоаром, бројном публиком и наградама на републичким и југословенским фестивалима.

Позориште „Бора Станковић“ се  5. септембра 1997. године поново придружило породици професионалних позоришта Србије.

Већ 30 година Позориште успешно организује „Борине позоришне дане“, на којима је до сада приказано преко 400 представа, а учествовала су бројна позоришта из наше земље и иностранства.

 

А онда  је 2,јула ове године, у подметнутом пожару за непуних десетак минута изгорео читав стари део театра – кров, фоаје, сала са седиштима, сцена, оба позоришна клуба, сценографије за све актуелне представе… Материјална штета је огромна, а права штета у једној од најстаријих позоришних кућа у Србији немерљива је.

(Приредила:Г.Г.)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари