четвртак, 23 септембра, 2021

Принцип већине

Принцип већине је наизглед супротан начелу толеранције, али они су заправо, као две противтеже у идеалном балансу, које омогућавају успешан рад сваке организације. Принцип већине значи и обавезу за сваког појединца да буде лојалан одлукама већине и да их коректно спроводи у дело чак и када  је лично био против њих.
Појединац на тај начин показује своју лојалност и оданост  колективитету коме припада, као и истинску жељу да колективитет и његови чланови увек штите један другог и чувају међусобни опстанак. Како већина мора да буде толерантна према појединцу неистомишљенику, тако и појединац неистомишљеник мора да буде толерантан према   својој колективној већини.

Појединац  који гаји сујету и упорност у наметању својих ставова према већини, упркос томе што се већина изјаснила другачије, крши правила коректног понашања, што изискује арбитражу. То је крајње средство које није у интересу ни појединца ни колектива.
Самовоља у понашању, супротна колективу, блокира рад колектива а тиме и њега као појединца. Појединац и колектив морају бити у хармоничном међусобном односу који их обоје међусобно чува и одржава: појединца као слободног мислиоца и делатника, а колектив као заједницу коректних, организованих и усклађених појединаца.

Ово се односи, како на организацију, тако и на српски народ у целини, што представља идеал коме ћемо тежити и за који ћемо се борити.

 

Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари