четвртак, 16 септембра, 2021

Српска слога

Начело српске слоге подразумева обавезу сваког од нас да својим деловањем има у виду потребу за њом, било у смислу да је гради или да је не нарушава. Увек ћемо размишљати о последицама наших поступака и поступака других, како бисмо осигурали да ти поступци српску слогу на једној страни граде, a да је на другој страни не paзграpађују. Свако од нас ће увек радити на томе да мири завађену браћу, да не чини ништа што би нас завадило, да поштује сваког ко искрено гради српску заједницу, да не чини ништа што ће нашу заједницу разграђивати или одбијати наше  пријатеље, те пријатеље претварати у непријатеље.

Увек ћемо имати на уму да од српске слоге нема веће вредности, те кад год смо у недоумици и жељи да градимо неку вредност, мислећи да је она веома важна за наше српске циљеве, имаћемо у виду чињеницу да се та вредност не сме градити на штету српске слоге, јер нам је слога највећа вредност.

У том циљу, никога не смемо увредити, како не би одбијали  пријатеље и како не би непријатеља стварали зарад ситничавих разлога, а непријатељ увек може више да поруши него што добар пријатељ сагради.
Радићемо увек на поштовању сваког Србина, сваког српског пријатеља, и сваког оног ко са Србином живи, ради и сарађује, како би заједнички успешније градили своју мирну будућност.

Тежећи ка српској слози, трудићемо се и да приволимо браћу која су се под вековним окупацијама одродила од свога корена и преузевши веру окупатора, заборавила своје порекло, да размисле о повратку својим коренима, ради мира у нашој земљи и ради слоге у нашем народу. Поштујући право сваког човека да бира своју националну припадност, братску руку ћемо пружити посебно онима који то право искористе и у обрнутом смеру – да се врате своме српском пореклу.

Сви Срби Света

 

Дискусије Форум Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Станко   |  недеља, 11 децембра 2011 04:49

    Није случајно што имамо слоган “Само слога Србина спашава“. Велики народи за таквим слоганом немају ни потребу, јер њих штити њихова величина сама по себи. Али, мали народ, попут срБског, може да опстане и оствари велике циљеве уколико успије да се уједини, сложи, обожи и умножи. Слоган, које инсистира на срБској слози, настаје управо из те потреба – да се опстане у конкуренцији међу већима и јачима од нас. Срби себи не могу приуштити тај луксуз да се међусобно уништавају, а ипак то у историји радисмо. Ни мали балкански народи, поцијепани и посвађани, не могу себи приуштити тај луксуз сталних свађа и међусобних ратовања, па ипак то раде. Вријеме је да се призовемо памети! Вријеме је да схватимо да од наше свађе профитирају империјалне силе, освајачи који на Балкану оставарују свој интерес, а ми, вјечито остајемо покорени, зависни, понижени и експлоатисани.
    Најгоре је што нас наши освајачи сматрају глупима, иако је евидентно да нас освајају много глупљи од нас. Такви нам намећу правила која ни код хорде животиња не би имала смисла. Ипак, ми, мали народи са Балкана, та правила почињемо прихватати и спроводити управо зато што смо једни другима душмани – бијесни, подијељени и несложни, а то користи онај ко је од нас глупљи и јачи. И, на карају, нећемо имати право ни да кажемо да су наши освајачи од нас глупљи. Јер логика говори да глупљи не може командовати паметнијем. Али, тајна је у слози. Слога је та која одређује нечију снагу. Словенски народи никад нису могли да се сложе и то је њихова несрећа. Срби никако да се сложе, што је такође њихова несрећа. Резултат је подаништво глупљима од себе. А потребно је само мало па да се све окрене наопачке. То мало је слога. Тако мало за замислити, а тако пуно за урадити! Сви Срби свијета треба ово да упишу у свој меморандум!

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари