среда, 04 августа, 2021

Српско родољубље

Патриотизам и родољубље представљају важну максиму и путоказ којим свако од нас треба да мери вредност свих будућих одлука и поступака. Патриотизам и родољубље, по нашем дубоком уверењу, подразумевају  љубав према Отаџбини, према  српском народу, према породици, према самом себи, према човеку уопште и према сваком српском пријатељу.


Све ове врсте љубави не иду једна без друге. Ако једна недостаје остале ће бити оштећене!
Отаџбину, свету српску земљу, неизмерно волимо и она нам је главни и основни циљ те љубави и бриге. Сву нашу активност посвећујемо њеној слободи, успеху и благостању сваког њеног држављанина. Спремност за очување њене слободе иде до несебичне жртве која укључује и полагање живота , а њено благостање остварујемо кроз несебичан допринос благостању за сваког нашег човека.

Српски народ неизмерно волимо и чинимо све за његову срећу,  напредак, слогу и мир. Волећи народ свој, волимо његову традицију, историју, културу, прошлост, садашњост и будућност. Према прецима се одужујемо тако што чувамо и дограђујемо оно што су нам они брижно и с Божјом помоћи завештали,  језик, веру и Крсну Славу, пре свега.
Зато и  чинимо овај напор да спојимо све Србе Света и да им мирис Отаџбине  однесемо свуда, ма где у туђини били, а Отаџбини да донесемо дух њихове чежње, помоћи и наде. Не сме Србин заборавити свој корен, ма где био! Отаџбина то не заслужује, ма како на мукама била! Наши преци, у Царству Небеском,  морајуда почивају   у миру, поносећи се на своје потомке!

Да бисмо остварили овај патриотски и родољубиви циљ, свесни смо да нема среће за земљу и народ, ако нема среће за сваку породицу, појединца и сваког нашег пријатеља. Нека нам и пријатељи и непријатељи схвате да је бити српски пријатељ  велика срећа и Божји дар. Нека нам Бог подари што више пријатеља и што мање непријатеља.
Нека подари срећу свакој нашој породици која је стуб народа и државе. Нека нам помогне да нађемо љубав у себи и према себи, како бисмо је имали и према другима.

Свесни смо да су сви ови побројани фактори неодвојиви делови једне, нама веома битне целине, која се зове родољубље и коју ћемо неговати и чувати као најрођеније дете и највећу вредност.

 

Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Ђорђе Бојанић   |  понедељак, 22 августа 2011 23:16

    СРБИНЕ (ма где био и које вере био…) у име те велике и племените војске твојих благородних предака, чију си крв и дух и веру и ти наследио као законити наследник, у име њихово а не у име моје ја те питам, племенити Србине брате: да ли још гори кандило (православне) вере унутра у души твојој?

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари