петак, 24 септембра, 2021

СВЕТОСАВCKO ПРАВОСЛАВЉЕ

Начело Светосавља је темељ и најважнија максима којим ћемо се руководити и од њега нећемо никада одступати. То начело подразумева све оне духовне вредности које красе Православну Хришћанску свест, а које нам је у наслеђе оставио наш српски учитељ и великомученик Свети Сава. Те вредности обавезују сваког Србина, а оне пре свега подразумевају:
љубав према Богу, љубав према ближњему своме, одрицање од Царства Земаљског ради Царства Небеског,  саможртвовање ради спасења душа наших, искрена молитва Богу, као и поштовање закона и поретка Божјег на небу и на земљи.
Нама је Бог је на првом месту. Вера и љубав према Богу значе убеђење сједињено са добрим делима, поштењем, љубављу и сваким другим моралним и богоугодним односом према човеку и заједници чији смо део.


Из ове љубави произлази и Љубав Према Ближњему Своме, што ћемо у живот спровести правилом да чинимо другима све оно што желимо да други чине нама.
Одрицањем од Царства Земаљског, Небеског Царства ради, Светосавље нас учи основном смислу човековог битисања на земљи чији закони су само средство за постизање небеског савршенства. У том смислу однос цркве и државе хармонично је постављен тако да помазе људима у постизању тог циља. Тиме су црква и држава, као слуге Божје, увек и само у служби народа и за народно добро. Својим примером и чистоћом властите душе, скромношћу и поштењем, те жртвовањем за друге и живећи по Божјим законима, показиваћемо пут којим свако у нашем народу треба ићи како би чисте душе ишао у сусрет Богу, тј. свеопштем савршенству.
Све наше акције почињаће и завршаваће искреном молитвом Богу, која ће нам у појединачним и саборским деловањима давати наду у помоћ Божју да нам улије снагу и покаже пут истрајности и успешности у нашим честитим намерама.
Вера, љубав, правдољубље, поштење, учење, стрпљење  и истрајност на путу нашем, биће за нас Светосавске вредности по којима ћемо се препознавати.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари