четвртак, 23 септембра, 2021

Протест „Никад граница“ испред Скупштине Србије

Платформа покрета НИКАД ГРАНИЦА није претрпела никакве измене у овом смутном међувремену: ненасилно али одлучно противљење сваком потезу извршне или законодавне власти у Србији, који је у супротности са важећим Уставом и националним интересима, остаје основни правац нашег деловања.

Прва следећа прилика за такво деловање јесте предстојећа седница Народне скупштине, у суботу 12. јануара у 11 часова. Пошто наша платформа нас обавезује много више него што београдске државнике обавезују њихове платформе, прилика неће бити пропуштена.

Протестна акција иницијативе НИКАД ГРАНИЦА почеће пола часа пре скупштинске седнице, дакле у 10.30, на платоу испред Народне скупштине.

С обзиром на то да су припадници иницијативе посвећени заштити уставног и правног поретка државе Србије, протест ће у целини бити усклађен са прописима који се односе на овакве случајеве, што значи да ће, као и претходне активности иницијативе НИКАД ГРАНИЦА, испоштовати безбедносне мере наложене од стране органа јавног реда и мира.

Иницијатива

НИКАД ГРАНИЦА

Nikad granica...

Отворено писмо Срба са севера КиМ Томиславу Николићу: То није платформа коју сте нам представили

 

Поштовани председниче,

Дана 25. 12. 2012. од стране одборника скупштина општина, координатора општина и представника удружења Срба са Косова и Метохије, на заједничкој седници одржаној у Косовској Митровици подржан је предлог текста политичке платформе о КиМ коју сте ви представили и предали општинским представницима Срба са КиМ. Посебно су подржани ставови да се не постижу даљи парцијани договори са ПИС (привременим институцијама самоуправе у Приштини) у оквиру тзв. Техничког дијалога и став „да ништа није договорено, док све није договорено“.

Такође је закључено да свака евентуална будућа промена предложене платформе треба бити усаглашена са представницима Срба са КиМ.

На састанку са представницима Срба са КиМ од 22. 12. 2012. обећали сте да ће платформа о КиМ бити усвојена од стране Народне скупштине Републике Србије и као таква бити обавезујућа за све државне органе као и да ће се после тога донети одговарајући уставни закон.

Господине председниче,

Сматрамо да је резолуција о КиМ, која је 9. јануара 2013. усвојена на седници Владе Републике Србије на којој сте и Ви присуствовали, у супротности (у нескладу) са текстом платформе коју сте Ви презентовали представницима Срба, а нарочито у оном делу због којег је ваша платформа подржана од стране Срба са КиМ.

Наставак преговора на техничком нивоу и имплементација постигнутих договора представља директно признавање независности тзв. „републике Косово“. Такође сматрамо ће након имплементације постигнутих договора преговарачка позиција Владе Републике Србије бити озбиљно доведена у питање.

Српски народ са Косова и Метохије озбиљно је забринут за опстанак институција Републике Србије и локалних институција, јер су оне све ово време биле и остале главни гарант останка и опстанка Срба на КиМ. У пракси је потврђено да тамо где нема институција Србије нема ни Срба. Најновији догађаји у вези са хапшењем и злостављањем десеторице Срба из Лепосавића јасно и недвосмислено потврђују како се институције тзв. „републике Косово“ односе према Србима и шта се може очекивати од тих институција у будућности.

Господине председниче,

Сматрамо да није довољно да Република Србија само понавља став да неће признати једнострано проглашену независност Косова, већ је неопходно активним мерама свих органа државе Републике Србије зауставити и спречити ширење тзв. „републике Косово“ на територију четири општине на северу КиМ.

С поштовањем,

 

Звечан, 10. јануара 2013.

Председник Скупштине општине Косовска Митровица (за Крстимира Пантића, који је на путу у Бриселу, потписао је неко други; прим. прир.)

Председник Скупштине Косовска Митровица Александар Бабинцев

Председник Скупштине општине Звечан Драгиша Миловић

Председник Скупштине Звечана Момчило Гвоздић

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стево Божовић

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић

Председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стевановић

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић

 

Иницијатива

НИКАД ГРАНИЦА

(Фотографије са протеста –ОВДЕ)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари