четвртак, 16 септембра, 2021

Српска удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије

Од тог 10.јуна 1999.године, када је, у складу са Резолуцијом 1244, међународна заједница преузела обавезу и одговорност да непосредно штити људска права свих становника Аутономне покрајине Косово и Метохије, почињу масовна страдања и прогонства српског народа и припадника неалбанских мањина на Косову и Метохији.

 

 

 

stradanje Srba na KiM ...

 

Поводом 10. јуна – дана када је 1999. године, усвојена резолоуција СБ ОУН бр. 1244. Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије, издаје следеће:

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Доношењем Резолуције 1244, пре петнаест година, окончана је агресија НАТО пакта на нашу земљу, која је предузета супротно међународном праву и Повељи ОУН. Иако је, у складу са тим документом, међународна заједница преузела обавезу и одговорност да непосредно штити људска права свих становника Аутономне покрајине Косово и Метохије, од тог дана почињу масовна страдања и прогонства српског народа и припадника неалбанских мањина  на  Косову  и  Метохији, услед терора албанских терориста и екстремиста.

Од увођења привремене управе Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК), забележено је више од 7.200 етнички мотивисаних напада, убијено је преко 1.100 Срба и грађана других националности, киднаповано је 841 Срба а око 1.000 је тешко рањено. Од јуна 1999. године са Косова и Метохије је прогнано и иизбегло више од
242 хиљаде Срба и других неалбанаца.  Од 437 места у којима су живели Срби до 1999. године, изузимајући општине Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, етнички је потпуно очишћено 312 насеља.

Mеђународна  управа  на Косову и Метохији  не само да није успела да спречи масовна кршења људских права, пре свега Срба на Косову и Метохији, већ није учинила ништа да приведе правди ратне злочинце и починиоце бројних злочина над цивилним становништвом, почињене након 10. јуна 1999. године.

Албанско друштво на Косову и Метохији и данас, више од 15 година од престанка ратних  дејстава,  не показује знакове спремности да се суочи са злочинима почињеним над Србима,већ на против, наставља да врши систематски притисак на преостале Србе и угрожава њихова права.

Сећајући се свих жртава масовног и организованог терора албанских терориста и екстремиста на Косову и Метохији, насталог након 10. Јуна 1999. године, Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије, указује на одговорност и позива Уједињене нације, Мисију Европске уније за владавину права на Косову и Метохији, власти Републике Србије и самопрокламоване власти на Косову и Метохији, да предузму мере како би се:

1.) открила истина о несталим и убијеним;
2.)  починиоци привели правди;
3.)  сачинио и спровео потпуни програм репарације за породице жртава
4.)  дале гаранције за владавину и поштовање људских права свих становника Косова и Метохије, како се ови трагични догађаји више никада не би поновили.

 

У Београду, 10. јуна 2014. год.

Координација српских удружења породица
несталих лица са простора бивше ЈугославијеЗаменик председника координације
Мр. Душко Челић


Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари