четвртак, 23 септембра, 2021

2013. година: Успон Русије и пад Запада

Русија је остварила низ победа у сукобу са Западом које ће обележити 2013. годину. Ипак треба имати у виду да најважнија битка тек предстоји. Сукоб цивилизација и њихових вредности ће одредити правац у којем ће се кретати човечанство.

 

 

obama-putin...1

 

 

Током 2013. године Русија је остварила бројне успехе на међународној сцени. Она је у дипломатској борби са САД и ЕУ спречила избијање нових ратних сукоба широм света, показујући свима да је доба једнополарног света и америчке хегемоније увелико прошло. Москва је у исто време ојачала своју економију и „меку моћ“ док је руски председник Владимир Путин послао јасну поруку да ће у новом сукобу цивилизација његова држава бранити традиционалне вредности и на тај начин се супротставити погубној и изопаченој идеологији Запада.


Сирија

Подржавајући и наоружавајући терористе у Сирији, САД и њени сателити су дошли на корак до агресије и сличног сценарија који су реализовали у Југославији. Америчка војска је већ била у приправности да започне са бомбардовањем вишеструко слабијег противника када се ситуација потпуно преокренула. Русија је дипломатским средствима решавала кризу, док је у исто време парирајући Сједињеним државама упутила своје ратне бродове близу обала Сирије. Владимир Путин је истакао да ће Русија помагати Сирији у случају да дође до агресије на њу. „Хоћемо ли помагати Сирији? Хоћемо!“ – изјавио је председник РФ на конференцији за медије по завршетку самита Г-20 у Санкт Петербургу.(1) Одлучан став Москве је довео до тога да Вашингтон устукне и 27. септембра у Савету безбедности УН десило се нешто што је изгледало невероватно. Заступници рата који су до тада позивали на оружане нападе и насилно свргавање сиријског председника Башара ал Асада прихватили су мировну иницијативу Русије. Свих пет сталних чланица гласало је за резолуцију о Сирији. Гласању је претходила интензивна дипломатска активност у оквиру које је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров само за четири дана имао 55 билатералних сусрета са колегама, као и са шефовима страних држава и влада.(2) Постигнут је договор о мирном решавању сукоба чиме је озваничен и успех руске дипломатије.

Иран

САД и њени савезници већ годинама покушавају да „проблем“ Ирана реше насилним путем. Иран је претња америчкој хегемонији у региону и препрека на путу према Русији и Кини.  Техерану су наметнуте тешке санкције, а „звецкање оружјем“ није ни престајало. Иран је наводно разлог због којег Сједињене државе праве свој антиракетни штит у Европи. Амерички војни стручњаци из вашингтонског Центра за стратешка и међународна истраживања својевремено су саопштили да сматрају сасвим могућим атомски рат између Израела и Ирана. Током 2013. године званичници САД су такође најављивали рат. „Увођењем нових мера више не би било простора за дипломатију, па Америка не би имала избора сем да употреби војну силу. Наш народ, међутим, не жели да маршира у нови рат. Више би волео мирно решење, које ће натерати Иран да се одрекне нуклеарног наоружања. Ако Техеран то не жели, поновићу, САД немају избора сем да уђу у рат“ рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.(3) Међутим руска дипломатија је и овог пута била активна с циљем мирног решавања кризе. Напори су уродили плодом па су током конференције у Женеви пет чланица Савета безбедности УН и Немачка постигле договор са Ираном по коме Исламска република у наредних пола године одустаје од производње урана обогаћеног преко 5%. Заузврат ће „шесторка“, тј. САД и земље Европске уније, ослабити санкције против Ирана. (4) Иако је споразум постигнут Вашингтон је наставио са постављањем антиракетног штита у Европи показујући на тај начин да је он уперен против Русије, а да је Иран био само изговор. Ипак, избегнут ратни сукоб је био нова победа за Москву и највећи део света.


Украјина

Иако је годинама преговарала са Бриселом Украјина је попут Јерменије обуставила рад на споразуму о придруживању ЕУ који је требало да буде потписан на самиту у Вилњусу.То је изазвало оштре реакције на Западу па је на сајту Беле куће објављен захтев да се против председника Украјине и чланова владе уведу санкције уколико не потпишу споразум о придруживању. (5) Организовани су и масовни протести који су имали пуну подршку Вашингтона и Брисела а циљ им је био рушење украјинске владе. САД и ЕУ су уложили велики новац у обарање Јануковичеве власти, међутим Русија је уложила више у опоравак Украјине. Москва је за 15 милијарди долара откупила украјинске евро-обвезнице и смањила цену гаса што за Украјину при садашњој потрошњи значи уштеду од 3 милијарде долара годишње. Кијев је за стратешког савезника изабрао Русији и није погрешио. Украјинска влада је опстала, економски рејтинг земље је побољшан, а руска спољна политика је остварила још један успех у сукобу са Вашингтоном и Бриселом.


Едвард Сноуден

Едвард Сноуден, бивши аналитичар обавештајне службе САД који је више од месец дана боравио у транзитној зони аеродрома Шереметјево добио је азил на годину дана у Русији. Конгрес САД је схватио одлуку Русије као „шамар свим Американцима“ и очигледан „крај ресетовања односа“.(6) Бивши стручњак ЦИА и НСА је јавности представио бројна документа о томе како Вашингтон са својим савезницима шпијунира цео свет. У интервјуу који је дао за немачки недељник „Шпигл“, Сноуден је рекао да НСА у шпијунажи сарађује са западним владама, од којих неке сада критикују ове програме.Сноуден је казао да обавешајна алијанса „Пет очију“, коју чине САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд, „понекад иде још даље од НСА“. Он, такође, објашњава да су партнерства „Пет очију“ организована на такав начин да власти у свакој земљи могу „да заштите своје политичке лидере од последица“ када се сазна „колико озбиљно нарушавају приватност људи у свету“. Сноуденова открића су довела до тога да власти Велике Британије врше притисак на уреднике „Гардијана“ који су морали да спаљују рачунаре на којима су били снимљени Сноуденови подаци како не би отишли на робију. (7) Дајући азил Сноудену Русија је повукла потез на који је био спреман мали број земаља у свету. Овај корак се позитивно одразило на имиџ Русије у свету, док је Запад морао да призна још један пораз у 2013. години.

Сукоб цивилизација

Традиционалне вредности на Западу нису просто напуштене, већ се против њих води отворена борба и оне се поништавају на сваком нивоу њиховог друштва. Тако је у Холандији регистрована политичка странка „Милосрђе, слобода и различитост“ (Charity, Freedom and Diversity), која штити права и слободе педофила! Њени чланови се боре за легализацију зоофилије, дечје порнографије и смањење старосне границе од које се може „легално“ ступати у сексуалне односе са децом (са 16 на 12 година). Без обзира што је појављивање такве партије изазвало талас масовних протеста и тужби, чак и код Европљана навикнутих на много тога, Хашки суд је одлучио: странка педофила апсолутно је легална, будући да је „право на оснивање политичке партије једно од основних права демократије“. (8 ) Такође, америчка АПА је представила свој нови приручник психичких поремећаја из којег је попут хомосексуализма некада, сада изостављен један облик педофилије. (9) Са друге стране САД и ЕУ су жестоко критиковале руски Закон о забрани пропагирања хомосексуализма међу децом, назвавши га дискриминаторским. Русија је међутим одлучила да не иде путем Запада који своје изопачене вредности жели да наметне целом свету.

 

Putin i Obama .............
Председник Русије Владимир Путин се у годишњем обраћању Федералној скупштини заложио за заштиту традиционалних вредности. Он је цитирао филозофа Николаја Берђајева, који је писао да смисао конзерватизма није у спречавању прогреса, већ у спречавању назадовања, кретања у хаотични мрак. Председник са жаљењем посматра у неким земљама процес рушења традиционалних вредности, замену моралних норми. (10) Он је упозорио да је неопходно заштитити свет од аморалне интернационале. „Морамо се заједнички супротставити том изазову, морамо заштитити свет, а значи и јединство нашег друштва, јединство руске државе“ – изјавио је председник Путин.(11)

Русија је остварила низ победа у сукобу са Западом које ће обележити 2013. годину. Ипак треба имати у виду да најважнија битка тек предстоји. Сукоб цивилизација и њихових вредности ће одредити правац у којем ће се кретати човечанство.

 

( Борис Алексић )

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари