субота, 25 септембра, 2021

Динкић од смене до оставке

Дан пошто је премијер послао Скупштини захтев за разрешење Млађана Динкића, на његов сто стигла је оставка Динкића на функције у Влади.

Славица Ђукић-Дејановић каже да ће се на седници парламента наћи искључиво документ који достави премијер.

Опозиција оцењује да подношењем оставке, Динкић жели да избегне парламентарну расправу о свом раду. Верица Калановић сутра доставља оставку премијеру, сазнаје РТС.

Лидер Г17 плус Млађан Динкић поднео је оставку на место потпредседника Владе и министра економије и регионалног развоја, дан након што је премијер поднео захтев за Динкићево  разрешење са функција у Влади Србије.

„У циљу да убрзам поступак и не оптерећујем рад Народне скупштине, подносим оставку на место потпредседника Владе и министра економије и регионалног развоја“, рекао је Млађан Динкић.

„Желим да Влада остане стабилна до краја мандата и не желим да будем доживљен као препрека европским интеграцијама Србије“, истакао је Динкић.

„У интересу консолидације привреде после економске кризе, као председник Г17 плус, члана владајуће коалиције, предложићу Вам кандидата за новог министра економије и регионалног развоја, као и кандидате за нове министре у ресорима који према коалиционом споразуму припадају Г17 плус“, поручио је Млађан Динкић.

Од сада ће Динкић обављати посао шефа посланичке групе Г17 плус у Скупштини Србије, а његова заменица биће Сузана Грубјешић, досадашња шефица те посланичке групе.

„Имајући у виду да ће имати више времена, а познато вам је какву енергију има, мислим да ће парламент у потпуности оживети и да ће се фокус политике пребацити мало више у парламент“, каже за РТС функционер Г17 плус Владимир Илић.

Како сазнаје РТС, министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић своју оставку премијеру Цветковићу поднеће сутра.

Владимир Илић каже да ће Динкић, осим ангажмана у парламенту, разговарати са грађанима широм Србије и да ће на најбољи начин промовисати идеју Уједињених региона Србије о децентрализацији и регионализацији.

СПС: Разумна одлука Г17 плус

Шеф социјалиста Ивица Дачић понавља да је одлука Г17 плус да остане у власти разумна и да би могла да донесе мир.

„Овде је суштина да ли државни органи функционишу? Док они функционишу, док постоји парламентарна већина, не постоје формални разлози за ванредне парламентарне изборе у Србији. Јуче није ни била намера да се изазову ванедни избори“, каже лидер социјалиста.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић саопштава да одлука премијера о разрешењу министра за економију и оставка министарке за НИП неће негативно утицати на пројекте у Крагујевцу. У то га је, каже, уверио председник Борис Тадић, али и Млађан Динкић.

Министар културе Небојша Брадић изјавио је да је странка Г 17 плус одлуком да остане у влади упутила јасну поруку и показала рационалан однос према тренутној ситуацији и будућности.

„У овом тренутку влада стабилна и Србија наставља са свим ангажовањима и активностима на путу ка ЕУ“, поручио је Брадић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да не постоје формални разлози за превремене изборе, док постоји парламенарна већина и оценио да је одлука Г17 плус да остане у влади разумна.

„Није питање да ли ће бити избора, већ је питање да ли државни органи функционишу- док они функционишу, док постоји парламентарна већина, нема формалних разлога за одржавање избора“, каже Дачић.

СНС: Поделе у Г17 плус

Лидер напредњака Томислав Николић оцењује да одлука Динкића да премијеру поднесе оставку представља његов покушај да сачува странку и да одлазак из Владе представи као сопствену одлуку.

Николић каже да Динкић страхује од распада странке, која је, како наводи, уздрмана и подељена.

„Када председника једне странке ‘најуре’ из Владе, и његова странка треба из ње да изађе“, каже Николић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић сматра да је Динкић желео да избегне расправу у парламенту, пошто би посланици захтев премијера Мирка Цветковића за његово разрешење разматрали, док оставку само констатују.

Са тиме се слаже и заменик председника радикала Драган Тодоровић.

„Очекивао сам овакав развој догађаја јер је Динкић свестан да би расправа у скупштини довела до тога да би се у великој мери многи осврнули на његов десетогодишњи учинак и да би то за њега било јако лоше“ рекао је Тодоровић Танјугу.

Премијер Мирко Цветковић јуче је поднео захтев за разрешење министра Млађана Динкића и државног секретара Слободана Илића.

После седнице Председништва Г17 плус, министарка Верица Калановић одлучила је да поднесе оставку челно место у Министарству за Национални иневстициони план. Остали чланови Г17 плус остали су у Влади.

Осим Динкића и Калановићеве, Г17 у Влади има министре омладине и спорта – Снежану Самарџић-Марковић, културе – Небојшу Брадића и телекомуникација и информационог друштва – Јасну Матић. Министар здравља Томица Милосављевић раније је поднео оставку, а на његово место именован је др Зоран Станковић.

извор: ртсПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари