четвртак, 23 септембра, 2021

Е, мој председниче, где си данас

Истиче и осми сат крваве драме, која је почела јутрос око пола 9 нападом Кфора на барикаду у Рудару, а државне институције Србије се не оглашавају.

Док припадници Кфора пуцају на народ окупљен на барикадама, а становништво Рудара преживљава терор, о којем због прекида комуникација можемо да сазнамо само мали део, јавни сервис ЕУропске Србије извештава о мањим инцидентима. Из владе Србије се јавио само познати двојац Богдановић-Ивановић, да позову Кфор на уздржавање од силе, а Србе да се такође уздрже. За толико, нису ни морали да се труде, ионако нико не би ни приметио да се нису огласили.

Скупштина Србије наравно ћути. Тек су се јуче конституисали, па ваљда треба пустити људе да направе распоред седења и нове идентификационе картице. А, с обзиром да су они који би бар направили мало буке остали испод цензуса, од Скупштине и не треба очекивати неки глас.

Медији јављају да је Председник Србије одржао хитан састанак са Мирком Цветковићем и још неким министрима. Око пола 1 су завршили, али нико није давао изјаве. Ни после више од четири сата од почетка напада на грађане чији је председник, Томислав Никоић се није огласио.

Наравно да нико реално од њега не очекује да употреби оружану силу у одбрани грађана или да повећа борбену готовост војске. Али, могао је да покаже бар мало достојанства, и да се огласи саопштењем којим би макар осудио овај напад.

Јасно је да је јутрошњи напад био тест за новог председника, који је јуче положио заклетву. И, Николић је успешно положио овај тест. Показао се једнако пасивним као и његов претходник, и показао да неће реаговати ни вербално. Чак и ако у току дана нешто од њега и чујемо, касно је, није био ту кад је требало.

У изборној ноћи, када је проглашена Николићева победа, Срби на КиМ су славили. Вероватно су рачунали да ће у државним институцијама у Београду имати неког ко ће стати у њихову одбрану. Данас се показало да су погрешили, као што су погрешили и сви они који су поверовали да ће „онај Тома“, само кад освоји власт, водити другачију политику у односу на про-ЕУропски режим Тадић-Динкић-Дачић.

Јутрошњи догађаји су још једном показали да од српских институција постоје једино локалне самоуправе на северу КиМ, чији представници покушавају да истовремено сачувају животе угрожених Срба и бар мало достојанства српске државе на Косову и Метохији.

А, новоизабрани председник? Вероватно заузет списком званица за инаугурацију. Мора да се „одрекне четништва“ да би му дошао и Јосиповић, па не сме чак ни вербално да бар мало проба да брани исте оне Србе који су за њега гласали. После овога данас, могао би комотно да поднесе оставку и оде да пече своју „томовачу“, и нико не би приметио да није ту, јер данас када су сви приметили и очекивали га, он упадљиво није био присутан.

 

(Ратко Вуканић / Србел)

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари