субота, 25 септембра, 2021

Убица Срба долази на Косово по плен

 Захтев Веслија Кларка, бившег генерала који је био најсуровији у бомбардовању и разарању Србије, „влади“ Косова да његовој фирми Енвинити, регистрованој у Канади, одобри истраживање резерви угља на Косову и Метохији као сировине за производњу синтетичке нафте, није уопште изненадио Србе на северу покрајине, напротив, вест је очекивана, а осим Кларка, Срби очекују да по „плен“, под својим или неким туђим именом, дођу и други који су чинили све да бомбама од Србије преотму овај, сировинама богати, део њене територије.

Повратак злогласног америчког генерала Веслија Кларка на Косово и Метохију није изненађење за Србе

 

Све је унапред подељено, јер се много пре почетка бомбардовања тачно знало шта припада Американцима и Енглезима, а шта Французима и Немцима. Нису они бомбардовали Србију због демократије и Албанаца већ због својих интереса вредних више хиљада милијарди долара. Огромне резерве угља, бакра, олова, цинка, сребра, злата, базалта и других руда биле су, уз Фероникал, Трепчу, Термоелектране у Обилићу, Флотацију Копаоник, акумулацију Газиводе, плодну Метохију и шуме на Јуничким планинама, Брезовици, Мокрој Гори и обронцима Копаоника, такође „на столу“ за поделу, каже инжењер Драгомир Милановић из Лепосавића и додаје:

– Бомбардовање је брзо и лако одрађено, Срби су, као сметња, протерани са Косова и Метохије, Покрајина је постала колонија, али плен се не експлоатише жељеном динамиком, јер Срби на северу праве проблем: због непристајања да живе у држави Хашима Тачија, често организују протесте и побуне, због тога Трепча дуже од једне деценије не ради, Стари трг је урушен, рудници Бело брдо и Црнац раде са смањеним капацитетом и под контролом су Срба, немогућ је прилаз налазиштима бакра на Рогозни, тешко се стиже до јужних падина Копаоника, а Срби из Ибарског Колашина грчевито бране језеро Газиводе – каже Милановић и наглашава да без воде са Газивода ни Кларк неће моћи да се упусти у експлоатацију угља на Косову и Метохији где се само откривене резерве (највеће на Балкану) процењују на више од 10 милијарди тона.

Ни „победници“ више нису јединствени, и када је богатство у питању, па је све израженији сукоб између Европљана и Американаца.

„Потпредседник владе“ Косова и милијарде  Беџет Пацоли жели да Трепчу покрене заједно са британским принцом Мајклом од Кента, чак је било покушаја да се Трепча пререгиструје у Лондону.

 

Трепча

 

Међутим, планове са некада највећом топионицом на Балкану, из које су дневно излазиле тоне сребра и знатне количине злата, има и амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел који је добио зелено светло из Вашингтона да преузме Трепчу и преда је америчко-турско-бугарској компанији Енке-Бектел у којој удео имају Турци, амбасадор Дел и његов шурак, иначе бугарски држављанин.

За то је потребна потпуна независност Космета и нормално функционисање Брњака, Јариња и пруге Београд – Косово Поље – Скопље, отуда јачање америчких и турских снага Кфора на северу и све жешћи насртаји на Србе у Звечану, Лепосавићу и Северној Косовској Митровици, каже професор Милан Николић из Звечана.

 

Профит већ за шест година

Са најновијом техником за подземну гасификацију угља и гаса претвореног у течност, Кларкова компанија се нада да ће производити око 100.000 барела нафте дневно или 15 милиона литара, што би у року од шест до седам година, подмирило потребе Косова за аутомобилским и авионским горивом, а Кларку би донело огромну добит.
Велики улог
Права навала тек предстоји, у „ослобађање“ Косова уложени су милиони евра, па Американци, Немци, Французи, Енглези, Италијани, Турци и други „више не могу да чекају“ и желе да што пре поврате уложени новац. Са својим фирмама у Албанији и на Косову већ су се појављивали: Медлин Олбрајт, Вилијам Вокер, Џорџ Буш, Бернар Кушнер и многи други који су директно или индиректно учествовали у припреми и бомбардовању Србије.
Европљани се отимају
Често се сукобљавају и међусобно преплетени интереси Европљана. Французима је у првом „мешању карата“ припао цео северни Космет, међутим, временом су их истисли Немци и Американци који се јаче туку са локалним Србима, па по том основу имају веће претензије на Трепчу и тамошња рудна богатства.

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари