четвртак, 16 септембра, 2021

Зашто Дачић злоупотребљава свети српски празник Видовдан

 

Видовдан је пре свега датум када се сећамо оних који су дали живот за Србију, а Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић свим силама настоје да се овогодишњег Видовдана сећамо као дана када је Србија дала живот, не за српски народ него само за њих тројицу.

Vidovdan 1389...

Ако је Видовдан  најважнији датум у колективној свести српског народа и основ његове духовности и патриотизма, какве везе он може да има са вестима које треба да стигну ових дана из  Брисела, а које са надом очекују само представници власти из Београда? Народ Србије није имао могућност, нико му није ни пружио ту могућност, да се изјасни да ли је за било какве преговоре који се воде у Бриселу, а који се на неки начин индиректно тичу  уласка Србије у Еу (сада се више ни не помиње датум уласка у ЕУ него датум за почетак преговора о уласку Србије у ЕУ)

Борис Тадић је у прошлом председничком мандату водио криминалну  антисрпску политику и на тај начин је угрозио и интегритет и суверенитет државе Србије и по свим питањима унесрећио целокупни српски народ. Најстрашније и најмонструозније од свега што је урадио је започети процес предаје Косова и Метохије Шиптарима. Након смене власти, тројац Николић, Вучић и Дачић невероватном брзином настављају тамо где је Тадић стао и све време од тада воде још гору антисрпску политику. У свему томе као да се такмиче који ће од њих тројице да повуче гори потез који ће и Србију и српски народ да гурне још дубље у блато. Изгледа да је Дачић у томе најуспешнији, а та сулуда трка политичких дилетаната је кулминирала управо ових дана. Свакодневно нас медији бомбардују информацијама, попут ових  Дачићевих изјава:

•   Ештонова ми обећала датум за почетак преговора са ЕУ

•   Србија ће бити преварена, ако не добије датум

•   Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд очекује добре вести из Брисела на „видовданском самиту“ када Евроски савет треба да донесе одлуку о одређивању датума за почетак преговоре о чланству у ЕУ.  (Срна)

•   Питао сам високу представницу за спољну политику Кетрин Ештон да ли ће Србија добити датум. Одговор је био потврдан. Ештонова је рекла: датум се подразумева.  (Блиц).

•   Знате да је 28. јун, односно Видовдан, тежак датум за Србију. То је датум који није донео много тога доброг у историји од Косовског боја, па до убиства Франца Фердинанда, па до изручења Милошевића Хагу. Очекујемо да овај Видовдан донесе добре вести за Србију, да буде одобрен почетак преговора са ЕУ. (РТС)

 

 

Да се присетимо значајнијих догађаја који су обележили Видовдан до сада:

1. Косовски бој (1389)

Српску војску против Турака у бици, у којој је страдање српских бораца на Косову готово поистовећено са идејама хришћанске вере, предводио је кнез Лазар. Од тада, борба за ослобођење земље од Турака укорењена је у српску традицију, али и схватање војног и политичког  пораза као духовног, небеског уздизања.

Уочи битке Милош Обилић је, како се верује, рекао: „Сутра је Видовдан, видеће се ко је вера, а ко невера“.

Кнеза Лазара Срби не памте само по храбрости у бици на Косову већ и по задужбинарству, јер је за живота изградио многе манастире и друге задужбине.


2. Конвенција Србије и Аустроугарске (1881)

За многе је конвенција са Аустраоугарском значила потчињеност српске државе и династије Обреновић на њеном челу Бечу, али и најаву многих преломних тачака, када је Србија стајала између Истока и Запада.

Овом конвенцијом Србија је добила међународно признату независност.


3. Балкански рат (1913)

Само неколико часова по окончању видовданске прославе, Бугари су извели напад на Брегалници, који је означио увод у Други балкански рат.

4. Гаврило Принцип убио је престолонаследника Фердинанада (1914)

Долазак аустроугарског престолонаследника у Сарајево на Видовдан требало је да понизи и дисциплинује Србе у царевини. Ипак, Гаврило Принцип, у то време у духу хришћанског жртвовања, убио је принца Фердинанда.

5. Видовдански устав СХС (1921)

Највиши правни акт будуће Југославије започео је раздобље заједничког живота словенских народа, који ће завршити крвавим сукобима деведесетих.

6. Донета резолуција Информбироа (1948)

Још један Видовдан када је Србија, тадашња Југославија, суочена са одлуком комунистичког Совјетског Савеза, морала да бира између Истока и Запада.

7. Успон Милошевића на Газиместану (1989)

Управо на Видовдан, Слободан Милошевић се устоличио као национални вођа, који је предводио Србе деценију касније до петооктобарских промена.

8. Срби у Хрватској (1990)

Са намерном симболиком, амандманима на Устав Хрватске, Срби су 28. јуна 1990. престали да буду конститутивни народ ове републике.

9. Милошевић киднапован и испоручен Хагу (2001)

Тачно 12 година после Газиместана, Милошевић је изручен суду у Хагу.

Видовдан је за државни празник проглашен 1889. године, на 500. годишњицу Косовског боја, када је уприличена и прослава миропомазања краља Александра Обреновића у манастиру Жича. Као национални празник опстао је све до доласка комуниста на власт.

По обичају, како Видовдан није празник радости, не игра се и не пева, а људи се присећају палих ратника и обилазе њихове гробове.

Па, пошто Видовдан НИЈЕ празник радости, не игра се и не пева се, а  на тај дан се присећамо палих ратника и обилазимо њихове гробове, неумесно је да Дачић оскрнави овај, за Србе, свети празник тако што га повезује са само њему неким „ЛЕПИМ“ догађајем, да ће на тај датум добити тамо неки „датум“ који је значајан изгледа само њима који тренутно представљају срспску власт. А уз то(ако се деси тај „датум“) уприличиће они весеље, све уз песме и игре, и не би први пут било да се Дачић  лати микрофона и запева на сав глас -сав  ПРЕСРЕЋАН…

Зашто је највише Дачићу толико важно да „датум“ буде добијен баш на Видовдан?
Ко зна, можда то има неке везе са видовданским догађајима из 1989. и 2001., а који су обележили име бившег председника Србије,  Слободана Милошевића. Болесно амбициозни Дачић, вероватно у настојању да засени поменутог, је озбиљно трагао на који начин да оствари те своје фрустрације (прво му је преотео партију искористивши хашко утамничење, а онда се оградио од политике коју је Милошевић водио).

 

S.Murat i I.D.

 

Па не би било ништа чудно да овим свакодневним помињањем Видовдана, који ће Србији, како каже, овај пут донети „нешто добро“, Дачић жели у ствари да прогласи то лично својом заслугом и за разлику од Милошевића, за кога неки кажу да је несрећна видовданска личност, наметне своје име као ето име које је коначно исписало „успешан“ Видовдан.

 

 

(Г.Гајић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  недеља, 23 јуна 2013 23:18

    Веома једноставан је одговор, све издаје и лажи против Срба чињене су на велике националне празнике. А сам разлог је чињеница да су Срби вековима трпели претње и терор. Међутим пошто смо велики верници, и верујемо сваком. Иако су нас у последњих 100-тинак година више пута ставили на ивицу амбиса и нестајања…
    Веома вешта и лукава политика се и данас води и чини према Србима. Од 1940. године у Србији више не влада народ, него политика, а то је најгора солуција која постоји за нас Србе…
    Међутим народу као да су затворене очи, после 45. година владавине комунизма и социјализма. Оно што није било добро ни за једну Републику СФРЈ, за Србију је то било идеално. Али и данас се исто тако наставља. Додељују национална признања, политичким преставницима. Коалиционим партнерима и сарадницима. Жалосно је данас видети шта се у Србији све ово дешава… Видовдан је дан када се Срби из Србије, и из свих крајева света позивају на Сабор Србства… Тај Сабор је Свети дан који окупља све виђеније Србе, када се потомци поклањају Светим моштима својих предака. Тај дан није за народно весеље, тај дан је за одавање почасти својим предцима за све што су учинили за православље и Србство… Међутим раније властодржци, а данас политичари с тим даном вешто манипулишу… Ако тражиш покорност, односно послушност мораш да му на тај начин наметнеш свој став, јер тако се обмањује народ…
    У народу постоји и једно наравоученије, али то могу само мудри људи да знају. Како се у очава разлика између здравих и покварених јаја. Односно, које је здраво а које је мућак??? Здраво јаје је увек на дну као сам народ, а мућак је увек на површини, исто као и политичари!!! То је оно што свако мора знати да бих оценио истиниту и здраву поруку која му се упућује…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари