понедељак, 27 септембра, 2021

Молитва за Сабор и Косово

Нека Господ благослови рад овог Сабора, али и Цркву која се налази у великом искушењу, као и народ. Молим Господа да сачува Косово и Метохију где се налазе светиње које су обливене крвљу светих мученика. Док је наша љубав и мисао везана за Косово и Метохију, оно ће бити и остати наше, као што и јесте било – нагласио је патријарх.

 

patrijarh-irinej_...

 

Тачно у девет часова, преласком из Патријаршијског двора у здање Саборне цркве, патријарх српски Иринеј, у пратњи 12 епископа и више епархијских јереја, започео је служење Свете архијерејске литургије, чиме је започело редовно мајско заседање Светог архијерејског Сабора СПЦ. Међу стотинак грађана, било је и неколико страних туриста, који су посматрали почетак Сабора који ће се наредних дана, све до 3. јуна, претворити у низ радних седница, на којима ће се креирати политика деловања СПЦ у наредном периоду.

Помоливши се за успешно заседања пролећног Сабора и очувања Косова и Метохије, у краткој беседи након литургије, патријарх је заправо и у молитви назначио симболично да ће тема Косова и Метохије бити вероватно централно питање заседања највишег тела црквено-законодавне власти у пословима вере, богослужења, црквеног поретка и унутрашњег уређења Цркве.

– Нека Господ благослови рад овог Сабора, али и Цркву која се налази у великом искушењу, као и народ. Молим Господа да сачува Косово и Метохију где се налазе светиње које су обливене крвљу светих мученика. Док је наша љубав и мисао везана за Косово и Метохију, оно ће бити и остати наше, као што и јесте било – нагласио је патријарх.

Дефинитивни дневни ред Сабора, наиме, биће усвојен на првој конститутивној седници овог највишег законодавног тела СПЦ.

Седници по правилу присуствују владике из целог света, а поводом шпекулација да је пензионисаном владики Атанасију Јевтићу наводно поручено да не долази на седницу, у Патријаршији кажу да није битно да ли је неко позван или не и да он увек има начина да Сабору достави свој став било о чему, преко надлежног епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

На дневном реду Сабора ће се свакако наћи и питање судбине суспендованог владике Средње-европске епархије Константина Ђокића, против кога је, иначе, покренут  поступак Црквеног суда због вишегодишњег трвења са верницима у Немачкој.

Очекује се да ће Сабор заседати најкраће две седмице, с обзиром на то да ће у петак због „црвеног слова“, а можда и у суботу, бити нерадни дани.

Будући да ово заседање долази само неколико месеци од почетка обележавања 17 векова Миланског едикта, као и да ће централна манифестација бити одржана 6. октобра у Нишу, очекује се да ће то бити и једна од главних тема црквене скупштине.

patrijarh-irinej-sabor-spc_...

Ово ће бити и прво заседање Сабора од маја прошле године с обзиром на то да црквена скупштина није, како то правила налажу, заседала прошлог октобра уз образложење да „великих тема“ није било, а окупљање архијереја из целог света кошта.

Уставом СПЦ је, наиме, предвиђено да Сабор заседа два пута годишње – с пролећа и јесени, а предвиђена је и могућност одржавања ванредних заседања.

 

( А.Апостоловски, )

(Танјуг, Бета)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари