четвртак, 16 септембра, 2021

Мораћемо да признамо Косово ако уђете у НАТО

Не можемо бити већи Срби од Срба: Дмитриј Рогозин

Ако Србија истраје на жељи да уђе у НАТО, мораће да се одрекне Косова, након чега ће и Русија бити приморана да преиспита свој став према Косову, јер „не можемо бити већи Срби од Срба”, каже за „Блиц” Дмитриј Рогозин, стални представник Русије при НАТО

Упитан како Москва гледа на полемике у Србији о атлантским интеграцијама, Рогозин каже да не разуме став оних представника српске политичке и војне елите који желе улазак Србије у НАТО.

– Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен недавно је изјавио да ако Србија жели чланство у ЕУ уопште није обавезно да прво уђе у НАТО. Уз то, тешко ми је разумљиво како се може говорити о томе када се у Београду до данас виде трагови бомбардовања НАТО од пре десет година. Ту је и проблем Косова, чију је независност признала већина земаља чланица НАТО. Па проблем демонизације српског народа, флагрантни антисрпски двоструки аршини Запада према учесницима рата у (бившој) Југославији… Зар је све то заборављено? Русија напросто неће разумети избор Србије у корист НАТО у светлу свега што сам набројао.

Руски амбасадор при НАТО верује да о питање учлањења у алијансу свакако треба решавати референдумом, а пре његовог расписивања треба, каже, проучити искуство неутралних земаља Европе: Аустрије, Швајцарске, Шведске, које су задржале ванблоковски статус, иако су суседи земаља које улазе у НАТО. – То им не смета да воде миран живот и да мирно граде властите институције безбедности, не предајући Бриселу свој национални суверенитет – каже Рогозин и саветује да Скупштина Србије и српска јавност тој идеји посвете максималну пажњу.

У осврту на ситуацију у јужној српској покрајини Рогозин каже да није променио своје мишљење о косовском проблему. – Став Русије је да не признаје независност Косова, да не дозволи преиспитивање граница Србије. Чињеница да је у току смањење снага Кфора уопште не значи да се ситуација на Косову средила и да се живи мирно – закључује он. Александар Конузин, руски амбасадор у Београду, прекјуче је такође изјавио да би Србија приступањем НАТО признала независност  Космета јер, како каже, „та војна организација не сматра Косово делом Србије”.

С друге стране, домаћи аналитичари сматрају да Русија уцењује Србију покушавајући да наплати њену подршку нашој земљи за подршку у случају Косова, иако је, како додају, та цена већ плаћена изузетно повољним економским аранжманом Србије са Русијом, пре свега кроз приватизацију НИС. Тако они тумаче тврдњу руске стране да ће, уколико уђе у НАТО, Србија аутоматски признати независност Косова.

И док су једни убеђени да Русија тим уценама жели да постигне само један циљ, а то је заустављање даљег ширења НАТО, други сматрају да она, попут свих великих сила, жели да оствари свој што већи утицај на другу земљу. Председник Русије Димитриј Медведев предложио је Србији да се укључи у нови систем европске безбедности, али уједно, како каже војни аналитичар Александар Радић, он никада није детаљно образложио шта тај систем безбедности треба да подразумева.

– Ништа још нисмо сазнали о томе. Знамо шта Русија неће, али чекамо да сазнамо шта хоће – каже Радић. Он напомиње да је Србија цену за подршку неприхватања независности Косова већ платила успостављањем економских веза са Русијом какве је та земља желела. Треба сагледати и резултате, шта смо том подршком решили – каже Радић.

Уласком у НАТО Србија би признала Косово

Руски амбасадор у Србији Александар Конузин изјавио је да би Србија приступањем НАТО-у признала независност Косова, јер та војна организација Косово не сматра делом Србије. Осим тога на односРусије с осталим државама утиче и то да ли су оне чланице те алијансе. „НАТО има доста одређен став о Косову и ако приступате организацији која сматра да је Косово независна држава, то значи да ви делите такав став“, казао је Конузин. Руски амбасадор је рекао да Србија сама треба да одлучи да ли ће постати члан НАТО-а и да у том смислу не треба да постоји никаква спољна интервенција. Конузин је рекао и да дели мишљење председнице Скупштине Србије Славице Ђукић Дејановић и патријарха Иринеја који су се заложили да се народ изјасни о уласку Србије у НАТО.

Т. Трикић – Т. Н. Ђаковић

http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2010/latinica/021.htmlПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари