четвртак, 23 септембра, 2021

Европско село у Банату

Банатско село Остојићево једно је од ретких у Србији из којег млади не одлазе. Док је у многим војвођанским селима све више напуштених кућа, у Остојићеву се број становника увећава, а досељавају се и странци.
Да војвођанска села полако одумиру показује и податак да у Покрајини има око 20.000 празних сеоских кућа. Једно од ретких насеља које је у сталном развоју је Остојићево, на северу Баната, где у слози живе Срби, Мађари, Пољаци и мештани других националности.

Плантажа ружа у Остојићеву

Остојићево би одавно билу у Европској унији, кажу мештани, кад би услов биле руже које овдашњи узгајивачи годинама извозе у Холандију и Енглеску.

Иштван Будаи руже гаји десетак година и годишње произведе око 10.000 комада, а како каже, производња се исплати због добре зараде.

Село основано пре 800 година, данас има три хиљаде становника и непрекидно се развија.

Антоније Цицмил, председник Месне заједнице, каже да је последњих година његово село велико градилиште:

„Асфалтирано је око 40 километара путева, изграђени су канали за  кишну канализацију и канали за одводњавање пољопривредног земљишта, а у уређују се и атарски путеви. Завршена је реконструкција школе, у току је адаптација амбуланте, а урађен је и пројекат канализације.“

Сви се разумеју без обзира на то којим језиком говоре

Са завидним бројем од триста ученика, основна школа у Остојићеву, из које су поникла три академика, једна је од успешнијих у Војводини.

Ђаци уче пет језика у школи, која је збратимљена са две школе из Будимпеште и Висле. Познати су и по ликовној колонији која се одржава сваке године, крајем августа.

Пре десетак година свој дом у Остојићеву нашао је Енглез Ден Хагтон, са супругом Минтром, Тајланђанком, која обожава српску кухињу. Пола на енглеском, а пола на српском каже да воли да кува сарму, кисели купус, шунку, пасуљ и боранију.

Смотра радних коња и парадних запрега у Остојићеву

Активна су три културно-уметничка друштва, четири спортска клуба, а ту су Актив жена, Удружење ловаца и Коњички клуб који годинама, крајем маја, организује смотру радних коња и парадних запрега.

 

(РТС)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Milan   |  петак, 03 јануара 2014 19:47

    Ako koga interesuje veliko gradilište uz reku oko 55000 m2 ili gospodrastvo sa kućom od 180 m2 i okućnicom u Središnjoj Hrvatskoj ili zamena za isto u Srbiji javite mi se…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари