петак, 24 септембра, 2021

Новак хуманитарац године у избору „ATP World Tour-a“

Новак Ђоковић је добитник два изузетна признања за 2012 годину: АРТУР ЕШ ХУМАНИТАРАЦ ГОДИНЕ, које се додељује за изузетне хуманитарне доприносе и награде „ATP WORLD TOUR NO.1“, коју добија тенисер који заврши сезону на месту број један светске ранг листе.

Награде додељује Асоцијација Тениских Професионалаца.

 

 

Током протеклих годину дана Новак је остварио велики број хуманитарних активности.

Новак Ђоковић Фондација је прикупила 1.4 милиона долара за образовање деце на хуманитарној вечери у Њујорку у септембру. Новак је, такође, са својим спонзором, компанијом „UNIQLO“ покренуо програм „Одећа за осмех“, основан је фонд од 10 милиона долара, а у току је прикупљање пројеката. Сви заинтересовани преко сајта uniqlo.com  шаљу своје предлоге како би деци измамили осмех, кампања је глобална и најбољи предлози на крају ће бити финансијски помогнути и реализовани.
Новак је амбасадор УНИЦЕФа и својим залагањем помаже да рани развој деце у Србији буде много квалитетнији.

„Ова награда ми јако пуно значи с обзиром да је добијам први пут. Не само мени, већ и свима онима који су заједно са мојој фондацијом учествовали у многим хуманитарним активностима. Ово је сјајна мотивација за све нас да и даље помажемо људима, нарочито деци која живе у тешким условима широм света и нажалост немају могућности да остваре своје снове“, изјавио је Новак на свечаној церемонији доделе признања у уторак у О2 арени.

Артур Еш, по коме је награда добила име, био је врхунски тенисер 1960-их и 1970-их година прошлог века. Постао је први афро-амерички тенисер који је освојио грен слем турнир. Био је и први црнац који је изабран у Дејвис куп репрезентацију САД и једини тамнопути играч који је освојио титуле у синглу на Вимблдону, УС Опену и Аустралијен Опену. Артур Еш је упамћен и као велики борац за питања социјалне правде, расне једнакости, хуманости, здравља. Њему у част највећи тениски стадион на свету носи назив, и то на УС Опену. „Дечји дан“ на овом грен слему, где се познати тенисери друже са клинцима, такође се зове по Ешу, баш као и спортски центар у Ричмонду, где је Артур рођен. По Ешу је названа и награда за храброст у склопу ЕСПИ признања, односно награда за хуманост у избору АТП тура, као и бројних других признања. Награду су до сада добијали Рафаел Надал, Роџер Федерер, Карлос Моја, Енди Родик, Иван Љубичић, Џејмс Блејк, Густаво Киртен…

Другу годину заредом Новак је примио награду за број 1 на АТП листи на крају сезоне.

„Огромна је част вратити се у Лондон и примити ову дивну награду другу годину заредом. Осећај је невероватан. Не могу описати колико сам срећан у овом тренутку. Надам се да се моје путовање не завршава овде и да ћемо мој тим и ја имати још прилика да се боримо за овај трофеј“, рекао је Новак.

 

 

Новак је почетком године успешно одбранио титулу на Аустралијен Опену, играо је финала на шест Мастерс 1000 турнира од којих је освојио Мајами, Торонто и Шангај. Тријумфовао на турниру у Пекингу, а на Ролан Гаросу и УС Опену је био финалиста.

Одиграо је 82 меча, од којих је из 70 изашао као победник. Ово је трећи пут у четири године да Новак дође до најмање 70 победа у сезони.

У 2011. Новак је изабран за најбољег играча на свету. 2006. и 2007. године добијао је награде за играча који је највише напредовао на АТП туру.

Сви добитници „ATP World Tour“ награда за 2012. годину:

ATP World Tour No. 1 – Сингл: Новак Ђоковић (Србија)
ATP World Tour No. 1  – Дубл: Боб Брајан и Мајк Брајан (САД)
Стефан Едберг „спортско понашање и фер плеј“ награда: Роџер Федерер (Швајцарска)
Повратник године: Томи Хас (Немачка)
Новајлија године: Мартин Клижан (Словенија)
Играч који је највише напредовао: Маринко Матошевић (Аустралија)
Артур Еш хуманитарац године: Новак Ђоковић (Србија)
Фаворит навијача сајта АТП тура (сингл): Роџер Федерер (Швајцарска)
Фаворити навијача сајта АТП тура (дубл): Боб Брајан и Мајк Брајан (САД)

 

( са Сајта „Новак Ђоковић“)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари