петак, 24 септембра, 2021

Пиротски ћилим опет победио

После више деценија пиротски ћилим је добио још једно међународно признање. На међународном фестивалу „Југра“ у Русији,  у округу Мансијск  у далеком Сибиру, проглашен је најбољим занатским, народним и уметничким производом.

 


Запосленима у задрузи „Дамско срце“ којом руководи Славица Ћирић, где је изаткан победнички ћилим, признање је драгоцено и због тога што је за престижну титулу конкурисало чак 46 земаља, односно производи из тих држава и што се Русима не може оспорити уметнички дар и способност да процене праву уметничку вредност.

Пиротски ћилим је у првој али и другој половини прошлог века награђиван на многим међународним фестивалима, а ово је после неколико деценија прво интернационално признање. Ретки су Руси који су знали за ћилим, а само малобројни су понешто могли да сазнају, углавном преко интернета. Били су опчињени мотивима, бојама, начином израде, али и чињеницом да је то предмет са два лица. То је за њих било највеће откровење. Представили смо осам ћилима, а награду је однео онај са мотивима „гугутке на диреци“ – каже Славица Ћирић, која је пре две године нашој гарди за дочек високих званичника такође поклонила један ћилим. Тим ћилимом је први загазио Владимир Путин, приликом посете Београду.

Успех у далеком сибирском граду није прошао незапажено ни код потенцијалних пословних партнера из ове земље и Финске.

Заинтересовани су за веће количине. Финци, на пример, желе да отворе галерију са сталном поставком пиротских ћилима. Они веома цене ручни рад и занатство, а и њих је као и Русе изненадило ткање са два лица. То савремене технологије не могу – наводи Ћирићева.

Ћилимарке сматрају да је ово уметнички занат, који протеклих година у Србији није најбоље вреднован.

Старе ткаље су одавно нестале, а код млађих не постоји велико интересовање. Једини изузетак у том погледу је наша задруга – каже ткаља Марија Јовановић.

 

ЗАШТИЋЕНО ГЕОГРАФСКО ПОРЕКЛО

ПИРОТСКИ ћилим је пре Другог светског рата, пронео славу овог краја. Излаган је на сајмовима у Милану, Паризу, Бечу, Лондону, Берлину, Амстердаму. Док год је тајне о два лица биће заинтересованих за овај пиротски „бренд“, који је добио заштићено географско порекло и који је у протеклих векова красио одаје готово свих српских владара, али и Хиландара.

 

 

 

(В.Ћирић, вечерње НОВОСТИ)

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Ekana   |  уторак, 26 јуна 2012 20:30

    Cestitam dobitnicama ove nagrade, tim pre jer je u Srbiji sve manje onih koji se bave zanatima vezanim za nasu tradicionalnu materijalnu kulturu. Uz preporuku da vekovnu tajnu tkanja ove vrste ipak sacuvaju samo za nasa pokolenja, bilo bi veoma pozeljno kada bi im se omogucilo da svoje rukotvorine predstave sirom sveta, na izlozbama u kulturnim centrima i svim drugim prostorima pri nasim ambasadama i konzulatima.
    Bila nepoznata ili pak priznata u svetu (jer je ucestvovalo cak 46 zemalja sa svojim zanatskim umotvorinama), nagrada dobijena na ruskom tlu je od izuzetnog znacaja, posebno ako imamo u vidu i sarolikost tako karakteristicnu za materijalnu kulturu naroda i etnickih grupa nama bliske i prijateljske zemlje Rusije.
    I ovako se cuva Srbija…na tekovinama proslosti, kroz sadasnjost, za buducnost!

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари