петак, 24 септембра, 2021

Семе зла

Мали је ово простор да би се ушло у анализу једног од феномена који чами на грбачи Срба, али хајде сада и на овом месту да то урадимо бар у назнакама, тек да имамо на уму. У питању је аутошовинизам, антисрпство унутар српства.

Не постоји народ у Европи који више од Срба у својој утроби има толико појединаца расположених да свакога дана кидишу на све што је у националном смислу обележавало њихове претке и сународнике – Србе.

Доказа је безброј, гомилају се из дана у дан, а налазимо их посвуда: у политици, култури, невладином сектору, новинарству, публицистици…

Поводом забране дефиловања хомосексуалаца центром Београда, огласило се неколико већ деценијама доказаних чувара антисрпства, појединаца чији се животи састоје од страха да количина националне свести и националног осећања у Срба не исцури преко линије коју су они зацртали и за коју верују да је мера ствари.

Шокирана забраном Параде, глумица Мирјана Карановић изјавила је да ће се убудуће уместо као Српкиња изјашњавати као ванземаљац. Група професора Београдског универзитета лелече над судбином Србије, „која је пала у раље десничара и клерофашиста“ и јавно изражавају стид што су грађани Србије.

Ненад Чанак, посланик у Скупштини Србије, вришти да је фашизам на велика врата ушао у Србију; Жарко Кораћ, свеучилишни професор и такође посланик у Скупштини Србије, тврди да је Србија суштински држава оних који су спремни да изазивају крвопролића. У слободнијем преводу то значи да је Србија држава у којој доминирају фашизам, нацизам, злочин…

Наташа Кандић је седела у свечаној ложи Скупштине Косова, као почасни гост, када су оно Шиптари, у фебруару 2008. године, прогласили отцепљење од Србије. Потом се вратила у Београд и дан-данас има у Србији већи углед и уважавање у структурама власти од било којег уметника, културног радника, новинара, спортисте… чији су јавни иступи обележени страхом за судбину Срба, како у Србији и на Косову тако и оних Срба преко Дрине и Дунава.

Знате већ да је Соња Бисерко прошле године самоиницијативно ишла у Лондон да сведочи у корист Ејупа Ганића, за којим је Србија расписала потерницу, бранећи тамо став да Лондон Ганића никако не сме испоручити Србији, јер овај у Србији не би имао праведно суђење.

Београдски адвокат Срђа Поповић, својевремено адвокат усташког злочинца Андрије Артуковића, почетком деведесетих година у Америци је потписао јавни апел да се бомбардује Србија и његов родни Београд. Поповић је данас уважени становник Београда, човек који у великој мери утиче на неке актуелне процесе у правосуђу Србије.

Садашњи амбасадор Србије у Швајцарској, Милан Ст. Протић јавно се нудио да потпише територијално комадање Србије, осамостаљење Косова и Метохије, што му, види се, није сметало да постане амбасадор исте те распарчане Србије. Јединствен случај у политичкој историји Европе.

Драмски писац Биљана Србљановић у свом опусу има и дела у којима су Срби представљени на начин непојмљив и за највеће непријатеље Срба. То се пре свега односи на драму „Пад“, у београдским позориштима се игра у режији Небојше Брадића, доскора министра културе у Влади Србије. Таква јавно исказана мржња према једном народу, кроз ликове свештеника и жене чије мртво дете лежи на одру, задире у сфере помраченог ума.

И уз највећи труд овакве примере нећете пронаћи код других народа. Постоји ли објашњење? Откуда то семе зла?

Неко ће рећи да су то остаци комунизма. Можда, али у комунизму су живели и други народи па немају у себи тако нешто.

Ратко Дмитровић

 

Дискусије форум Сви Срби Света

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари