четвртак, 23 септембра, 2021

Српске супротности ће нам доћи главе…

Артикулацијом група, странака и појединаца, сва настојања да се наше две супротности уједине и  савладају проблеме, остаће само пуста жеља, за коју плаћамо и даље испостављене рачуне! Те рачуне на сву жалост пишу други, а њима је и тако јако мало стало каква нас судбина у свим овим олујама заиста чека на крају послењег чина!

 

 

dve suprotnosti - montaza

 

У теорији понашања, релности и односа у друштву, наука каже да се све супротности у једном трену сједињују и граде коначан изглед свега онога што посматрамо.
Супротности могу обогаћивати друштво, могу га и унаказити. Онда када поента некаве углађености и морала бива нарушена, па све поприми утисак накарадности, јавља се свест о превари. А ми смо управо у тој фази!

Српске супротности имају само два лика. Један, онај званичан који држи власт и одређује смернице политичких односа са другим земљама, и она супротност која код нас још увек неуобличена и скривена у магловитим видицима, као опортун оној првој, морала би извршити дефинитивно обликовање онога што називамо, – животним условима али и потребама друштва!

Она прва, коју везујемо за власт, показала је све ружне облике незрелог и веома упитног понашања, поготово из проистеклих тешкоћа које су се на нас обрушиле!
Морално или неморално лабилна, та ПРВА СУПРОТНОСТ, само-интересна и заљубљена у владање и моћ, оголела је услове за нормалан живот! Из насталих ситуација које су биле судбоносне за народ и државу, Србија је доведена у вазалан однос са западним светом. Смернице српске владе, које нас воде ка тим западним водама, условљене су непромишљеним корацима аматерске и накарадне политике једне групације људи, којој је мало стало до националних интереса!

Сервилност српске политике је укаљала национални образ и учинила је народу заиста медвеђу услугу у настојањима да своје име одбрани од насртаја на његову слободу и независнот!
Овде, код те тзв. државне, владајуће  супротности, нема потребе ништа додавати. Све је јасно, све нам је познато и записано те потписима српске владе, дефинитивно и признато!

О оној другој супротности која би морала бити допуна оној првој, и која по мени, припада широким слојевима српског грађанства, делом и опозиционим снагама као и институцијама за заштиту наше државне суверености, и посебно Православној Цркви, срећемо се за једним празним вакумским простором у коме непостојање праве политичке смернице, недостатак патриотизма, али и летаргичност и презасићеност у досадашњим искуствима, од те исте супротности ствара један нејасан скуп дефиниција које то нису, уз додатну збуњеност сваког оног, ко би бар покушао да истражује корен тих разлога!

Најпре, опозиција која би парламетарно морала контролисати рад владе, у Србији не постоји! У Народној Скупштини седе представници народа који дувају у једну те исту тикву и у свом понашању обезвређују најпре жељу самог народа, а у другом, далеко поразнијем делу, постали су немуштан део без сопствених идеја, газећи обавезе преузете од народа и ставши једногласно уз музику коју им свира оркестар владе!

Додатан и веома битан део ове друге супротности  приписујем свакако патриотским срединама, странкама и удружељима, које очигледно немају способност здравог расуђивања, заједништва и комуникације, те уз неусаглашеност деловања остављају утисак тркача, маратонца, који упорно иде у једном правцу, мада је прави циљ свог кретања већ давно изгубио!
Појам лидерства сам већ много пута поменуо у својим текстовима.

 

vodja-corax 1...

 

 

Србија од те бољке смртно болује и не схвата да се са таквим понашањем не може ништа учинити!

За политичке промене и пресудан заокрет у нашем државном понашању потребне су нам масе народа који, и само он, може изразити сопствене жеље. Артикулацијом група, странака и појединаца, сва настојања да се наше две супротности уједине и  савладају проблеме, остаће само пуста жеља, за коју плаћамо и даље испостављене рачуне!

Те рачуне на сву жалост пишу други, а њима је и тако јако мало стало каква нас судбина у свим овим олујама заиста чека на крају послењег чина! Једне лоше  представе за чију режију су западни момци писали сценарио,  а наши статисти прихватили режију, којој је Србија јако далеко од срца…

Jovan M. Pidikanac(Јован М. Пидиканац)


Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари