субота, 25 септембра, 2021

Војводина: Села пуста, градови тесни

На сваком квадратном километру у Војводини, како је показао недавни попис становништва, у просеку живи тек 89 људи или три мање него на нивоу целе Србије. Оно што је, међутим, још невеселије јесте да су неки делови северне покрајине, нарочито у Банату, већ сада практично сасвим опустели, са готово занемарљивим шансама да се ту нешто озбиљније промени.

Тако је просечна густина насељености у Сечњу, једној од општина Средњобанатског округа, свега 25 становника по квадратном километру. Тек мало боља је ситуација у општини Пландиште која припада Јужнобанатском округу и где, на сваком квадратном километру, у просеку живи само 30 душа.
Све то је, нажалост, део тенденције карактеристичне за целу Србију, у којој се села и мањи градови интензивно празне, а становништво, у потрази за колико-толико сигурнијом егзистенцијом, мигрира ка оним већим. У Војводини је то, пре свега, Нови Сад – коментарише  проф. др Бранислав Ђурђев, експерт за демографију на новосадском Природно-математичком факултету.

Tо, прецизира Ђурђев, најбоље потврђује податак да просечна густина насељености у административном средишту покрајине премашује 480 људи по квадратном километру. Тенденција интензивног и трајног напуштања села и малих градова се, према његовим речима, може зауставити само глобалним државним мерама, што оним које би подстакле њихов интензиван и равномеран економски развој, што активном пронаталитетном политиком. За то, нажалост, код нас нема ама баш никакве спремности.
– Својевремено је израђена стратегија демографског развоја у чему сам, заједно са низом заиста еминентних стручњака, и сам учествовао, али ништа из ње држава није применила, а локалне самоуправе су ту, практично, немоћне – каже наш саговорник. – Зато и имамо одређени развој и, следствено томе, концентрацију становништва у градовима, пре свега уз ауто-пут Нови Сад – Београд.

Гледано по окрузима, густина насељености у Војводини такође је прилично шаролика. Предњачи, наравно, Јужнобачки чије седиште је Нови Сад (151 становик по километру квадратном), а следе Севернобачки (104), Сремски (89), Западнобачки (81), Јужнобанатски (68), Севернобанатски (63) и Средњобанатски (57).

                                                                        БАШ ОСТАРЕЛО

По попису из 2011. у Војводини живи 1.979.389 становника (1.017.459 жена и 961.930 мушкараца), чија просечна старост је готово 45 година. Од укупног броја, чак њих 320.000 старије је од 65 година.

                                                                  РАЧУНИЦА ОД ПАРЛОГА

ЈЕДАН од главних разлога пражњења малих градова и села су све веће површине плодне земље у Војводини која се не обрађују. Званичних података нема, али се процењује да је реч о више десетина, ако не и стотина хиљада хектара! Стручњаци кажу да су то оранице које су купили „тајкуни“, али не да их обрађују већ да их, када Србија уђе у ЕУ и цена им, како се очекује скочи за десетак пута, уз велику зараду продају странцима


Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари