субота, 25 септембра, 2021

Да ли је могуће ухапсити мозак

Некада су спаљивали људе, књиге…сада је све много лакше, технологија је напредовала, ни дима ни ватре, али је спаљивање мишљења које не одговара Инквизитору могуће у пуној мери. Поред све технологије, полиције и разних средстава не могу још увек да ухапсе мозгове многих људи који слободно мисле и који ће увек слободно мислити. Ухапшеном човеку није ухапшен и мозак, мисао је слободна и шири се, лети да зарази све оне који још нису почели слободно да мисле и делају.

 

mozak...

 

 

 

Ружна су времена стигла у Србију.

Додуше, било је таквих и пре, када су песници, књижевници, новинари били хапшени због својих песама, сатира, чланака. Хапсили су их владари којима није одговарало њихово писање и вербално иступање.

Его споменутих није могао да поднесе, критику и исмевање њихових поступака па је затвор био лек за такве, тек да се потсете кога си критиковали или исмевали. Тада је вербални деликт било кривично дело и то тешко кривично дело јер је владар био Држава, а против Државе се не сме како год, ни на који начин па чак ни писаном речју, говором или не дај Боже спрдачином.

Тако је то некада било. Онда је у Србију стигла демократија у пуном сјају.

И шта се променило, по том питању? Да ли сада сме да се пише против садашњих Владара и да ли због тога писац, новинар, блогер, може бити ухапшен (приведен на информативни разговор, како се то данас модерно каже), тј. да ли је још увек на снази кривично дело вербалног деликта?

Кажу нема више вербалног деликта и деликта мишљења али има деликт ширења мржње, због чега ухапсише скоро једну новинарку, комплет са њеним компјутером, што би значило да свако свакога мора да воли а ако га не воли, не сме да га мрзи. Таман посла да неко некога замрзи иако га не воли ни у ком случају. Што би се рекло, брише се онај корак од љубави до мржње, поготову ми Срби тај корак никада више не смемо направити, ми свакога морамо да волимо без обзира колико други нас волели или мрзели.

Новинарку пустише након информативног разговора, а компјутер остаде у апсани и сада га је јадник награбусио. Сада ће да му прегледају мозак, да виде чега све ту нема, шта је све новинарка писала, коме, зашто, којим поводом, да ли је некога окрпила како не треба, против кога има нешто, зашто има а ако нема зашто нема. Углавном, тај компјутер је ухапшен као изданак новинаркиног мозга. Шта ће бити са њим то нико не зна.

Претпостављам да ће га казнити у виду снимања меморије, свих за тужилаштво “важних“ података. Вероватно му онда следи брисање меморије а ако се деси да му спале хард диск, Боже мој, десило се случајно. Ако га не врате власнику, биће да је архивиран као доказ у будућем судском процесу против новинарке, као крунски доказ шта мисли и како функционише њен мозак, као физички доказ да је дотична извршила кривично дело, вербално а и мисаоно.

Ако се којим случајем догоди да спале хард диск јадног компјутера онда ће то бити доказ да Инквизиција још увек постоји само у другачијем облику. Некада су спаљивали људе, књиге…сада је све много лакше, технологија је напредовала, ни дима ни ватре али је спаљивање мишљења које не одговара Инквизитору могуће у пуној мери.

 

misli mediji

Али остаде опет један велики јад Владарима и Властодржцима. Поред све технологије, полиције и разних средстава не могу још увек да ухапсе мозгове многих људи који слободно мисле и који ће увек слободно мислити. Ухапшеном човеку није ухапшен и мозак, мисао је слободна и шири се, лети да зарази све оне који још нису почели слободно да мисле и делају.

 

 

(Зека Поповић)

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  субота, 13 децембра 2014 20:50

    У данашњем свету све је могуће… Могуће је веома лако контролисати и мисли, а то се већ чини и у лекарским институцијама. Међутим, постоји само један проблем. О томе нико не говори, не прича а нити пише…
    Начин на који ови раде је тако прост и једноставан, међутим такав начин не даје никакве резултате. Јер циљ таквог начина је да човек заборави оно што јесте, и то су успели. Такође постоји и начин да човек се усаврши и прими много боље и више информација, да брже резонује и долази до решења. Само је једноставно такође
    и потребно одабрати таква лица којиј имају висок којефицијент интелегенције…
    Залуд добра крава која даје много млека, а када се ритне и проспе пуну кофу млека. Значи треба искористити вештину способности да би се дошло до циља…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари