четвртак, 23 септембра, 2021

Диплома, магистратура и један фикус

Беше у мојој згради један леп фикус, баш онако, одржаван, здрав.

Лепи, широки листови, тамно зелени, сјајни, пуцао је од здравља. Лепо је и нарастао. Стајао је у хаустору, али никоме није сметао. Сви смо пролазили поред њега, трудећи се да задржи свој мир. Неки су звиждукали када су пролазили поред њега, јер су негде прочитали да биљке воле музику, па су се трудили да му побољшају квалитет живота.

 

 

fikus u hodniku

 

Фикус је био власништво гђе Лепосаве Живковић, професорке ботанике у пензији, која и није инсистирала на власништву дотичног фикуса. Стално је говорила да је то њена донација лепоти наше зграде. Гђа Лепосава је редовно одржавала фикус, заливала га, гланцала му листове, проверавала да се случајно не појаве неки паразити, који би угрозили лепоту и здравље фикуса.

Елем, једног дана поче наш фикус да се суши. Прво су неки листови почели да жуте, да опадају, док јадан није цео клонуо, пресамитио се и увенуо.

Свашта је гђа Лепосава покушавала да спасе фикус, али авај, ништа није помогло, фикус је дефинитивно увенуо. Целу операцију спасавања потпомогао је г. Сима, стари дружбеник гђе Лепосаве, професор ОНО у пензији. Фини господин, прави, који је скоро свако јутро ишао код гђе Лепосаве на кафицу и ракијицу. Леп су пар били, нема шта, за пример.

Оде фикус, па тек онда настадоше проблеми. Пронео се глас да гђа Лепосава има лажну диплому, па да зато није умела да спасе фикус. Поткачише ту и г. Симу, за кога рекоше да је његова магистратура непостојећа и да је (Мр ОНО) Сима Павловић чиста превара, јер није умео да осмисли одбрану фикуса од диверзанта. Кружила је прича да гђа Лепосава и није крива, да је диверзант минирао фикус неким отровним средством.

Онда се десила чудна ствар. Сви поскидаше плочице са врата са називима својих занимања. Више нема, дипл. инг; дипл ецц; мр; доц… Више се не зна које је ко школе завршио. Сви се повукли у илегалу са својим дипломама и звањима, само мали Рајко маше дипломом гређевинског инжењера и хвали се како је добио посао у Дубаију. Лако је њему.

У згради сада влада општи мук и тишина. Нико више ни не звиждуће ходником. Нема фикуса, па нема ни звиждукања.

Сретох г. Симу пре неки дан. Рече ми да је на трагу диверзанту који је минирао фикус. Као стари лисац, пронашао је траг ко би то могао бити. Каже да сумња на гђу Мару са трећег спрата да је сипала салцгајс у саксију са фикусом и на тај начин га уморила.

Е, онда је и мени синуло. Сви знају да гђа Мара сипатише г. Симу и да јој је гђа Лепосава трн у оку. То нисам хтео да кажем г. Сими, ваљда сам зна.

 

 

Ето, настрада фикус, дипломе, а и међуљудски односи у нашој згради. Љубав или љубомора? Не  зна се шта је горе.

 

 

( Зека Поповић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари