петак, 24 септембра, 2021

Филум – факултет на 12 адреса

Уколико Филум не добије своју зграду до наредне академске године, остаје без акредитација, а самим тим 2000 студената и 250 професора остају без дипломе и радног места.

 

Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу ове године прославио је свој десети рођендан. Е, сад, да ли по некој клетви која га прати од самог „рођења“ када је основан у „туђој кући“, или због неких других разлога, или људи (условно речено), он још увек нема своју зграду. Студенти осамнаест студијских смерова (језика, музичких и ликовних уметности) похађају наставу на дванаест локација у граду (Друга крагујевачка гимназија, Правни факултет, Машински факултет…) Крагујевцу и често у шали кажу:“Ми смо свачији, а у ствари, ничији.“

Час француског језика у природи у знак протеста професорке Тијане Ашић

 

– Замислите на шта личи један час соло певања за време великог одмора у школи где раде моје колеге са музичког одсека. Мислим да од граје не могу ни да чују свог студента, а камоли да му кажу шта је добро, а шта треба да исправи. Слична ситуација је и на мом одсеку, где су студенти принуђени да за 15 минута пређу с једног на други крај града. Они су с правом незадовољни, али ми професори, и поред великог труда, нисмо у ситуацији да им обезбедимо боље услове – разочаран је шеф одсека за примењену уметност Бојан Оташевић, који каже да због недостатка кабинета консултације са студентима обавља „на ходнику“. (Политика)

Ове године, као и сваке године уназад, Филум је добио трачак наде захваљујући причи да се Дом војске реновира како би се у њега уселили садашњи и будући професори језика, ликовних и музичких уметности, али авај, као и сваке године, испречила се нека непредвидива сила у виду финансијског недостатка. Наиме, факултету се тражи енормна цифра за кирију зграде -750.000 динара месечно.

 

Час у Великом парку

 

„Колико је ситуација на овом факултету тешка, пре свега када је реч о простору, говори и податак да се кабинет декана налази у адаптираним помоћним просторијама Друге гимназије.

– Срамота ме је да вам кажем шта је овде било пре. Знам да град и држава, у околностима опште беспарице, нису у могућности да направе нову зграду, али би зато могли да нам дају неке старе објекте. Уколико бисмо добили Дом Војске и само једну халу некадашње фабрике топова у кругу „Кнежевог арсенала“, решили бисмо готово све своје проблеме – наводи декан Коларић, упозоравајући да су неки суседни градови већ „бацили око“ на део крагујевачког Филума.“ (Политика)

Претходних година општина је врбовала локације за изградњу факултета, чак је неке и закупила, али од зграде ни трага ни гласа, или је то нека невидљива зграда коју могу уочити само одабрани људи.

Да ствар буде још и гора по Филум, ових дана стигао је допис из министарства у коме се наводи да, уколико Филум не добије своју зграду до наредне академске године, остаје без акредитација, а самим тим 2000 студената и 250 професора остају без дипломе и радног места.

 

 

Сада нам остаје да се питамо има ли неко у овој држави да је надлежан за овај проблем? И, ако је тај који је надлежан нашао неко решење, ко је одговоран што се то решење није спровело у дело? Ко ће бити одговоран када 2250 људи остане без егзистенције? Или је поред скоро милион незапослених у овој држави горе наведена цифра у коју спадају неки од најеминентнијих стручњака из области књижевности, лингвистике, уметности само смешни додатак? У Крагујевцу постоји десетине зграда у којима се легу змије и сакупљају наркомани како би задовољавали своје пороке и обављали своје физиолошке потребе, а за људе који желе да се баве научном делатношћу која иде у корист читавој нацији нема места под небеским сводом. У ствари, једино га има под небеским сводом, нигде другде. Нема зграде. Нема крова.

Јелена Јанковић (У тексту коришћени делови чланка из Политике)

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари