петак, 24 септембра, 2021

Гаравице мрачне и крваве

Проф. др Мирјана Влајисављевић

 (Историјски час поводом седамдесетогодишњицице усташког покоља на Гаравицама код Бихаћа)

                                                                                                                                                    „Говори кад имаш нешто боље од ћутања.

Драга браћо и сестре, потомци и поштоваоци жртава гаравичког покоља  од прије седамдесет година, поштовани гости, помаже Бог!

Сабрасмо се данас овдје са свих страна у Гаравицама  мрачним и крвавим,  да одржимо помен на четрнаест и по  хиљада Срба бихаћког среза звјерски уморених  у страшном усташком покољу 1941. године.

  Сви они скончаше свој овоземаљски живот  као  мученици и жртве   шовинистичке и вјерске мржње хрватско-муслиманских усташа, по  јендецима, јарковима и барама гаревичким – само зато што  бијаху српске националности и вјере православне.

Сва деца са ове фотографије страдала су од усташке руке

           Скуписмо се ево  да с Божијом помоћи обавимо општи парастос и комеморацију пострадалимa јер не смијемо да дамо забораву злочин геноцида почињен над невиним српским народом општина Бихаћ, Бос. Крупа, Цазин, Велика Кладуша, Босански Петровац и околних мјеста Лике и Кордуна ни свету крв мученика проливену само зато што се крстише са три прста.

На ово стратиште сазвали су нас неопојани и необиљежени свети гробови предака наших  опомињући нас да не смијемо   отрпјети  да  и даље газе по њима   чији су земни остаци зарасли у травуљину, коров и трње, а над чијим масовним гробницама  никада није извршено судско-антрополошко истраживање.

Принесећи пуну благодарност ономе  који све види и све зна и свима по правди суди, држимо овај историјски час са благословом духовног сина свете православне цркве истока, цркве Светих отаца и Васељенских сабора, високопреосвештеног епископа бихаћко-петровачког господина Хризостома који нас све скупа храбри да не посустанемо у своме племенитом науму како бисмо  стигли да за живота урадимо оно што досад није урадила  ни предратна ни посљератна држава, које су се у погледу гаревичких жртава геноцида обје испрегле од обавезе да служи истини. Штавише, историјску  истину о овом и другим стратиштима упрегле су и подјармиле да служи њој и њеној идеолошкој лажи.

 

Са овог мученичког мјеста  поздрављам све христочежњиве и човјекољубиве  Србе и њихове пријатеље  који данас ходочастише једном од  најмасовнијих  стратишта усташког злочина геноцида над цивилним становништвом почињеног у вријеме Независне државе Хрватске, геноцида учињеног  уз побратимство хрватских и муслиманских усташа; све вас које је на ово страшно разбојиште призвао, како рече организатор овога парастоса гаревичким жртвама господин Бранко Вукадиновић,  „велики подземни град“  неупокојених по православном обреду   бијелих костију наших предака .

На концу, поздрављам све вас, остатке остатака искоријењеног и  несталог народа српског  са подручја западне Крајине, посебно среза бихаћког, вас прогнане и попаљене, које стиже страшна судбина предака, оних који су   до прије другог свјетског рата чинили да Бихаћ буде већински  српски град, а данас  он има свега 380 становника српске националности.

Сви знамо  једно:   на ово мјесто  голготе сазвали су нас наши мртви које је ућуткала усташка кама.  О Боже колико је живих међу умрлима, и колико је мртвих међу живима!

1.  „Воштанице нема свијеће,

Гаравице, Гаравице“

1. Драги земљаци, поносни Крајишници,  једна хришћанска поука гласи:  „Говори кад имаш нешто боље од ћутања.“

Ми који се сабрасмо данас  на овом мјесту туге, овдје   смо зато што не можемо да оћутимо и заборавимо како  се  у веома кратком  времену од јула до првих дана августа злокобне 1941. године, на  маломе простору  десило велико зло – масовни покољ недужног српског цивилног становништва, мање-више, на превару покупљеног и одмах одвођеног на ликвидацију, прије било каквог вида оружаног отпора усташкој власти Независне државе Хрватске, независне у првом реду у злочињењу према Србима, а зависне једино од нацистичког Трећег рајха.

Управо ових дана прије седам  десетљећа  правда је пала на тјеме јер се догодио такозвани „велики покољ“ који је трајао  од 28. јула  до „прије трећег него четвртог августа“ ,  када је поубијано, тј. поклано више од 10 000 недужних људи.  Потом, петога августа на крваво разбојиште препуно одсјечених људских глава којима су се усташе играле разбијајући их једне од друге, изашла је тзв. „комисија“  и колико-толико затрпала мртве јер се над овим простором ширио несносни задах људских лешева а над њим  `надлијетале  црне тице, Гаревице Гаравице`!

Дан великог покоља када је убијано све живо од српскога рода  био је трећи август када се десила „гола сјеча“ српских тежака,  а  крв се  цурком циједила из три пара гробница дугих  преко стотину метара, а дубоких по три метра.  Према потресним свједочењима покојег чудом преживјелог, након звјерског, осветничког, незаситог и суровог усташког злочина, на небу изнад непокопаних гаравичких  стратишта  „сјатила се пљева врана“.

У то  апокалиптично доба  остварило  се пречудно пророчанство једаног од наших пророка из ужичих планина –  „како  ће доћи вријеме најприје свјетског, а потом општега рата, говорио је он, када ће душа нашег народа доћи у подгрлац од страдања. Тада ће живи ићи на гробље  и викати мртвима: Устаните ви да легнемо ми.“ (Св. владика Николај)

И ваистину, те проречене грозоте на страховит  начин  су се обистиниле,  кад је сваки живи завидио умрлима, а сваки који је ходио по земљи пожелио да буде под земљом;   кад је смрт била дража од живота.  Крваво разбојиште Гаравица и Уљевитих бара у оно вријеме  личило је на  овоземаљски пакао  кроз који се, као кроз капију, прелазило у царство небеско, у окриље свемогућег Бога, Њему слава и хвала навијек.

Оста записано: „Не памти се мањи простор и краће вријеме  свирепости крволока“.

 

Напомана уредништва ССС: *  остатак текста можете да прочитате на страници Мултимедија-библиотекаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари