четвртак, 16 септембра, 2021

Обнова школе у Липовицама

Липовице на Мајевици, једно од села лопарске општине је посебно по томе што нема велики број запослених у иностранству, као што је случај са осталим мајевичким селима,  што се препознаје и по томе што су све њиве у овом селу обрађене, а и по оном још важнијем што је у овом селу школа пуна дјеце.

 

Липовице на Мајевици

Липовице на Мајевици

Школа је одавно била зрела за обнављање, али Министарство просвјете нема новца ни слуха за школе на Мајевици, па је Удружење Мајевичана у Швајцарској прикупило потребна новчана средства и обнова је започета прије пар дана.
Школу су посјетили чланови Удружења Мајевичана у Швајцарској и предсједница Хуманитарно удружења жена Мајевица да би са задовољством закључили да се радови добро одвијају и да ће школа моћи бити предата на употребу, као што је планирано у току манифестације Дани Дијаспоре коју од прошле године, у последњој седмици мјесеца јула, организује општина Лопаре заједно са удружењем Мајевичана у Швајцарској.

 

Obnova skole u Lipovicama

Ово је већ друга школа на Мајевици коју обнавља Удружење Мајевичана у Швајцарској, прошле године је то била школа у селу Јабланица.

Вјероватно је да ће наредне године, бити обновљена школа у неком мајевичком селу, а ове ће, захваљујући Мајевичанки Тегин Савић бити обновљена школа у Мачковцу.
Ова дивна жена, која већ одавно живи у Швајцарској и удата је за швајцарског држављанина је уз помоћ мужа и њихових пријатеља сакупила новац за обнову школе у Мачковцу.

Да ли постоји љепши примјер локалног патриотизма од обнове школе у којој је и сама научила прва слова? Вјероватно не постоји и можемо само да се надамо да ће овај њен чин бити поздрављен од стране Мајевичана на начин на који то ова дама заслужује.

Данијела је жена која би требала да служи за примјер, буде узор, а можда и идол осталим Мајевичанкама и Мајевичанима који живе у иностранству.

( Миодраг Лукић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

3 коментара

 1. Comments  pavle   |  недеља, 19 јануара 2014 19:20

  oživljavanje poljuprivrede..i sela u Srbiji..i u vojvodini..i povratak mladih na selo iz grada u kovilj mladi bračni par koji traži kuću..da kupi u vojvodini..

 2. Comments  pavle   |  понедељак, 20 јануара 2014 10:07

  Gradjani u Srbiji zaslužuju bolji život na selu..

  obezbediti bolji život gradjanima vojvodine na selu…da mogu lepo i skromno da žive od poljuprivrede..ako izdaju zemlju u arendu i ako rade poljuprivredu..svi neka žive podjednako od svog rada….oživljavanje stočarstva u selima…

 3. Comments  pavle   |  уторак, 16 септембра 2014 12:31

  povratak na selo iz grada – u kovilj mladih bračnih parova koji bi hteli da žive i da ostanu na selu.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари