петак, 24 септембра, 2021

Политички прогон и остало смеће

Заменик председника Српске напредне странке, Александар Вучић, огласио се након Боркових (Борисових) капитулантских преговора са Приштином : „Тадић се уплашио предстојећих избора па покушава да заплаши грађане“; „Тадић уводи диктатуру“…Сви наћулисмо уши.

Конференција за новинаре снимљена је испред зграде председника државе у Београду, на Андрићевом венцу. Иза Вучића стајали су млади  „напредњаци“ обучени у нове, топле зимске јакне, блиставо беле, са страначким ознакама на леђима. Гледаоци су (дубоко забринути због победоносних осмеха Едите Тахири, приказаних неки минут раније у истим вестима) очекивали да чују јасан став највеће опозиционе странке о „завршеној осмој рунди преговора“ у Бриселу. Они најнаивнији надали су се да ће Вучић прозвати Тадића за велеиздају и кршење Устава. С друге стране, да ће Србима на барикадама поручити да остану истрајни, а такође им се и захвалити, јер су последњи понос и снага Србије. И, да је тако рекао овај кандидат за градоначелника Београда – све би био у праву.

Али, авај, каква је то јефтина представа била. Вучић је бунцао о томе како ДС покушава да уплаши Николића подижући против њега оптужнице за „све и свашта“, како је председник његове странке изложен политичком прогону, како је све то узалуд јер њих (СНС) у храброј борби за власт нико не може уплашити…Успео је чак и да се сети једне оптужнице подигнуте против Николића – за непрописно налепљен плакат Српске напредне странке у Шапцу. Ајде! Ово је стварно озбиљан политички прогон. Уосталом, шта је овде вест? Већ неколико година на снази је закон по коме се тачно зна на којим површинама је дозвољено лепити плакате и сви општински функционери, нарочито у предизборним кампањама, обилато користе овај члан закона да задају барем мало муке странкама које су у „њиховом“ срезу у опозицији. Непознато ми је да је неки председник странке због тога трпео било какве последице.

„Демократска странка припрема крађу избора“, грмео је Вучић, „али ми то нећемо дозволити“. Додао је и ону своју чувену, тако излизану :„Народ се не може преварити…“ Но, од целог тог перформанса, на мене је најјачи утисак оставила Ацина изјава да Србија данас не би била подвргнута тако великим притисцима Европске уније, да је смањила корупцију.

Стара народна гласи :“ Заиграј, па и за појас задени.“ Изгледа да је Вучић ову изреку заборавио. Добро де, знамо кога не смеш да такнеш, знамо и од кога зависи позиција твоје странке након следећих избора, све знамо, господар себе ниси ти, да, знамо. Али, не очекујеш ваљда, макар те и искрено жалили, да прихватимо покорно и ћутке баш све глупости које изговориш? Европска унија, та најкорумпиранија од свих корумпираних и најпрљавија од свих прљавих организација, нама, Србији, замера корупцију и зато нас кињи?! Зато пред нас поставља све фантастичније и нереалније услове? Зато нам откида парче по парче територије? Дакле, не због тога што смо сведоци васкрснућа Немачког царства, са све јаким и оним другим царством, Османским, него због тога што нисмо искоренили корупцију?! Значи, требало би да поверујемо када нам, у процесу „европејског мењања свести“, говоре да је Хрватска у бољем положају од Србије јер је учинила велике помаке у смањењу корупције? Да поверујемо Миљенку Дерети, Соњи Лихт и осталим „реформистима“ када (и сами „пуни као брод“) јадикују : “ Када ће се нама десити Санадер…“ Јер, по њима, када се код нас „деси Санадер“, Србија ће доказати да се изборила са корупцијом и одмах ће нас примити у (трулу) Европску унију, а све државе које су признале једнострану независност Косова и Метохије – повући ће своје потписе! Не само то, категорички ће зауставити сецесију Санџака и Војводине!

Александре Вучићу, очекујеш од нас, гласача, да будемо баш толико површни? Да заборавимо ко су Хрвати, ко Немци, а ко Срби у историјском процесу? Очекујеш немогуће. Ама знамо ми, упркос поплави твојих бескрвних изјава, да никаква борба против корупције није на сцени, на сцени је нови савез старих партнера. А ми са таквима никада до сада нисмо хтели…

На крају конференције, заменик председника СНС – а је, на питање новинара шта мисли о исходу преговора у Бриселу, одговорио да не зна детаље тих договора и да, самим тим, не зна шта о томе да каже. Одличан одговор. Искључује и најмању могућност вашингтонско – берлинских пацки. А да покушамо ми да ти појаснимо Ацо? Види, не знамо баш да ли то спада у домен експлицитног или имплицитног, али Борис Тадић је признао границу између Србије и Старе Србије. Нека ми на овом називу јужног дела наше земље опросте сва Брозова чељад.

Оливера Новаковић

Дискусије Форум Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари