петак, 24 септембра, 2021

Рекордери у непоштовању закона: Предизборна ПРЕВАРА са потписима

Ако сматрате да нисте направили прекршај, јавно пред ТВ камерама демонстрирајте цео поступак који сте одрадили,(од почетка прикупљања потписа па све до предавања у РИК) уз присуство одговарајућих стручних и непристрасних лица која би пратила тај поступак.

 

 

IM000201.JPG

 

***

 

 

Само што је председник Србије Томислав Николић потписао указ о распуштању парламента и расписао изборе за 24. април, (РТС су то објавиле у петак, 04. мар 2016, 19:24) већ у суботу, рано у зору, је осванула вест: „НОВОСТИ САЗНАЈУ: Напредњаци данас предају изборну листу“:

 

Како преносе наши извори, напредњаци су јуче за само пет сати прикупили око 33.000 потписа, па ће свој списак предати данас, иако се очекивало да то учине сутра.

 

Никада, од када пратим изборе, нисам чула нечији званичан приговор на веродостојност због овако кратког временског рока у ком се предају кандидационе листе са великим бројем потписа, нити од чланова РИК, нити од представника странака, било да учествују или не на изборима. Што би онда значило, да су сви слични поступци у претходним изборима били регуларни, па и овај да ће данас у току дана СНС предати листу са око 33.000 прикупљених потписа??!

Пошто сам годинама уназад учествовала, на овај или онај начин у комплетном изборном процесу, до у `ситна цревца` тачно познајем цео поступак који мора да се спроведе,од прикупљања потписа, комплетне обраде све документације, до одношења кутија са листама и списковима у РИК. Зато са разлогом сумњам да су сви они који су наводно за дан, два предали РИК-у потписе, да су обманули јавност, тако што су вероватно један део прописане процедуре „заобишли“. То се дешавало од 2000. године па све до данас, у сваком изборном циклусу и највероватније су по том питању учињени неки пропусти, можда чак и прекршаји. Када би неко покренуо кривични поступак, сигурно би овде било елемената за казне! И онда би следило питање, да ли смо у тим случајевима имали ЛЕГАЛНО изабрану власт?

 

О овом феномену „научне фантастике“ сам већ раније писала:

 

„Кандидовање за изборе у Србији је немогућа мисија“

 

Како се нико до сада није сетио да израчуна, за колико сати или дана, се може најбрже прикупити тих 10.000 потписа, а да би се таксативно ИСПОШТОВАЛА сва процедура која је прописана тим законима? Колико је требало канцеларија, колико компјутера, судских оверивача, финансија….и свега осталог, да би се стигло припремити тих 10.000 потписа за један дан, два дана, три или четири?

ГДЕ су  политички аналитичари, немогуће да ништа необично нису уочили?  

С обзиром да ми је врло добро позната та методологија (шта је све потребно од технике, људства и материјалних средстава, па и колико времена треба за то, да би се све одрадило како треба) зачуђујућа је ова БРЗИНА којом су неке странке све то одрадиле. И углавном НАЈБРЖЕ су у томе  странке које буду на власти, у тренутку када се расписују избори.

Као пример, навешћу случај са  избора (2012.г). РИК је у петак, 16.марта, 2012.године прописала ОБРАСЦЕ за потписе грађана, (што значи да се пре тога ни један потпис није могао нигде унети, јер ти обрасци нису били никоме доступни), а  већ сутрадан, у суботу, 17.марта, Демократска странка  прва предаје 14.329 потписа грађана.

Још већи парадокс се десио 2008.године, на парламентарним изборима, када је Демократска странка ИСТИ ДАН (увече), када је РИК прописала ОБРАСЦЕ за потписе грађана, предала преко 15.000 потписа.

5. априла, 2012. године, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић расписала  је у 13 часова председничке изборе за 6. Мај, а Демократска странка, 7. априла РИК-у предаје већ готове листе са НЕВЕРОВАТНИХ  27.606 потписа.

Ови невероватни „подухвати“ појединих странака ће вероватно једном ући и  у Гинисову књигу рекорда, када се буде прецизно знао податак, колико је потребно сати или дана,  да се скупи, обради, среди и  у РИК  преда  тих  (минимум прописаних) 10.000 потписа.

Ко то обмањује грађане Србије и ЗАШТО? ЗАШТО се о овоме ћути?

Вероватно да нисам једина која је ово уочила, па ме  зато чуде сви они који и поред тога што су схватили да је само кандидовање на изборима један ПРОЦЕС немогуће мисије, упуштају се у ту и такву „мисију“ која пре свега увек иде на руку онима који су на власти, а смишљена да елиминише све оне који немају никакве могућности да испоштују сву ту, прописану неуставну процедуру.
(Члан 52. Устава РС, „Сваки пунолетан, пословно способан држављанин Републике Србије има право да бира и да буде биран….“) Ово право, „да буде биран“, није исто за све грађане земље. Оно је нарушено од стране „демократа“, које су након „пуча“ 2000.године, доласком на власт, измениле већину закона, па и ове који су се односиле на политичке странке и изборе.

Ако свему овоме додамо и изборну кампању, медије, који нису свима доступни, новац који је неопходан за све то, ретко ко, ако није на власти, може да рачуна на то да може да учествује у изборима. Зато, не разумем све оне, који погнуте главе и затворених очију ПРИСТАЈУ на све ове неравноправне услове и упуштају се у трку, за коју и сами знају да не могу да је истрче.

 

Цитирала сам само пример „кандидовања“ ДС јер је она тада била на власти. Ево сада је СНС та која је на власти и њену најаву фантастичног броја прикупљених потписа (33.ооо потписа за само пет сати сакупљања ). Ако знамо колико један час има минута, ко иоле мало зна да рачуна, долази до резултата, да је СНС овај пут на сваки минут (од укупно пет сати) успела да скупи по 110 потписа. Скоро да смо сви  имали прилику да учествујемо у процедури „давања потписа за нечију кандидатуру“, и врло добро знамо да нема шансе да се то све заврши за један минут, (а тек 110 потписа у једној минути, никако).  Додуше, немамо информацију да ли су активисти СНС тих „само пет сати прикупљања“ радили на једном или више места за прикупљање потписа. Ако су то урадили на више места, онда то повлачи једно додатно питање, одакле им одједном толико судских оверивача, пошто знамо да сваки потпис мора да овери службено лице. Затим се сви ти потписници, поново потписују уз контролу личних докумената, у велике књиге које носе са собом судски оверивачи. Све се то наплаћује, сваки оверен потпис! А пошто су се потписи прикупљали преко ноћи, поставља се питање, КОЈИ СУ ТО СУДСКИ ОВЕРИВАЧИ ИМАЛИ „НОЋНО РАДНО ВРЕМЕ“? И то је само један део процедуре да би све било спремно, да би данас (пола дана и ноћ од расписивања избора) СНС предала комплетно одрађену документацију. За све то треба поприлично времена и финансија и по ко зна који пут се питам, које су границе „бројки“ којима ће нас поједине странке обмањивати. Некада, након расписивања избора, када није требало тих минимум 10.000 оверених и потписа, него много, много мање и то неоверених потписа да се нека странка кандидује, РИК-у су се предавале листе тек након неколико дана од дана расписивања избора.

Овоме што имамо и данас  је кумовала „петооктобарска“ власт, после 2000. године,  мењала је многе законе, врло смишљено, између осталих и Закон о изборима и Закон о регистровању политичких странака. Вешто изведеним, неравноправним условима, тако је спречено у старту регистровање неким политичким партијама и онемогућено да по Уставу Републике Србије сви грађани могу равноправно да учествују у свакој изборној трци. Када и за странке, које имају дужи политички стаж и које имају развијену организациону мрежу по целој Србији, прикупљање тих фамозних 10.000 потписа, (који су потребни за учествовање у изборима) није било баш лако одрадити, можемо да замислимо колико је то тек било тешко за неке покрете или удружења грађана који су такође желели да се кандидују. Не крши ли се тако Члан 52. Устава РС?

На крају ћу да поставим питање председнику СНС, Александру Вучићу у вези поменуте најаве да ће већ данас његова странка да поднесе РИК-у око 33.000 потписа:

 • Да ли можете да одговорите (не само мени) него свим грађанима Србије, сматрате ли да нисте направили никакав прекршај у вези подношења листе са око (најављених)33.000 потписа?

Ако сматрате да нисте направили прекршај,  позивам Вас да јавно пред ТВ камерама демонстрирате цео поступак који сте одрадили, (од почетка прикупљања потписа па све до предавања у РИК) уз наравно присуство одговарајућих стручних и непристрасних лица која би пратила  тај поступак.

И даље стојим при наведеним сумњама, да  већ неколико година уназад, те на брзину предате кандидационе листе спадају у домен „научне фантастике“.

 

 

 (Објављено 5.марта, 2016.године, Г. Г.)

 

***

 

Након годину дана, ево поново избора у Србији, али овај пут су у питању редовни избори за избор председника Србије.

Функционери СНС и коалиционих странака су предали у суботу, 04.марта Републичкој изборној комисији за кандидатуру Александра Вучића 60.000 потписа, који су прикупљени, како наводе у СНС, за свега 12 сати. И наравно, то су урадили, први.

 

Да ли смо се уопште и питали, ко ће први успети да поново први преда кандидацину листу и још при том да „ПРВИ ПУТ у историји избора у Србији, неко за овако кратко време успе да сакупи оволики број потписа?!! Првобитно је била вест да је 60.000 потписа сакупљено за тричавих шест сати, а онда у суботу саопштише да је то остварено за 12 сати. Да је и 12 сати у питању, ОПЕТ и ово прикупљање потписа спада у домен „научне фантастике“ о ком је већ писано у горњем тексту, прошле године.

Врло чудно да су сви они који су најавили своје кандидатуре за место председника Србије мирно прихватили још један у низу НЕРАВНОПРАВАН услов, а то је податак да од 1.марта ове године овере потписа, и уопште било какве овере, не могу грађани више да обављају ни у судовима, ни у општинским установама, него само код „НОТАРА“. Чињеница да у Србији има мали број нотара, је сама по себи довела у сумњу РЕГУЛАРНОСТ ових избора!!!

 

Сада све ово подпада у још већи домен „научне фантастике“ када свако може простом рачуницом, без неког већег познавања математике, да израчуна само колико треба нотара, да би се за 12 сати оверило 60.000 потписа, имајући у виду да један нотар за десет сати може да овери 500 потписа.  (питање је да ли уопште може и толико, али то су нека размишљања која су јавно изнешена)

Чудно је да нема неке жешће, ЗАЈЕДНИЧКЕ, реакције осталих потенцијалних кандидата на овај велики проблем. Једино се огласио један од кандидата. Шта је он рекао у вези овога, најбоље да погледамо овај снимак:

 

Зашто о овоме ћуте остали кандидати, то би могло да буде врло интересантно да сазнамо.

 

(Објављено 04.марта, 2017.године, Г.Г.)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

3 коментара

 1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  недеља, 05 марта 2017 17:52

  ЗАКЛЕТВА СРБСКИХ РАДИКАЛА ГЛАСИ:

  „Ја (име и презиме), заклињем се свемогућим Богом да ћу свагда и у свим приликама, бити веран, свом душом одан и послушан Србском народу. И да ћу и животом и чашћу заступати његове интересе. Никада нећу изневерити, нити се понизити пред онима који раде против интереса Србског рода по цену живота и части. Дату заклетву бранићу и свагда поштовати.”

  Будите толерантни према онима који су скренули с пута. Незнање, љутња и љубомора долазе од изгубљених душа. Молите да се врате на исправан пут.
  Пронађите себе. Не допустите да други управљају Вашим путем. То је само Ваш пут! Остали могу ићи с вама, али нитко не може напред уместо Вас.

 2. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  недеља, 05 марта 2017 17:56

  РАСКРИНКАНА ВЕЛИКА ВУЧИЋЕВА ИЗБОРНА ПРЕВАРА СА НОТАРИМА
  BY РЕДАКЦИЈА ON 4. МАРТ 2017.

  Како преноси Србин.инфо, одлука да сви потписи грађана за председничку кандидатуру морају да се предају и овере код јавних бележника заправо је велика изборна превара режима, која би могла да онемогући велики број кандидата да учествује на предстојећим председничким изборима.
  Ово је у пракси потврдио Андреј Фајгељ, који је у петак звао готово све јавне бележнике у Београду, покушавши да закаже термин за долазак грађана који би му дали подршку.
  У наредних девет дана, кандидати морају код нотара да овере 10.000 потписа грађана, а технички ће то бити тешко изводљиво с обзиром на то какве је одговоре Фајгељ добио од јавних бележника.
  – Многи се нису јављали на фиксне телефоне, мобилни су ускључени, а они који су се јавили су рекли да се јавим следеће недеље, „па ће да виде“. Дакле, ја ако немам странку и просторије, нема теорије да сакупим и оверим све потписе – објашњава Фајгељ.
  Какве је све одговоре добио и на који начин се овом одлуком крши Устав Србије, можете погледати у видео прилогу…(у постављеном тексту Сви Срби Света)

 3. Comments  Драган   |  четвртак, 09 марта 2017 20:52

  ПРЕДИЗБОРНА, ИЗБОРНА И ПОСТИЗБОРНА ЖЕЉА
  ЈЕДНОГ ДЕТЕТА – СВЕ ДЕЦЕ СРБИЈЕ И СВЕТА

  У дечијој емисији Радио “СЛОВОЉУБВЕ” – ПИСМА ДРАГОМ БОГУ – једно дете је
  изговорило и овакву молбу:

  “Молим Те, Драги Боже,… – да мој тата и моја мама примају редовно плату и имају
  времена за МЕНЕ…!!!”

  А шта и како да кажу – замоле Бога – она деца чији мама и тата уопште не раде –
  а тaквих је све више и више, све више – што смо ближи ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И НАТО
  ПАКТУ ..???
  А шта да кажу она деца која су израбљивана /деца од 7-12 година/ за надницу од
  1 или 2 долара дневно у фабрикама – казаматима – МЕГА КАПИТАЛА, који ДОС на ве-
  лика врата доводи у намучену земљу СРБИЈУ???

  То више није молба – то је ГОЛГОТСКИ БОЛ, ВАПАЈ, КРИК: “ БОЖЕ МОЈ! БОЖЕ МОЈ! БОЖЕ МОЈ!
  – ЗАШТО СИ МЕ ОСТАВИО?“
  Родитељи, баке и деке, заштитимо нашу децу и унучад од ове ПОШАСТИ, ако
  треба и изласком на улице – … !!!
  За жаљење је што је ова дечија емисија укинута на Радију “СЛОВОЉУБВЕ“?!

  Драган Славнић

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари