петак, 24 септембра, 2021

Срби нису били национална мањина у СР Хрватској и СФР Југославији

Господине Први Потпредседниче, Влада и Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству утврђују – да сте, својом изјавом за гласила – 24. фебруара 2014. године, приликом сусрета с потпредседницом Владе Хрватске, запоставили чињеницу о хрватском злочину геноцида над Србима Крајишницима од 1990. до 1995. године, јер сте, између осталог, Србе Крајишнике обележили за „националну мањину у Хрватској“.

 

otvoreno pismo Aleksandru Vucicu 3

 

 

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ

 

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Први потпредседник, господин Александар Вучић

 

ПРЕДМЕТ: Отворено писмоСрби нису били национална мањина у СР Хрватској и СФР Југославији

Господине Први Потпредседниче,

Влада и Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству утврђују – да сте, својом изјавом за гласила – 24. фебруара 2014. године, приликом сусрета с потпредседницом Владе Хрватске, запоставили чињеницу о хрватском злочину геноцида над Србима Крајишницима од 1990. до 1995. године, јер сте, између осталог, Србе Крајишнике обележили за „националну мањину у Хрватској“. Тако сте се сагласили с учинком хрватског злочина геноцида над Србима.  Ова изјава показује, да Влада Републике Србије прихвата (као коначно решење) хрватску окупацију Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН), хрватски прогон до 800.000 Срба и хрватско ускраћивање најосновнијих људских права Србима у Републици Српској Крајини и Хрватској. Да то није тако, онда бисте Ви, на јучерашњој конференцији, изјавили, да је Хрватска била федерална јединица у Југославији и да су у њој Срби били државотворан народ – у истој мери као и Хрвати. Хрватска је двонационална, на исти начин како су то и неке државе у Европи: Белгија – држава Фламанаца и Валонаца; Швајцарска – држава Француза, Италијана и Немаца, итд.

Влада Републике Србије нема право, да подржава геноцидне учинке Хрватске над Србима (јер је, онда саучесник у злочину геноцида), а једна од тих мера је и Хрватско проглашење државотворног српског народа за националну мањину. То је учинио Сабор у Загребу (хрватски парламент) 25. децембра 1990. године – супротно повељама УН, супротно међународном праву и одредбама Устава СФР Југославије и Устава СР Хрватске.

Такву незакониту хрватску меру сте подржали својом јучерашњом изјавом – „Срби су национална мањина у Хрватској!“

Поступили сте на исти начин као и председник Републике Србије, Томислав Николић, кад (25. 9. 2012) у Генералној скупштини Уједињених нација, у Њујорку, није споменуо хрватску окупацију РС Крајине и прогон до 800.000 Срба из Републике Српске Крајине и Хрватске.

Ако УН и председник Републике Србије, Томислав Николић и први потпредседник Владе Републике Србије, Александар Вучић, одобравају овај хрватски злочин геноцида над Србима, онда су, према међународном праву, учесници у злочину геноцида.

Господине Први Потпредседниче,

Као што имате обавезе према окупираном Косову и Метохији, такве обавезе имате и према окупираној Републици Српској Крајини! У питању су две српске етничке и историјске земље и обе су биле у саставу Србије од 490. године, кад је основана српска држава, с престоницом у Скадру (а западноевропски историчари су /колонијалном стратегијом/ фалсификовали историју Словена, па су унели у историјске књиге, да су Срби досељени из Русије у 7. столећу Нове ере, а да су Руси досељени у Русију из Србије, такође, у 7. столећу?!). Срби у Републици Српској Крајини су имали своју државност у Мађарској – од 1471, Венецији од 1647. и Аустрији од 1630 – са својом самоуправом, војском и судством, те им ту државност Хрватска није могла ускратити, прогласити их националном мањином и прогнати у Србију, европске и прекоморске земље – у броју до 800.000 (осамстотинахиљада). Ви сте ове чињенице о српској државности у Крајини, од раног Средњег века, морали имати у виду и опоменути представнике Владе Хрватске – да ту српску државност мора да уважавају, а не да Србе проглашавају националном мањином.

Господине Први Потпредседниче,

Оваквом небригом о српским етничким и историјским земљама и небригом о делу српског народа, уништавате трагове и српске државности и српске културне баштине. А најумнији Срби су пореклом из српских крајева ван данашње Републике Србије. Први међу њима је највећи изумитељ из области енергетике на Планети, Никола Тесла, коме је подигнут споменик у Чикагу. Даље, први академик Руске академије наука и уметности у Санкт Петербургу из српске средине је Руђер Бошковић из Дубровника – у 18. столећу. Најзначајнији Срби са српских земаља ван Србије су и: Иво Андрић – добитник Нобелове награде за књижевност, Милутин Миланковић – један од најпознатијих светских астрофизичара. Најпознатији српски књижевници су из окупираних српских земаља: Алекса Шантић, Бранко Радичевић, Јован Дучић, Петар Кочић, Бранко Ћопић, Предраг Драгић Кијук и други. Професор филозофије у Паризу 1400. године је био Србин, Иво Стојковић-Стаја (Joannes a Ragusio), у Риму је Србин Вице Рујнић (Vincenzo Ruini da Ragusa) био декан на Факултету Светог Јеронима – 1776, Бенедикт Рогачи је, у 17. столећу, писао у Риму књиге из теологије, метафизике и филологије – писао је на италијанском и латинском и био познати песник. Рајмунд Кунић је у 18. столећу, превео на италијански са грчког „Илијаду“ и био је професор књижевности у Риму и Верони. Добриша Добрић је у 15. столећу имао штампарије у Брешији и у Верони, одакле се преселио у Француску – у Лион, Тројан Гундулић је отворио штампарију у Београду – 1552. године. Перо Гучетић је био шеф катедре за теологију на универзитету у Паризу – у 16. столећу, итд, итд. Италијан Буратини је, у књизи „Escursione nel cielo“, Milano, 1864, објавио, да су Срби имали телескоп у Дубровнику пре него што га је „изумио“ Исак Њутн!

Господине Први Потпредседниче,

Ви сте, својом јучерашњом изјавом, потомке ових славних људи назвали националном мањином на српској историјској и етничкој земљи! То користи Хрватска и све велике српске умове убраја у припаднике хрватске нације. У том смислу, присвајају и Николу Теслу, чије многе рођаке је хрватска војска побила 1941. и прогнала из Крајине 1991. године, а сад их је прогласила националном мањином – што Ви, мада сте српски државник, подржавате.

С поштовањем,

Милорад Буха, премијер
Дипл. инж Рајко Лежаић, председник СкупштинеПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  понедељак, 17 марта 2014 15:12

    Време је издржало многе промене које су се десиле, а и које ће се десити. Многих народа, као и многих цивилизације је нестало.
    Нестало је из тог разлога што се нису могли изборити и изаћи на крај са вандалима. Народ и цивилизација кад почне примењивати законе и мишљења вандала, односно да учи од моћнијег, снажнијег и јачег, мора да пропада… Односно да нестане…
    Упитајмо се дал и морамо да се поистоветимо са истим, односно да се почне остваривати „Креманско пророчанство.”
    Зато сада поручујем, пробудимо се иначе ће већ сутра бити касно…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари