субота, 25 септембра, 2021

Помажу родни крај

Превозник увек спреман да помогне

 

 

 

Већ три године постоји Хуманитарно удружење жена Мајевица и исто толико дуго шаље пакете и новац из Швајцарске у Лопара, увек на исти начин, аутобусом Томо-рајзен из Нојенхофа. Оснивач овог предузећа Слободан Томо Ђорђић се одавно не бави овим послом, него је власник пекаре и ресторана у месту Пилица, док је његов син Миле наставио породичну традицију и два пута седмично саобраћа аутобусима на линији Нојенхоф- Зворник.
Овај млади човјек, који је слика и прилика свог оца Томе, поштен и вредан, до сада никада није наплатио слање пошиљки које заузимају доста простора у пртљажнику аутобуса јер сматра:

Транспорт је мој начин учествовања у акцијама Хуманитарног удружења жена Мајевица, као и Удружења Мајевичана у Швајцарској. Велики број Мајевичана путује са мном, а познајем одлично и нашег писца Лукића који се најчешће брине за хуманитарну помоћ коју шаљу ова два удружења, тако смо поред осталог одвезли и два клавира која су послали у јануару или фебруару ове године. Мислим да ово што ова два удружења раде за свој родни крај је вредно и пажње и похвале, зато радо, понекад на сопствену штету, бесплатно транспортујем пакете хуманитарне помоћи као и новац који шаљу.

Хуманитарно удружење жена Мајевица је иако младо удружење учинило много за социјално угрожене становнике мајевичких села. Кажу да је када су почели са радом било три јако угрожене породице док их је данас, након три године, већ сто и педесет. Лопараска општина је једна од сиромашнијих у Републици Српској и данас скоро да уопште нема привреде. Могло би се слободно рећи да опстаје захваљујући великом броју становника који су запослени у Швајцарској и који издржавају своје сроднике.

Пре месец дана смо поклонили пет супрасних крмача расе Мангулица мајевичким домаћинима не би ли се ова врста свиња размножили на Мајевици и у догледно време постала извор прихода не петорици домаћина који су добили свиње него свима онима који буду имали могућности да их узгајају. Убеђене смо да је најбољи начин помоћи људима тако да им се омогући да сами себе издржавају, али то није увек могуће па смо присиљене да наставимо и са овом врстом помоћи као што је слање гардеробе и новца за храну, односно за књиге и остала наставна средства за децу социјално угрожених породица као што је у овом случају

– кажу у Хуманитарном удружењу жена Мајевица. Ни једна од ових дама није желела да се фотографише јер сматрају да није нужно да се њихова лица и имена појављују у јавности јер све што чине, чине из човекољубља, а не да би стекла било какву славу.

Претпоставља се да ће до краја године бити још више социјално угрожених породица, јер је штета од суше достигла цифру од милион и по марака што је за овај сиромашни крај више него велика штета. Хуманитарно удружење жена Мајевица и Удружење Мајевичана у Швајцарској ће вероватно опет прискочити у помоћ као и прошле, односно почетком ове године, када су организовали акцију „Божић 2012“ у којој су подељене животне намирнице социјално угроженим породицама као и пакетићи њиховој деци.

Овим апелом смо се обратили нашим сународницима:

 Пожар и суша на Балкану

Ова година ће на цијелом Балкану остати упамћена по високим температурама које су унишиле усјеве, али и због пожара који су уништили читава насеља.
Као и увијек што се дешавало, природне непогоде прво погађају пољопривреднике и то оне најсиромашније.

Хуманитарно удружење жена Мајевица управо је помагало и помаже сиромашне сеоске породице на Мајевици. Ове године смо купили сјеме за кукуруз и поврће, као и ђубриво за неколико сеоских породица, те овце и јагњад, са намјером да им помогнемо тако што ће они сами себи обезбиједити храну, на жалост суша је све уништила и налазимо се поново на почетку.

Стигла је јесен. Дјеца полазе у школу, а родитељи немају новца да им купе школску опрему, као ни одјећу и обућу, а ни хране нема довољно. Доћи ће и зима, неке од њих ће затећи без одговарајући одјеће и обуће, а вјероватно и без довољно хране.

Молимо вас помозите!!!

(Важно: Сав новац који уплатите биће употребљен за куповину; хране, одјеће и школског прибора социјално угроженој дјеци)

Humanitärer Frauen-Verein
5432, Neuenhof
PostFinace
Konto Nr. 60-224119-1

И за уплате из иностранства односно за уплате електронским путем

Humanitärer Frauen-Verein
PostFinace-CH
Konto Nr. 60-224119-1
IBAN CH67 0900 0000 6022 4119 1
Bic PostFinance POFICHBEXXX

Унапријед хвала и срдачан поздрав!

Хуманитарно удружење жена Мајевица

+41 76 603 60 35

hfv.majevica@yahoo.de

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари