субота, 25 септембра, 2021

Дијаспора у чачанском колу

Чачак је овог викенда постао центар Европе. Око 4.000 учесника и гостију из укупно 11 земаља такмичи се два дана на најстаријој и најутицајнијој културној манифестацији српске дијаспоре старог континента – 17. Европској смотри српског фолклора дијаспоре.

Сабља за кореографију: Чланови КУД Извор из Ној Изенбурга Драгана Поповић, Никола Крстић и Бранислав Иванишевић

Све је апсолутно спремно за драге госте и покушаћемо да оправдамо поверење свесни да је реч о највећој манифестацији наше дијаспоре – каже уметнички директор овогодишње Смотре Слободан Гавриловић и додаје да су сви учесници и гости смештени од Златибора до Врњачке Бање.

На овогодишњој смотри такмичиће се укупно 43 екипе, а програм ће бити одржан у Дому културе у центру града.

На тргу у центру Чачка је већ постављена бина на којој ће се одвијати и ревијални део, али и додела награда најбољима – дар суоснивача и искрених пријатеља ове манифестације – „Вести“ које су и медијски покровитељ и спонзор Европске смотре српског фолклора.

Нови, редизајнирани пехари за прва, друга и трећа места стигли су из Немачке, одакле су, још у четвртак кренуле и прве такмичарске екипе.
– КУД Извор ће се ове године представити кореографијом за коју смо од града Ној Изенбурга позајмили сабљу која ће бити реквизит. Наравно да прижељкујемо и неку награду, али превасходно желимо да се покажемо у најбољем светлу и дружимо са нашим народом – каже Драгана Поповић, председница Клуба Србија из Ној Изенбурга у оквиру кога је и КУД Извор.

Њени помоћници Никола Крстић и Бранислав Иванишевић с поносом су показали „реквизит“ за кореографију, али и урамљену документацију о пореклу сабље која ће несумњиво изазвати велику пажњу свих учесника.

Александра Чолак из Извора се ипак нада да ће жири засенити одличном кореографијом јер како каже, вредан, вишемесечан рад мора уродити плодом.
-Вредно смо вежбали и мада знам да је конкуренција јака, уверена сам у успех – каже Александра, а њен друг Александар Русо додаје да је подједнако важно и што ће имати прилику да се друже и боље упознају са својим вршњацима из других делова Европе.

Према плану организатора Европска смотра почиње традиционалним дефилеом који креће испред храма Светог вазнесења у четири правца, како би се на централном тргу сви спојили – симболично правећи православни крст.

„Швајцарци“ стигли међу првима

Међу првима, у Чачак је стигао Ненад Миленковић, председник Савеза српског фолклора Швајцарске.
– Наш Савез у такмичарском делу учествује са седам друштава и још једним које ће учестовати у ревијалном делу. Имали смо малих потешкоћа око превоза, јер је чартер лет напрасно отказан па смо морали на брзину да организујемо аутобусе, али хвала Богу, све је добро завршено – каже Миленковић.

Коло за Гиниса

Бројни гости, али и играчи из Чачка и околине ће покушати да остваре Гинисов рекорд у највећем колу на свету које ће чинити најмање 3.000 играча.

(Вести)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари