петак, 24 септембра, 2021

Изабрана нова влада Србије

Србија је нову владу добила 82 дана након републичких избора, 30 дана од како је лидер социјалиста Ивица Дачић добио мандат од председника Србије Томислава Николића и 32 дана пре истицања законског рока за њено формирање.

За нову владу су гласали  посланици Српске напредне странке, коалиције коју предводи СПС, Уједињених региона Србије, Странке демократске акције, Социјалдемократске партије Србије и Народне партије. Против су били посланици Демократске странке, Либерално демократске партије, Савеза војвођанских Мађара, Лиге социјалдемократа Војводине, Демократске странке Србије, Српског покрета обнове и Демохришћанске странке Србије.

У новој влади Србије биће 19 чланова и укупно 17 ресора. Посебне канцеларије биће формиране за Косово и Метохију, људска и мањинска права, дијаспору и верске заједнице. За председника владе Републике Србије изабран је лидер СПС-а Ивица Дачић, који ће обављати и функцију министра унутрашњих послова.

Потпредседници владе биће Александар Вучић (СНС) задужен за одбрану и безбедност и борбу против организованог криминала и корупције, Сузана Грубјешић (УРС) за европске интеграције, Јован Кркобабић (ПУПС) и Расим Љајић (СДПС).

Први потпредседник Вучић ће бити и министар одбране, Љајић министар за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације, а Јован Кркобабић министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Министар спољних послова  државног секретара у Министарству спољних послова Иван Мркић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, сви из редова СНС.

Никола Селаковић, (СНС) је  министар правде и државне управе, Братислав Петковић, министар културе и информисања, Милан Бачевић министар природних ресурса, рударства и просторног планирања, док је шахисткиња Алиса Марић министар омладине и спорта.

Из редова СПС су:  министар просвете, науке и технолошког развоја  Жарко Обрадовић, министар саобраћаја Милутин Мркоњић, а министар здравља Славица Ђукић Дејановић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић, је министар грађевинарства и урбанизма, док је лидер СДА Сулејман Угљанин изабран за  министра без портфеља.

За министра финансија и привреде је изабран Млађан Динкић, а Верица Калановић за министра регионалног развоја и локалне самоуправе. Они су чланови УРС-а.

 

Новоизабрани министри су  положили заклетву, чији текст гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

 

 

(РТС)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари