петак, 24 септембра, 2021

Ко прислушкује државни врх

Ко може да прислушкује двојицу од тројице најважнијихљуди у Србији, питање је које се неизбежно отвара после прексиноћне изјаве председника Томислава Николића на РТС-у, да њега и Александра Вучића, потпредседника владе и шефа Бироа за координацију служби безбедности, неко прислушкује. Николић је у емисији „Сведок“ наговестио и истрагу о целом случају.

„Ми смо ту упали у змијско гнездо. Ми смо упали међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима. Ми смо упали међу људе који су се дрзнули да прислушкују најпре мене, а онда и Александра Вучића. То ће морати да се истражи до краја. Тако у Србији не може да се живи. Ко је навикао да на тај начин контролише људе,командује њиховим животом, да усмерава њихове активности, тај нека бежи главом без обзира из Србије. Од ове борбе нећемо да одустанемо“, рекао је председник.

Он је индиректно указао на кога сумња да прати комуникације челних људи задуженихза националну безбедност. То су, по Николићевим тврдњама, „богати људи“, против којих он, каже, нема ништа.

– Ко хоће да се бави политиком треба да оснује странку, а не да се крије у сенци, вади новац из џепа, купује душе, прислушкује, прати, узима листинге телефонских разговора, снима поруке људи по Србији. Ово мора да буде огромна акција. Биће обухваћени многи људи. Знали су шта раде. Што се сад чешу по глави – поручио је председник Николић.

Илегално прислушкивање, ван оквира обавештајних служби и МУП-а, није новост у Србији. О томе се већ годинама говорило у јавности, али никада ниједан доказ о постојању свега није пронађен. Чак је својевремено и Раде Булатовић, у то време, директор БИА, основаопосебну комисију која је истраживала овај проблем, али су резултати истраге остали ван домета јавности.

Мало невероватно звучи, али размере илегалног прислушкивања у Србији открио је нехотице Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) и то истражујући стање у којем се налазе радарски системи за одбрану од града.

 

Метеоролошка станица на Копаонику (Фото Танјуг)

 

Будући да радарски системи на целој територији Србије раде сваки за себе и нису повезани у једну целину, али и да велики проблем представља инсталирана комуникациона опрема на радарима, РХМЗ је основао посебну комисију 2009. године. Задатак те комисије био је да провери инсталирану комуникациону опрему на свих тринаест радарских центара, као и на метеоролошкој станици Копаоник, згради РХМЗ-а и објекту Зелено брдо. По закључцима комисије, на већини објеката нису пронађени писани трагови о датумима монтирања, сервисирања и намене већине свих пронађених уређаја. На контролисаних шеснаест објеката идентификовано је више од 430 антенских уређаја и друга комуникациона опрема као што су примопредајне радио-станице, рачунарске мреже са серверима, модеми и неидентификовани електронски уређаји непознатих власника и нејасног порекла.

Поред легално постављених антена МУП-а, БИА и Војске Србије, више од триста антена је нелегално постављено, односно нема доказа да за то постоји правни основ. Један број тих уређаја који могу служити за прислушкивање, постављен је одмах поред антена БИА и МУП-а.

Оно што посебно забрињава јесте да нико не зна одговор на питање ко то може да нелегално постави антене и комуникацијску опрему поред радара РХМЗ. Забрињава и то што поводом овог извештаја комисије РХМЗ нико није реаговао. Да ли је РХМЗ уопште и обавестио МУП, БИА и Војску Србије о резултатима комисије?

 

Иначе, радари РХМЗ-апрешли су недавно у надлежност МУП-а Србије.

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Бранко Јовановић, непосредно задужен за 13 радарских центара преузетих од РХМЗ-а, рекао је јуче за наш лист да не зна ништа о спорним антенама и комуникацијској опреми.

– Када смо преузимали радаре, на лице места изашле су централна комисија МУП-а и РХМЗ-аи пописивали шта све прелази у нашу надлежност. Никад ме нико није обавестио да постоје илегално постављене антене или комуникацијска опрема, нити је евидентирано у папирима. Оно што постоји код н ас су само уређаји МУП-а, Војске, БИА и телекомуникационих компанија – рекао је Јовановић.

Из БИА нисмо добили одговор на питање да ли су обавештени о овоме и да ли је нешто урађено. Друга ствар која забрињава код илегалног прислушкивања јесте што се софистицирана опрема може пронаћи чак и преко малих огласа у Србији.

Повереник за информације од јавног значаја који је уједно и повереник за заштиту података о личности, Родољуб Шабић, рекао је јуче  да већ три године упозорава на проблеме илегалног прислушкивања, као и на чињеницу да је у овој земљи увоз опреме за тајно снимање и прислушкивање потпуно слободан и неконтролисан.

Софистицирана опрема за илегално прислушкивање користи се за све и свашта. Од полагања испита па до индустријске шпијунаже. Изгледа да се сада користи и за прислушкивање државног врха.

 

 

( Душан Телесковић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Синиша   |  недеља, 04 новембра 2012 16:55

    Најновија вест која је угледала светлост дана није никакво изненађење. Ова вест је огледало, ружна слика, прилика и неприлика у Србија, која свакодневницу малог, обичног човека, немилосрдно и веродостојно приказује у целој њеној неподношљивој суровости, која просто ВАПИ, плаче за променама целокупног, пропалог, трулог, смрдљивог, неподношљивог, друштвеног система. Све што се дешава има и позитивне стране, пружа неслућене,спасоносне могућности, као што је ,, УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА “ од стране : цењених, поштованих, одговорних, достојанствених, у патриотском духу васпитаних генерала, официра,активних, пензионисаних, војске и полиције СРБије, на молбу традиционално непокоривог-мирољубивог народа, политичких представника, честитих, поштених људи, свесни својих моралних и духовних обавеза, које искљичиво служе одбрани виталних интереса срБскОГ народа, живота достојног живљења, по моралним, духовним, етичким правилима, вредностима.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари