петак, 24 септембра, 2021

Непозната трава уплашила мештане

Непозната трава представља, бар за сада, и мистерију и за стручњаке. „Невероватно је колико је трава непријатног мириса и горког укуса и зато је стока неће. Или је биљка `странац` донесена семеном, или је мутант неке домаће биљке. Својим мирисом уништава и аутохтоне врсте на истом поседу“, каже професор Славковић.

 

 

Необична трава која се за кратко време проширила на преко два хектара ливаде и воћњака у Роћевићима, селу надомак Краљева, изазвала је забринутост код мештана. Врста и порекло ове биљке, за сада, су непознати и стручњацима.

 

Чудна трава

Чудна трава

 

На имању брачног пара Славка и Гордане Тијодоровић из села Роћевић код Краљева појавила се необична трава која се за кратко време проширила на сеоске ливаде и воћњака.


Славка Тијодоровић каже да су раније овце на њиховој ливади просто уживале и да их је било тешко покренути из сочне траве, али ове године, додаје, стадо само пројури кроз густу траву, а да ниједна овца не узме ни травку.

И комшије кажу да никада овако нешто нису видели.

„Имам 75 година, где нисам косио и пластио, али овако чудо од траве нисам видео. Толико смрди да кад бих морао да је косим сигурно бих побегао“
, каже Мико Павловић, Славков и Горданин комшија.

И Срећко Тијодоровић, блиски Славков рођак, стрепи за своје имање, јер је трава у фази цветања и семе се већ шири на његову ливаду.

 

cudna trava 2...

 

Непозната трава представља, бар за сада, и мистерију и за стручњаке. Магистар биологије Живко Славковић, одличан познавалац биљног света на подручу, не само Краљева и Рашког округа, каже да се с таквом биљком није сусрео ни у време факултета и магистарских студија, а ни касније током четрдесет година проучавања биљног света и рада у просвети.

„Невероватно је колико је трава непријатног мириса и горког укуса и зато је стока неће. Или је биљка „странац“ донесена семеном, или је мутант неке домаће биљке. Својим мирисом уништава и аутохтоне врсте на истом поседу“, каже професор Славковић.

Славко Тијодоровић се обраћао стручњацима у Скупштини Града Краљева, Заводу за пољопривреду „Ибар“, Министарству за пољопривреду али, како каже, нигде није наишао на разумевање и спремност да се трава уништи.

„Једино су у Заводу за пољопривреду обећали да ће у догледно време изаћи на терен и покушати да индентификују биљку, а затим предложе неко решење“, каже он.

Тијодоровићи, њихове комшије, али и сви мештани Роћевића очекују хитан одговор и помоћ, јер страхују да оно што је остало од села после вишедеценијске миграције не преплави тајновита трава.

 

( РТС )

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари