четвртак, 23 септембра, 2021

Николић дао мандат за састав владе Дачићу

Председник Србије Томислав Николић поверио је Ивици Дачићу, лидеру социјалиста, мандат за састав нове владе, пошто га је он обавестио да има парламентарну већину, коју чине СНС, СПС–ПУПС–ЈС и УРС. Дачић је за данас најавио почетак званичних разговора о саставу свог кабинета, као и да ће тај посао бити брзо завршен, да ће „влада бити стабилна и да ће радити у интересу грађана“.

Одлуком председника Николића да мандат повери Дачићу, који је претходно „преломио“ с ким ће у коалицију, стављена је тачка на причу ко ће се уселити у Немањину 11, која је трајала више од 50 дана и у којој су се, готово сваког дана, смењивале „информације“ о саставу нове владе.

Одмах по завршетку састанка са Дачићем, председник Николић је рекао новинарима да ће, поред коалиције око СПС-а, парламентарну већину чинити „СНС, УРС и неки други представници грађана у Скупштини Србије који чекају да најпре ова коалиција обезбеди довољну већину“. Према Николићевим речима, „нова влада треба да буде мала и ефикасна и да одлуке доноси договором“. Подсетивши да је јуче био Видовдан, он је рекао да је то један од највећих празника у Србији и да баш на тај дан Србија добија промене, које су „желели грађани, што су показали на изборима 6. маја“.

Николић је казао да новој влади неће бити лако, јер ће бити суочена са многобројним проблемима, почев од Косова и Метохије, „које је досад решавано тако да се избегне одговорност“. „Ми желимо да преузмемо одговорност“, рекао је он и додао: „Србија има пријатеље и на западу и на истоку, и на северу и на југу, и сви су нам суседи подједнако важни. Пут Србије ка ЕУ остаје на стабилном курсу, баш као што сам у разговорима са представницима ЕУ рекао да ће свака влада која буде формирана остати истрајна на уласку Србије у ЕУ.“ Одговарајући на новинарска питања, председник је рекао да не зна како теку преговори, јер у „њима нисам учествовао и нећу да учествујем, али претпостављам да ће свако да заступа ставове своје политичке странке и да ће формирати заједнички програм“.

Мандатар за састав нове владе Ивица Дачић пред новинаре је стао у друштву коалиционих партнера, лидера ПУПС-а и ЈС-а, Јована Кркобабића и Драгана Марковића Палме и својих страначких колега Славице Ђукић-Дејановић и Жарка Обрадовића. Дачић је казао да је од СНС-а и УРС-а добио подршку да буде на челу нове владе и да је одлучио да преузме одговорност.

Објашњавајући одлуку да владу састави са СНС-ом и УРС-ом, мада је имао договор и преговарао са ДС-ом, Дачић је казао да је политичка реалност промењена када је на председничким изборима победио Томислав Николић.

Он је истакао: „Народ је изабрао овакву коалицију. То није био мој први избор, ја сам на изборима гласао за Бориса Тадића.“ Он је поновио да ово није било питање избора између ДС-а СНС-а, већ „да ли наша коалиција жели да преузме одговорност“ и рекао да би право питање за њега било жели ли да буде премијер, или да иде у опозицију, „свако друго је неозбиљно“. Одговарајући на питање зашто није од ДС-а отворено тражио премијерско место за себе, Дачић је одговорио да то није био захтев коалиције окупљене око СПС-а, али да је преузимање те функције „логичан одговор политичара који жели да се бави политиком“. Он је, такође, поновио да је теже било наћи одговор зашто не прихвата понуду СНС-а, али и објаснио своју одлуку „фудбалским“ речником да свако жели да игра у финалу.

Што се владе тиче, Дачић каже да, начелно, сви желе да влада буде мања, али „морамо да схватимо да постоје неке структуре и институције које би погрешно схватиле укидање министарстава, попут Српске православне цркве или спортиста“.

———————————————-

Приоритети Дачићеве владе

Дачић је навео шта ће бити приоритети његове владе:

изградња јаке државе, која брине о националним интересима,

наставак евроинтеграција,

социјална правда и једнакост,

борба против организованог криминала и корупције.

———————————————-

Видовдан и српска влада и ујединитељ

Председник Србије Томислав Николић изразио је уверење да ће грађане обрадовати ова „видовданска вест“. Видовдан за добијање мандата за састав владе је, према Дачићу, случајно изабран, а на подсећање да је бивши лидер СПС-а Слободан Милошевић на тај дан изручен Хашком трибуналу, он је рекао: „Више ме интересује садашњост и будућност него прошлост и прича о небеској Србији. Видовдан се славио и пре Слободана Милошевића“ и додао да као премијер неће дозволити повратак у деведесете, јер да је то хтео радио би то у протекле четири године.

Дачић је казао да ова влада није „проевропска, проруска, проамеричка, прокинеска, већ влада која ради у интересу грађана Србије“ и додао: „Ја служим народу, никоме у земљи или свету ко нема легитимитет, ово ће бити велики испит за моју каријеру.“ Дачић је објаснио и како ће превазићи тешке речи СНС-а у предизборној кампањи, „исто као што сам превазишао тешке речи које нам је упутио ДС, не желим тешке речи, желим да се Србија сложи, желим да будем ујединитељ Србије“.

———————————————-

Николићева очекивања од владе

Председник Николић је казао да је пред новом владом борба против корупције и криминала, јачање економије, изградња инфраструктуре, преиспитивање приватизација, реформа правосуђа и медија, али и да ће један од најважнијих задатака бити да врати „српску памет“ која је претходних година отишла из државе.

———————————————-

Како се бира влада

Пошто је председник Србије Томислав Николић јуче поверио мандат Ивици Дачићу за састав нове владе, он ће у Народној скупштини изнети програм и предложити састав владе. Народна скупштина истовремено гласа о програму и избору председника и чланова владе. Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја посланика, дакле најмање 126. Странке које ће формирати владу имају 131 посланика. Имале би 133, али је Маја Гојковић, председница Народне партије, чланице УРС-а, рекла да два посланика њене партије неће подржати Дачићеву владу.

———————————————-

Филе: Надам се да ће српска влада бити проевропска

Брисел – Европски комесар за проширивање Штефан Филе изјавио је у Бриселу да се „нада да ће нова Влада Србије бити проевропска и да ће бити у стању да блиско настави рад у поступку који води чланству“ земље у ЕУ.

Филе је у разговору с групом новинара нагласио да је „Србија део тога, Србија је добила статус кандидата за чланство у марту, уз кључни приоритет који су утврдили шефови држава или влада ЕУ и, ако оствари тај приоритет, Европска комисија ће моћи да предложи почетак преговора о чланству“, преноси Бета.

Европски комесар је предочио да је „много шта на столу пред новом владом” и изразио наду „да ће она бити способна да се избори са изазовима и задацима и спремна да отелотвори тежње српских грађана“. „Веома сам срећан да су учињени први опипљиви кораци после исхода избора у циљу да се састави нова Влада Србије“, истакао је Филе у одговору на питање да ли ЕУ сматра да формирање владе напредњака, социјалиста и Уједињених региона Србије може истински значити наставак претходне проевропске политике Србије.

———————————————-

Санино очекује са Дачићем наставак европског опредељења

Брисел – Високи званичник Европске комисије Стефано Санино изјавио је у Бриселу да начелно Европска унија нема разлога да не верује у европско опредељење нове српске владе коју би формирали СНС, СПС и УРС, али је нагласио да ће ЕУ пратити њену политику „кроз добре механизме провере“.

Санино, генерални директор за проширење у Европској комисији, рекао је на скупу о западном Балкану да је мандатар, лидер СПС-а, Ивица „Дачић већ био у претходној влади четири године и за нас је то нека врста континуитета“. „А да ли је довољно само рећи да си проевропски, да ли то аутоматски јесте то, помно ћемо пратити будуће потезе нове владе у Србији, али у начелу нема разлога да не верујемо да ће она бити проевропска, мада то не узимамо здраво за готово и гледаћемо политику, потезе“, подвукао је Санино у расправи у Центру за европску политику у Бриселу, преноси Бета.

———————————————-

Динкић: Србији прети велика економска експлозија

Брисел – Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће будућа Влада Србије морати да формулише „много озбиљан програм“ да би УРС у њој учествовао, јер Србији прети „велика економска експлозија“. „Ситуација је сада таква да малтене ако би се овако наставило не би било пара чак ни за исплату пензија а камоли за нешто друго, тако да то мора хитно да се санира и зато се надам да ће разговори бити озбиљни и да ћемо направити заједнички озбиљан програм и да ћемо га онда заједно тимски спроводити“, рекао је Динкић агенцији Бета у Бриселу, где је учествовао на самиту европских народних партија.

Динкић је навео да је грађанима Србије потребна озбиљна влада која ће направити промене и неће радити аутистично као претходна и која ће водити рачуна у свим регионима и градовима и извршити суштинску фискалну консолидацију, јер прети „велика економска експлозија“.

Председник УРС-а навео је да је та странка прихватила позив новог мандатара Ивице Дачића и његове Социјалистичке партије Србије, као и Српске напредне странке да разговара о новој влади.

———————————————-

ЛДП: мандат Дачићу логичан епилог

За Либерално-демократску партију одлука да председник СПС-а добије мандат од председника Србије да формира владу јесте логичан епилог онога што се дешавало у претходних 50 и нешто више дана, рекао је члан Председништва ЛДП-а Бојан Ђурић. „Очекивали смо да коначно буде саопштена та одлука да лидер СПС-а добије мандат“, рекао је Ђурић на конференцији за штампу и оценио да је оно што се чуло након саопштавања такве одлуке „врло забрињавајуће за будућност земље“, преноси Танјуг.

Он је рекао да ниједне речи том приликом није било о политици, већ да се свођење свих питања у Србији свело на питање како ће се звати председник владе. „Ниједне речи није било о програму владе. То се у 20-годишњој политичкој историји вишестраначког система у Србији није догодило на дан када неко преузима мандат и када саопштава председнику да има парламентарну већину“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, то очигледно показује да не постоје „ни елементарни договори о томе шта ће та влада радити“. Он је поновио да су се чуле само „две фразе – да Србија треба да буде јака и да грађани треба боље да живе“. „Ни у једном тренутку ЛДП није био спреман да прави владу која би се заснивала на тако општим местима“, казао је Ђурић и додао да је од председника Србије и новог мандатара очекивао реакцију о ситуацији на Косову и Метохији.

———————————————-

Тадић: ДС не би Дачићу дао место премијера

Председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је да нова влада има право на шансу, али да је питање да ли људи који данас управљају Србијом имају довољно знања и искуства за решавање свих озбиљних проблема. „Заслужују шансу, али видећемо какав ће бити резултат. Сачекаћемо одређено време и видећемо конкретне резултате“, рекао је Тадић новинарима на обележавању славе Српског покрета обнове, Видовдана, у седишту СПО-а.

Тадић је рекао да је од почетка преговора о формирању нове владе проблем био у томе ко ће бити премијер и додао да ДС не би Дачићу дао то место и да га је тражио, јер сматра да СПС не би могао добро да управља државним системом и владом, али да Дачић има легитимно право на захтев да буде премијер. „Није било речи о томе да би СПС од ДС-а могао затражити место премијера, јер су СПС и Дачић знали да би одговор био не, али нико није неискусан и знали смо сви шта је проблем у преговорима и дали смо шансу да се преговори доведу до краја јер сам дубоко уверен да би та влада имала већи потенцијал за реформе“, навео је Тадић.

Тадић је одбио да одговори на питање о томе да ли ће поднети оставку на место председника ДС-а.

Председник ДС-а је рекао да није тачно да је од његовог страначког заменика и градоначелника Београда Драгана Ђиласа тражио да раскине коалицију са СПС-ом у Београду и додао да ДС неће журити са одлукама о коалицијама на локалном нивоу. „Нећемо раскидати ниједну коалицију због лоших осећања, јер нас у политичким одлукама не воде осећања, него нас воде врло рационални разлози, ми промишљамо интересе грађана и државе… иначе, да су нас водила осећања, никада не бисмо формирали претходне коалиције„, рекао је Тадић, преноси Бета.

———————————————-

Драшковић: Влада СПС и СНС корак уназад за Србију

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да је влада коју ће формирати СПС и СНС корак уназад за Србију. „Несумњиво је да је Србија коракнула уназад. Коракнути уназад је могуће, али корачати уназад није. Надам се да је време ескадрона смрти иза нас“, рекао је Драшковић на питање каква осећања има будући да ће владу формирати СПС и СНС, а били су на власти и када се десио покушај атентата на њега у Будви.

Он је навео да ће нова влада, тим пре што ће у њој главну реч имати партије „за време чије владавине је Србија била земља државног тероризма“, морати тога да буде свесна. „Неће смети да начине било шта што би личило на опроштај злочинцима или на понављање тог времена“, оценио је Драшковић.

 

 

( М. Чекеревац, Политика )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

 1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  среда, 04 јула 2012 16:18

  КОМИКА И ТРАГИКА ПРАВА У СРБИЈИ…
  Зар земље које су учествовале у највећем уништењу Србије, треба да бирају, одлучују и постављају Владу Републике Србије…
  Зар они да ми бирају и постављају ВЛАСТ??? ….
  Закон се не спроводи, а ако се спроводи то иде споро, споро и дуго траје…
  А питам, ако се овако ради, дал уопште и постоји закон, или постоји само на папиру???
  Криминалци се шетају, убијају недужна и невина лица. Људи страдају, а страх иде улицама ноћу у сваком месту…
  Лопови, ил убице се слободно шећу… Где је ту ЗАКОН???
  Пљачкају се куће, обијају и уништава се, лопови краду, док се приватна имовина уништава. Бомбе се постављају, пуца се, страда имовина, ал страдају и људи… А најтеже је кад страдају недуѕна и невина лица, а поготову деца…
  Зар је ово достојно за живот човека, жене и детета???
  А где је ту право и правда???
  Где је ту поштовање УСТАВА, права и закона???
  Питам се дал то уопште и постоји у Републици Србији???
  Кад само хаос у Србији влада??? …

 2. Comments  Петар Марковић   |  четвртак, 05 јула 2012 14:09

  Свако част!!!

  Пријатно је прочитати изјаве лица која воле и цене Србе и Србију…
  Драго нам је јер видимо да има људи који виде истину…
  Захваљујемо се Вама на речима које говоре стварност, али да се већ и једном истина стави у оквире права и закона.
  Надамо се да ће нас бити још и више…

  С поштовањем,

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари