петак, 24 септембра, 2021

Ово су Владине мере за спас Србије

Влада Србије је на данашњој седници, која је била отворена за јавност, презентовала пакет мера које би Србију требало да извуку из економске кризе и да је спасу од банкрота. Пакет мера, резултат су заједничког рада Владе Србије, а пре свега министра привреде Саше Радуловића и министра финансија Лазара Крстића.

 

krstic-fonet_f...

Лазар Крстић износи свој пакет мера у Влади

Министар финансија Србије Лазар Крстић је приликом представљања пакета мера рекао да су оне донете да би се регулисало 6 области.

Прва мера: Смањење зарада у јавном сектору од 2014. на износ већи од 60.000 динара за 20 одсто, а 25 одсто на плате изнад 100.000 динара. Примера ради, онај који је зарађивао 90.000 динара, зарађиваће 84.000.

Износ до 60.000 се не умањује. Износ између 60.000 и 100.000 се умањује за 20 одсто, а преко 100.000 за 25 одсто. Погледајте табелу како то практично изгледа.


_____________________________________________________________________
Висина плате
    Основица за умањење    Умањење      Коначна плата
_____________________________________________________________________

61.000 дин                1.000 дин (-20 %)           200 дин              60.800 дин
_____________________________________________________________________

105.000 дин     40.000 (-20%)+5.000 (-25%)      8.000+1.250    95.750 дин
_____________________________________________________________________

Друга мера: Односи се на приходну страну – повећање ниже стопе ПДВ-а за неегзестенцијалне производе са осам на десет одсто, а неке робе ће бити пребачене у категорију на коју се плаћа већи ПДВ.

Трећа мера: Односи се на реструктурирање јавних предузећа. “ Проблем је што смо у последњих неколико година давали гаранције јавним предузећима за које сад знамо да та предузећа неће моћи сама да сервисирају. Ми као држава нисмо планирали да на то плаћамо камату из буџета, а то ћемо морати за један одређен број јавних предузећа“, рекао је Крстић на седници Владе Србије.

Он је истакао да то значи да ћемо 2014, 2015, 2016 и 2017. годину почети са минусом у буџету од 200 до 400 милиона евра. “ Кроз процес реструктуирања јавних предузећа борићемо се да што мањи део тог дуга пређе на државу, да их доведемно у стање да их сами сервисирају, али је реално стање да ће велики део тих дугова прећи на државу“, навео је министар.

Четврта мера: Смањење субвенција треба да донесе највеће уштеде у буџету и завршетак приватизације 179 предузећа и реструктурирање великих јавних система.

„Можда најболније је то што имамо најнетранспаретнији модел доделе тих субвенција. Неретко се дешава да новац од субвенција завршава код оних који су блиски са политичким системом“, рекао је Крстић.

Он је казао да је Србија кренула ка ЕУ и да не сме да даје државну помоћ осим пољопривреди и железници.


Пета мера:
Од следеће године почиње примена мера у вези са превремним одласцима у пензију, тако што ће они који се на то одлуче примати мање пензије. Крстић је рекао да ће држава постепено приближавати старосну границу за одлазак у пензију за мушкарце и жене, тако што ће мушкарци радити до 65, а жене до 63 године. „Ако одете у пензију превремено, пензија ће вам бити нешто нижа“, рекао је он.

Шеста мера: Једна од мера у јавном сектору бити уштеда на робама, услугама и дискреционим правима, а на томе би, према Крстићевим речима, могло да се уштеди 30 до 40 милиона евра. “ Бићемо врло методични… Потребна је дисциплина које треба да смо свесни прво ми у Влади, а после и сви остали у јавном сектору“, казао је Крстић.

Он је навео и да је у предлогу буџета за 2014. од министарстава затражено да сами за 10 одсто снизе своје трошкове. Министар је додао да се уштеда на путовањима, превозу и сличним стварима можда не чини као нешто крупно, али да ће имати своје ефекте.

„Без увођења ових мера ишли бисмо у банкрот у наредне две године“, рекао је министар финансија Србије и додао да не може Србија да планира расходе када не зна колико ће да приходује.

„Циљ је да стабилизијемо јавни дуг до 75 одсто до 2016. године, односно 2017. године. Смањење зарада у јавном сектору од 2014. на износ већи од 60.000 динара за 20 одсто, а 25 одсто на плате изнад 100.000 динара – рекао је министар Крстић.

Министар финансија Србије Лазар Крстић упозорио је да би Србија за две године отишла у банкрот без нових економских мера које нису лаке. Он је казао да од 2008. године није повучено довољно храбрих политичких и економских потеза да би се приведа довела у ред.

 

Седница владе Србије

Седница владе Србије

 

Реструктуирање и комуналних предузећа

Крстић је најавио за 2014. завршетак приватизације 179 предузећа и реструктурирање великих јавних предузећа и комуналних предузећа од којих су, навео је, неки од њих и данас носиоци српске привреде.

„Озбиљно схаватамо и своју одговорност коју ћемо имати да то сповредемо на начин да што више тих система, највећи системи остану на ногама било уз помоћ страних инвеститора или уз помоћ државе, а да у њима остане што више радника јер без тога неће бити ни државе. Не желим да прејудицирам динамику реструктурирања“, навео је Крстић.

Он је најавио да ће држава наставити да даје субвенције у складу са финансијском ситуацијом, наводећи кредите привреди и у смањеном обиму олакшице за стране инвестиције и запошљавање.

 

Шта још подразумевају мере Владе?

*   Смањење опорезивања рада
*   Увођење солидарног пореза на високе зараде
*   Укидање бонуса за војску и полицију
*   Замрзавање запошљавања у државној управи
*   Пензије се неће смањивати
*   Смањење службених путовања
*   Мање коришћења службених возила
*   Гашење фонда за развој
*   Укидање субвенција
*   Повећање пореза на добит фирми и на имовину
*   Боља пореска контрола
*   Боља контрола царина

 

( Бета )

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

 1. Comments  Zeka   |  четвртак, 10 октобра 2013 08:03

  * Смањење опорезивања рада…………………………………………… још само да нам кажу колико нас ради и колико ће бити смањен порез
  * Увођење солидарног пореза на високе зараде……………….. ово ће сигурно погодити функционере држ. секретаре, председнике и потпедседнике којекаквих одбора
  * Укидање бонуса за војску и полицију…………………………………. супер, мораћемо заштиту да преузмемо у своје руке
  * Замрзавање запошљавања у државној управи……………….. где ће сада да запошљавају своју децу, кумове и партијске другове
  * Пензије се неће смањивати………………………………………………. не бих рекао и тако ће све да поскупи
  * Смањење службених путовања………………………………………… далеко је Литванија и Литванке
  * Мање коришћења службених возила……………………………….. само до пијаце и назад, ноћни изласци су укинути
  * Гашење фонда за развој……………………………………………………. и тако смо развијени превише…правилно
  * Укидање субвенција……………………………………………………………. него шта, доста је било улудог субвенционисања субвенција
  * Повећање пореза на добит фирми и на имовину…………….. можда би требали да се присете Турака, десетак, па ко издржи
  * Боља пореска контрола……………………………………………………… свако сваког да шпијунира, основати Лазину полицију
  * Боља контрола царина……………………………………………………….. контролисати сваки трећи контејнер а кинеске никако

 2. Comments  Snežana Stefanović   |  четвртак, 29 маја 2014 16:58

  Interesuje me da li gospodin ministar razmišlja o penzionerima koji čekaju onu obećanu jednokratnu pomoć koja je trebala da bude još u martu? Da li on misli da može da se živi sa 17.000 mesečno??? Ima ko ima i manje. Stvarno SRAMOTA????

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари