четвртак, 23 септембра, 2021

Партије се поалавиле на новац из буџета

Расправе на седници Владе о предлогу Закона о финансирању политичких странака протекле недеље није било. Иако најављивано за четвртак, гласање о овом законском решењу је одложено „на неодређено” без икаквог образложења. Разлог је новац.

Поједине странке, како   сазнајемо, нису задовољне  количином новца коју закон предвиђа за њих из државног прорачуна. Осим тога, партије нису задовољне висином дозвољене уплате на њихов рачун преко уплатнице.
Законодавац је предвидео да странке годишње могу поделити између себе 0,15 одсто од укупног буџета. Што се тиче кеша, одређено је да је 1.000 динара максималан износ који неко може да им уплати.
У јавности се последња два дана појавила спекулација о томе да иза стопирања овог закона стоји странка Г17 плус која захтева да српски буџет на годишњем нивоу странкама даје дупло више него што то закон предвиђа – 0,3 одсто. С друге стране, партија Млађана Динкића залаже се за то да износ који партији може бити уплаћен буде повећан на неколико десетина хиљада динара по особи, што би обесмислило поенту закона, који више не би могао да контролише уплате у кешу и спречи малверзације.
Сузана Грубјешић је у међувремену демантовала овакве наводе и оптужила државног секретара Слободана Хомена да стоји иза таквих „дезинформација”, те да он има одговор на питање зашто се о закону није расправљало.
Ова два захтева, које год странке стојале иза њих, нису опасна колико трећи, који би могао у потпуности обесмислити закон и укинути контролу трошења новца у странкама. Ради се о предлогу да се укине неколико ставова закона који говоре о финансирању Агенције за борбу против корупције. Ова независна институција би требало да контролише странке и то како троше новац. Уколико тај предлог прође, странке ће моћи да наставе досадашњу праксу згртања и трошења новца чему нико не може ући у траг.
И за овај предлог, тврде извори из Владе, заслужан је Г17 плус, али су из ове партије и ту информацију демантовали.
Предлог закона о финансирању странака још у току израде доводио је партије у сукоб целе протекле године. Опозиција није учествовала у његовом креирању, осим ЛДП-а, а поједина решења су повлачила за собом оштре критике невладиног сектора и појединих европских институција. Било је најављивано да ће у скупштинску процедуру ући још крајем прошле године, али се то не догађа ни у фебруару.
Шеф Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић изјавио је да је нацрт закона о финансирању странака повучен са седнице Владе Србије да би стручне службе начиниле „правно-техничку редакцији”, не желевши да појасни шта то конкретно значи.
Текст закона је, иначе, већ предат Европској комисији на увид, без обзира на то што партијски захтеви нису усаглашени, што ће ускоро довести до још веће компромитације овог законског решења и Владе. Нарочито ако закон буде искасапљен оваквим захтевима у последњи час.

Спорни предлог закона, иначе, предвиђа контролу трошења новца у партијама, коју ће спроводити Агенција за борбу против корупције, а за неправилности у раду предвиђа високе новчане казне. С друге стране, закон ограничава финансирање странака, избацује анонимне донаторе, а требало би и да обезбеди транспарентност у трошењу новца који оне добијају из буџета.
Благојевић: Криза владе и усвајање закона

Програмски директор Центра за слободне изборе и демократију Марко Благојевић оценио је јуче да се криза у Влади Србије поклапа с доношењем закона о финансирању политичких странака. Благојевић је за ТВ Б-92 рекао да не може да тврди да постоји суштинска веза између кризе у Влади и доношења закона о финансирању политичких активности, али да је криза настала оног тренутка када је пред Владом требало да се нађе усвајање тог закона.
Осврћући се на иступе и критике лидера Г17 плус и министар економије и регионалног развоја Млађана Динкића, Благојевић је рекао да је његово критиковање власти у којој је и сам већ виђено понашање.
– Када год је инсистирао на некаквој одлуци Владе, а да при томе није било сасвим сигурно да ће Влада ту одлуку донети, он је имао овакве и сличне наступе. Када је требало усвојити Закон о јавном информисању и тада је било мало агресивијих натупа министра Динкића – навео је Благојевић, иоценио да Динкић на тај начин покушава да изађе у сусрет сопственим потребама.

http://www.dnevnik.rs/node/22599Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари